Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Κρίσιμη στιγμή για την 100% καθαρή ενέργεια‏


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Οι υπουργοί περιβάλλοντος και εξωτερικών μόλις έφτασαν στο Παρίσι. Είναι κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες μας σε όλη την υφήλιο και οι 3.600.000 υπογραφές μας έπεισαν πολλές χώρες να στηρίξουν μια παγκόσμια δέσμευση για πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από 18 μόλις μήνες. Αλλά χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα συνεχίζουν να πιέζουν για να μη συμπεριληφθεί αυτός ο στόχος στη συμφωνία, ενώ άλλες προσπαθούν να τον αποδυναμώσουν για να μπορούν να
πνίγουν ανενόχλητες την ατμόσφαιρά μας με ρύπους.

Μας μένουν πια μόνο λίγες μέρες μέχρι τη λήξη της διάσκεψης και πρέπει επειγόντως να σταματήσουμε τις χώρες που σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά και να στηρίξουμε εκείνες που πρωτοστατούν ώστε να μην υποχωρήσουν και δεχτούν νερωμένους συμβιβασμούς και μια άχρηστη συμφωνία.


Καθώς οι υπουργοί και οι απεσταλμένοι κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ας τους υπενθυμίσουμε τι είναι αυτό που διακυβεύεται και τι περιμένουμε ως πολίτες από εκείνους. Στείλε ένα μήνυμα τώρα για να εξηγήσεις γιατί ζητάς 100% καθαρή ενέργεια. Τα μηνύματά μας θα προβληθούν σε γιγαντοοθόνη μέσα στην αίθουσα της διάσκεψης, αλλά και αυτοπροσώπως στους απεσταλμένους των χωρών:


https://secure.avaaz.org/el/climate_chorus_1/?blfQQeb&v=70648&cl=9118988193

Πλέουμε με ευνοϊκούς ανέμους στα πανιά μας: τον Ιούνιο, οι G7 δεσμεύτηκαν για ολοκληρωτική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το περασμένο Σάββατο περίπου 1.000 δήμαρχοι δεσμεύτηκαν ότι οι πόλεις τους θα τροφοδοτούνται με 100% καθαρή ενέργεια μέχρι το 2050, και αυτή τη στιγμή το προσχέδιο του κειμένου που βρίσκεται στο τραπέζι περιέχει δέσμευση για παγκόσμια μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Αλλά υπάρχουν και άλλα σημεία στο κείμενο με ασάφειες και αερολογίες που θα μας οδηγήσουν στην κλιματική καταστροφή.

Κάποιες χώρες, μαζί με το λόμπι των πετρελαϊκών, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διασφαλίσουν ότι οι ασάφειες και οι αερολογίες θα είναι το μόνο που θα περιέχει η συμφωνία του Παρισιού. Αλλά ο πλανήτης έχει ανάγκη για μια συμφωνία με ξεκάθαρη ημερομηνία εφαρμογής και ένα στόχο για μηδενικούς ρύπους, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρές μορφές ενέργειας και να δώσουν έτσι στον κλάδο την τεράστια ώθηση που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Απεσταλμένοι χωρών εκμυστηρεύτηκαν στην ομάδα του Avaaz ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς που κατακλύσαμε τους δρόμους και η επιμονή μας για 100% καθαρή ενέργεια έκανε πολλές κυβερνήσεις να θέσουν φιλόδοξους στόχους. Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε τώρα να πιέζουμε, λίγο πριν την τελική ευθεία. Ας πλημμυρίσουμε τους υπουργούς με μηνύματα γεμάτα ελπίδα και όνειρα για τη διάσκεψη και το κοινό μας μέλλον και ας τους δείξουμε ότι οι πολίτες όλου του κόσμου έχουμε τα βλέμματα στραμμένα επάνω τους. Στείλε τώρα το δικό σου μήνυμα:


https://secure.avaaz.org/el/climate_chorus_1/?blfQQeb&v=70648&cl=9118988193
Το κίνημά μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δύναμη σε τέτοιες στιγμές, όπου ο χρόνος πιέζει και παίζονται όλα για όλα. Αυτή η συμφωνία για να προστατεύσουμε όσα αγαπάμε θα μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε τροπή. Γι’ αυτό ας συσπειρωθούμε τώρα, για να ενώσουμε τις φωνές μας και μαζί να διεκδικήσουμε τη συμφωνία που θα προστατεύσει εμάς και τα παιδιά μας από την κλιματική καταστροφή.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Alex, Alice, Mike, Marigona, Camille και ολόκληρη η ομάδα του Avaaz 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...