Eρώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κα Φεντερίκα Μογκερίνι, κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. κ. Νίκος Ανδρουλάκης, αναφορικά με την απόφαση του Ουκρανικού Δικαστηρίου να κάνει δεκτή την αίτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να απαγορεύσει τη λειτουργία του Ουκρανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο κ. Ανδρουλάκης, λαμβάνοντας υπόψη πως το γεγονός κατακρίθηκε ιδιαίτερα από τη Διεθνή Αμνηστία ως κατάφορη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και βασιζόμενος σε παλαιότερη ερώτησή του που είχε απαντηθεί από την κα Μογκερίνι, θέτει το ερώτημα "αν και κατά πόσον η
απαγόρευση αυτή συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές", στο πλαίσιο ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη: Τον Απρίλιο του 2015 το Ουκρανικό Κοινοβούλιο είχε απαγορεύσει την «προπαγάνδα υπέρ ολοκληρωτικών καθεστώτων», εξομοιώνοντας τον Ναζισμό με τον Κομμουνισμό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου (E-006050-15), είχατε αναφέρει ότι "Η ΕΕ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών ενεργειών που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Αξιολογούμε το περιεχόμενο και τις συνέπειες των νόμων στους οποίους αναφέρεται ο κ. βουλευτής και συζητούμε τα θέματα αυτά, τόσο με την Ουκρανία όσο και με το Συμβούλιο της Ευρώπης."
Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, Ουκρανικό Δικαστήριο αποφάσισε να κάνει δεκτό αίτημα του Ουκρανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, απαγορεύοντας την λειτουργία του Ουκρανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Σημειώνεται ότι το γεγονός αυτό κατακρίθηκε εντόνως από την Διεθνή Αμνηστία ως κατάφορη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.
Έχοντας υπόψη τη Συμφωνία Σύνδεσης, καθώς και τη Μακροοικονομική Χρηματοδοτική Συνδρομή, όπου βασικός όρος είναι ο σεβασμός, εκ μέρους της Ουκρανίας, των ουσιαστικών θεσμών της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:
- Η απαγόρευση αυτή συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές;
- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης;
Nikos Androulakis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου