Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

«Μία ωραία ατμόσφαιρα» στη ΝΔ με φόντο τα σενάρια συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ


Κλίμα ψυχρότητας μεταξύ των περισσότερων υποψηφίων, αιχμές από παντού και κατά πάντων, η παρέμβαση Καραμανλή που ρίχνει τη σκιά της πάνω στην εσωκομματική κούρσα και τα σενάρια συνεργασίας της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα των τελευταίων προεκλογικών ημερών. Και όχι μόνο, καθώς άπαντες έχουν προϊδεαστεί για ότι θα επακολουθήσει μετά την εκλογή νέου αρχηγού. Αυτά τα σενάρια συνιστούν φλέγον εσωκομματικό ζήτημα και για την επόμενη ημέρα της ΝΔ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εσωκομματικές συγκρούσεις. Εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρεθεί συντόμως ενώπιον πολιτικών διεργασιών που θα στοχεύσουν σε ευρύτερες πολιτικές συνεννοήσεις και συναινέσεις «για το καλό της χώρας». Μπορεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
να χαρακτήρισε «πολιτική συκοφαντία» τον ισχυρισμό ότι θα εκλεγεί «ως υποκινούμενο κάποιων για να συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα» και να επαναλαμβάνει κατηγορηματικά τις τελευταίες ημέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει κανένα από τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για συνεργασία, δηλαδή «πρόγραμμα, πρόταση, ήθος και αρχές», αυτή ωστόσο την πτυχή επιχειρούν οι συνυποψήφιοί του να αναδείξουν σε «αχίλλειο πτέρνα» της υποψηφιότητάς του. Υπονοώντας ότι ο, κατά Βαγγέλη Μεϊμαράκη, «εθνικός δρόμος, που είναι ο μεσαίος δρόμος της σύνεσης, του μέτρου και της μετριοπάθειας», είναι πιθανό να περάσει στο μέλλον μέσα και από συνεργασία της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχειρήματα σε αυτή την αντιπαράθεση αντλούν από την πλευρά τους όχι μόνο από απόψεις «καραμανλικών» που στηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη και έχουν δηλώσει πως εάν είναι για το καλό της πατρίδας μπορούν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και από την φωτογράφηση υποστηρικτών του με τον Λάκη Λαζόπουλο. Προβάλλονται μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οι απόψεις του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, γνωστού υποστηρικτή του κυβερνώντος κόμματος, ως ενισχυτικές της θέσης που υποστηρίζει κυρίως η πλευρά Τζιτζικώστα ότι το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» επιθυμεί την εκλογή Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της Πέμπτης και ενώ η συζήτηση περί «πολιτικού φλερτ» καραμανλικών με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε τροφοδοτηθεί εκ νέου από θετικές για τα ηγετικά προσόντα του Πρωθυπουργού αναφορές του Θόδωρου Ρουσόπουλου, η πλευρά Τζιτζικώστα προέβαλλε με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκλεισε, μιλώντας στον Σκάι, κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και ξεκαθάρισε, όπως λένε, πως εάν εκλεγεί Πρόεδρος δεν θα προχωρήσει σε κανενός είδους συνεργασία.

«Γι’ αυτό με πολέμησαν τόσο έντονα»

Προχωρώντας μάλιστα ακόμη περισσότερο ο κ. Τζιτζικώστας υποστήριξε ότι τα σενάρια συνεργασίας που ακούγονται δείχνουν «γιατί πολεμήθηκε τόσο έντονα η δική του υποψηφιότητά» και υποστήριξε ότι «υπάρχει ένα σύστημα που προσπαθεί να συντηρήσει τον κ. Τσίπρα και θέλει μία αδύναμη ΝΔ, μία συρρικνωμένη ΝΔ, την οποία θα μπορέσει να σύρει σε λίγο καιρό σε μία συγκυβέρνηση».

Την άποψη ότι το αντιπολιτευτικό, αν μη τι άλλο, ύφος της ΝΔ θα είναι ηπιότερο εάν ηγείται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, διατυπώνει σταθερά και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Υπάρχει διαφορά πολιτικής αντίληψης. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι προφανώς εξαιρετικά πιο ήπιος απ’ ότι θα ήμουν εγώ», έχει τονίσει ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, που πρωταγωνιστεί τις τελευταίες προεκλογικές ημέρες στο εσωκομματικό μέτωπο με τους δύο υποστηρικτές Μεϊμαράκη που παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση Λαζόπουλου.

«Μην κοροϊδευόμαστε. Θα είναι ίδια η στάση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι επικεφαλής ο Άδωνις Γεωργιάδης και αν είναι, ας πούμε, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ο Σάκης Ιωαννίδης που είναι πρωτοπαλίκαρα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη;», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής του Ant1, απηύθυνε και απευθείας προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη το ερώτημα εάν έχει μετανιώσει για τη θετική ψήφο που έδωσε η ΝΔ το καλοκαίρι στο Μνημόνιο της Αριστεράς, αντί για αποχή», όπως είχε προτείνει τότε ο ίδιος.

