Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Νέο σύστημα για τις αντικειμενικές αξίες το 2016 - Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ



Της Μαρίας Βουργάνα
Τέλος στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τη σημερινή τους μορφή ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών. Το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, θα αντικατασταθεί με ένα νέο σύστημα το οποίο θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες φορολογούνται τα ακίνητα.
Κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές πάνω στις οποίες θα επιβάλλονται οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών,
κληρονομιών και δωρεών ακινήτων.
Την αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές αξίες προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών για το φορολογικό πλαίσιο ως μοχλό ανάπτυξης. Ξεκαθάρισε δε, ότι ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές και όχι στις αντικειμενικές αξίες, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ελαφρύνει τις μικρές περιουσίες μεταφέροντας τα φορολογικά βάρη στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία.
Τις αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών προανήγγειλε ο Τρ. Αλεξιάδης σε ημερίδα του ΟΕΕ, στην οποία μίλησαν οι Θεοδ. Φορτσάκης, ο Γ. Κουτσούκος και ο Χ. Θεοχάρης
Τις αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών προανήγγειλε ο Τρ. Αλεξιάδης σε ημερίδα του ΟΕΕ, στην οποία μίλησαν οι Θεοδ. Φορτσάκης, ο Γ. Κουτσούκος και ο Χ. Θεοχάρης
Η απόφαση του ΣτΕ
Αναφερόμενος στη δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που διατάσσει την άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και μάλιστα οι νέες τιμές να ισχύσουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015, ο κ. Αλεξιάδης, αν και υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων, πρόσθεσε ότι «δεν είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουμε σήμερα ή αύριο». Η δήλωση αυτή, του υπουργού δείχνει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζεται να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του ΣτΕ και δεν πρόκειται να αλλάξει το σχεδιασμό του για την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές η οποία, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, θα γίνει εντός του 2016.
Νέο σύστημα για τις αντικειμενικές αξίες το 2016 - Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ
Ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη λειτουργούν οι ειδικές επιτροπές που ασχολούνται με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ μέχρι την επόμενη Τρίτη θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
Σε γενικές γραμμές, η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές αναμένεται να επιφέρει:
• Μείωση 30% κατά μέσο όρο που σε ορισμένες περιοχές ξεπερνούν και το 50% (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κ.ά.).
• Αύξηση των τιμών 20%-30% στις λεγόμενες φθηνές περιοχές. Πρόκειται κυρίως για περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως το Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη κ.ά., μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, νησιά και παραθαλάσσιους οικισμούς με μεγάλη τουριστική κίνηση.
• Οι αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές θα επιφέρουν αυτόματα ανάλογες προσαρμογές στους φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές, στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων κατοικιών, στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, στο τεκμήριο της κατοικίας).
Κ. Κόλλιας
ΟΕΕ: Αμεση αναπροσαρμογή στις τιμές ακινήτων
Την άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ζητά από την κυβέρνηση το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας δήλωσε ότι «μετά τη δικαστική εξέλιξη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει το αυτονόητο και να άρει άμεσα την αδικία και να αναπροσαρμόσει, ως οφείλει, τις αντικειμενικές αξίες, που ισχύουν από το 2007, στα δεδομένα των αγοραίων, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σταματώντας αυτή την άδικη φορολογική επιβάρυνση, που υφίστανται οι ιδιοκτήτες ακινήτων».
ΠΟΜΙΔΑ
Αριστα τεκμηριωμένη η απόφαση του ΣτΕ
Σημαντική και άριστα τεκμηριωμένη θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να προβεί στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, το τρίτο μνημόνιο ρητά προβλέπει την παραμονή των φορολογικών εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στο ίδιο απόλυτα εξοντωτικό ύψος της βεβαίωσης 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ.
ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΕΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ
Αύξηση φορολογικών συντελεστών για τον ΕΝΦΙΑ του 2016
Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τη διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών του νέου φόρου ακινήτων, όπως το ύψος του αφορολογήτου ορίου (εξετάζεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 20.000 - 50.000 ευρώ) και οι νέοι συντελεστές της κλίμακας με βάση την οποία θα υπολογιστεί ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Για να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση που προβλέπει την είσπραξη εσόδων ύψους 2,65 δισ. ευρώ και το 2016, το υπουργείο θα πρέπει να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων που προκαλεί η μείωση των αντικειμενικών αξιών με την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου ακινήτων.

Όσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά μέσο όρο, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η αύξηση φορολογικών συντελεστών για να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2015, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι δεν επηρεάζεται από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς έχουν ληφθεί υπόψη οι αντικειμενικές αξίες της 1ης Ιανουαρίου 2015 και θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά. Μάλιστα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την πληρωμή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και για τα τέλη κυκλοφορίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έσπασαν το ρεκόρ του 2008 τα ακίνητα στην Αττική - 90% Ακριβότερα από ό,τι το 2017

Σχεδόν 90% ακριβότερα από ό,τι το 2017, είναι σήμερα τα ακίνητα στην Αττική. Υπενθυμίζουμε το 2017 ήταν η χρονιά  όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη τ...