Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

Η λίστα φοροδιαφυγής της αστικής υψηλής μεσαίας τάξης


Του Παναγιώτη Στάθη
Δυο σχετικά γνωστοί ηθοποιοί με καταθέσεις από περίπου 1,5 εκατ. έκαστος (μια γυναίκα και ένας άνδρας με κυρίως τηλεοπτική καριέρα), αρκετοί δικηγόροι και γιατροί με υψηλά ποσά και επιχειρηματίες (ένας από αυτούς με καταθέσεις 12 εκατ.) ταυτοποιούνται μέχρι στιγμής από τις εισαγγελικές αρχές μετά την διήμερη έφοδο στην αντιπροσωπεία της UBS στην Ελλάδα την περασμένη βδομάδα για τη λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας.
Τα πρόσωπα αυτά (πλην ίσως των ηθοποιών) δεν είναι ευρύτατα γνωστά στις πλατιές μάζες, γι αυτό και πρόσωπο που έχει γνώση των στοιχείων περιέγραφε τον συγκεκριμένο κατάλογο ονομάτων που σχηματοποιείται, ως 'λίστα της υψηλής αστικής μεσαίας τάξης '.
Τα πρόσωπα αυτά (που δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχουν διαπράξει
φοροδιαφυγή επειδή έχουν χρήματα στο εξωτερικό) θα γίνουν δέκτες σημειωμάτων για να προσέλθουν και να δεχτούν ή όχι έναν συμβιβασμό βάσει μιας νέας διάταξης που θα προωθήσουν άμεσα τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Με αυτή,
όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr, η κυβέρνηση σκέφτεται να εισαγάγει την απόλυτη πρωτοτυπία να εξαφανίζονται τα πρόστιμα και να εκμηδενίζεται η φορολόγηση αν οι φορολογούμενοι αγοράσουν με αυτά τα χρήματα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου!!!
Η κλειστή αντιπροσωπεία και ο θησαυρός του μπρόκερ
Η έφοδος στα γραφεία της αντιπροσωπείας της UBS (αφού δεν λειτουργούσε ως υποκατάστημα) αποφασίστηκε για να διασταυρωθούν τα στοιχεία που ήδη υπήρχαν από τη
λίστα Βεστφαλίας - Ρηνανίας. Η κατάσταση όμως που βρήκαν οι εισαγγελείς εκεί ήταν σε μια οργανωτική αποδόμηση, κάτι αναμενόμενο αφού η αντιπροσωπεία είχε αναστείλει τις δραστηριότητες της από την 1/7/2015 με την επιβολή των capital controls. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί η βασική δουλειά της αντιπροσωπείας είναι απλώς να την επισκέπτονται Έλληνες υποψήφιοι καταθέτες και να τους συστήνονται διαχειριστές στην Ελβετική τράπεζα, να τους υποδεικνύουν τα απαραίτητα έγγραφα και εκείνοι να πηγαίνουν στο κατάστημα της Ελβετίας να ανοίγουν λογαριασμό. Κι αυτό γιατί η αποκαλούμενη 'προσέλκυση ' αποτελεί διοικητική παράβαση των κανονισμών της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή δεν επιτρέπεται να ετοιμάζει τα έγγραφα η αντιπροσωπεία και να ανοίγει εκείνη τον λογαριασμό με την αποστολή τους και χωρίς την παρουσία του εντολέα στην Ελβετία. Το γεγονός λοιπόν της απαγόρευσης αποστολής εμβασμάτων οδήγησε σε αναστολή λειτουργίας την αντιπροσωπεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τεράστια αρχεία αλλά προσωπικοί υπολογιστές και κάποια έγγραφα. Όμως ο πραγματικός θησαυρός , λέγεται, πως εντοπίστηκε στο γραφείο του Έλληνα μπρόκερ ο οποίος συνεργαζόταν με την τράπεζα και διαχειριζόταν δεκάδες λογαριασμούς . Εκεί εντοπίστηκαν αρχεία κίνησης λογαριασμών και κίνησης που 'κούμπωσαν ' με τη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας.
200 άτομα
Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα της εφόδου, κρίνονται εντυπωσιακά και ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμα, αφού ταυτοποιήθηκαν περίπου 200 μεγαλοκαταθέτες στους λογαριασμούς των οποίων διατηρούνταν ποσά που ξεκινούν από το 1,5 εκατομμύριο και αγγίζουν ακόμα και τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί πως η λίστα Μπόργιανς (περιέχει 10.588 κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών στην ελβετική μητρική UBS, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008), έφτασε στη χώρα μας ύστερα από τη δωρεάν παραχώρησή της πριν από λίγες εβδομάδες από το γερμανικό κρατίδιο της Βεστφαλίας-Ρηνανίας.
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Π. Πέρκα: Η βία δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ στην ατζέντα της αριστεράς

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα συμμετείχε στις 10.7.2020 στην εκπομπή ...