«Παρότι του τα έχω εξηγήσει ή εμμένει να κάνει ότι δεν τα καταλαβαίνει ή θέλει να έχει μία άλλη άποψη», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης υπεραμυνόμενος εκείνης της συλλογική απόφασης, που ελήφθη, όπως επαναλαμβάνει με μεγάλη πλειοψηφία, από την ΚΟ της ΝΔ. «…Ο κ. Γεωργιάδης που ως ΛΑΟΣ συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου μόνο με το ΠΑΣΟΚ, ήταν εντάξει τότε η κατάσταση; Αλλά εγώ δεν θέλω να μπαίνω σε τέτοιες συζητήσεις στο δημόσιο διάλογο γιατί αυτά δίνουν μία πρόσκαιρη δημοσιότητα στον φίλο μου τον Άδωνι, αλλά γκριζάρουν την εικόνα της ΝΔ», πρόσθεσε ο πρώην μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε την Παρασκευή, μετά και τις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου, ότι «εάν κάποιο κομμάτι της ΝΔ ή εάν κάποιος υποψήφιος αρχηγός της θέλει να κάνει συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα να το πει σήμερα, να πάρει πολιτική νομιμοποίηση από τις εκλογές την Κυριακή»

«Αποχωρήσεις προσωπικοτήτων»

Το ερώτημα που έμεινε όμως αναπάντητο και συνδέεται ευθέως με την επόμενη ημέρα της ΝΔ σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αντιπαραβάλλει στη δική του συνεχή παρουσία επί 41 χρόνια στη ΝΔ, όλους αυτούς που, όπως είπε, «γύρισαν και σκέφτονται τώρα ως πέρασμα τη ΝΔ και μπορεί να ξαναφύγουν». Ποιους εννοεί; Τη στιγμή μάλιστα που μπορεί να μην βλέπει κίνδυνο διάσπασης, αλλά δεν αποκλείει να υπάρξουν αποχωρήσεις προσωπικοτήτων, όπως έχει συμβεί, όπως λέει και στο παρελθόν.

Είναι άραγε πιθανό το ενδεχόμενο διάσπασης; Προεκλογικά όλοι διαβεβαιώνουν πως όχι, αλλά δεν θα μπορούσε κανείς να απαντήσει και διαφορετικά, έτσι δεν είναι; Όταν όμως ακόμη και η ίδια η διαρροή καραμανλικών κύκλων συνδέει ατυχώς την ενότητα με την εκλογή συγκεκριμένου υποψηφίου, αντιλαμβάνεται κανείς το πολιτικό υπόβαθρο που μπορεί να έχουν αυτές οι ανησυχίες. Έστω και εάν οι ίδιοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι δηλώνουν «στρατιώτες της παράταξης» χάσουν-κερδίσουν.

Καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής κούρσας σε πλέον θερμό εσωκομματικό μέτωπο έχει αναδειχθεί αυτό μεταξύ Β. Μεϊμαράκη- Απ. Τζιτζικώστα. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρώην μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Τζιτζικώστας «δεν κάνει για Πρόεδρος,αλλά για Περιφερειάρχης είναι πολύ καλός. Και θα παραμείνει Περιφερειάρχης και εγώ σαν Πρόεδρος της ΝΔ θα έχω πολύ καλή σχέση μαζί του. Δεν κάνουμε όλοι για όλα». Το γάντι βέβαια έχει ρίξει και από τη δική του πλευρά ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας προ ημερών με δημοσιογράφους. «Επειδή δεν λειτουργεί εν πλήρη σύνθεση η ΚΕΦΕ μη βγουν μετά κάποιοι και αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα», τόνισε. Γιατί δεν λειτουργεί εν πλήρη σύνθεση η ΚΕΦΕ; Διότι δεν συμμετέχει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ο εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Μακριά από προσωπικές αντιπαραθέσεις

Μακριά από προσωπικές ανριπαραθέσεις έχει παραμείνει σε ολόκληρη την τελική ευθεία της προεκλογικής κούρσας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλούμενος σταθερά την πρόταση που ο ίδιος είχε κάνει στη πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ μετά την αναβολή της 22ης Νοεμβρίου, για κώδικα δεοντολογίας των υποψηφίων που να προβλέπει αποφυγή προσωπικών αντιπαραθέσεων, αλλά και εμπλοκής των πρώην Πρωθυπουργών.
Η θέση του απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πάντως ξεκάθαρα αρνητική, δεδομένου ότι θεωρεί ότι δεν ικανοποιείται από πλευράς κυβερνώντος κόμματος καμία από τρεις προϋποθέσεις με τις οποίες ο ίδιος έχει συνδέσει την προοπτική πολιτικής συνεννόησης (ειλικρίνεια κυβερνητικών προθέσεων με έμπρακτη αναγνώριση λαθών από τον Πρωθυπουργό, εμπιστοσύνη, συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη σύνταξη και εποπτεία της υλοποίησης κοινού σχεδίου εξόδου από την κρίση). Και δηλώνει πως η ΝΔ «δεν θα γίνει αξεσουάρ του κ. Τσίπρα να υπερψηφίζει όταν κινδυνεύει να χάσει η κυβέρνηση την πλειοψηφία».
Από την πλευρά του πάντως επισημαίνει ως μείζον για την επόμενη ημέρα της ΝΔ το κοινοβουλευτικό ασυμβίβαστο του Απ. Τζιτζικώστα μεχρι το 2019. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο Liberal.gr «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να έχει εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό. Ζούμε σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Τα πάντα αποφασίζονται στη Βουλή. Εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός αντιπολίτευσης θα ήταν καταστροφή για τη νέα Δημοκρατία». Επειδή πάντως εν μέσω αιχμών, αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, υπάρχουν και οι ξεχωριστές ατάκες, ας κλείσουμε με τα λόγια του Άδωνι Γεωργιάδη στην κρατική τηλεόραση, απαντώντας σε εσωκομματικούς επικριτές του:
«Εγώ έχω μία ιδιομορφία στην πολιτική. Δεν είναι επαγγελματίας της πολιτικής, εγώ βιβλία πουλάω και είναι μεγάλη μου τιμή. Δεν είμαι σαν τους άλλους που ξέρετε. Εγώ παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω».
http://www.toportal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...