Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

Διπλό μήνυμα Τσίπρα σε ΕΕ και Τουρκία για το προσφυγικό


Μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό, έστειλε από τη Χίο όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας είπε για την ΕΕ ότι καθυστερεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης, ενώ αναφέρθηκε και στην Τουρκία λέγοντας ότι θα πρέπει να συνδράμει ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στη Χίο συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot) της Χίου.
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει την υποχρέωσή της παρά την οικονομική συγκυρία. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σε στενά χρονικά πλαίσια
και σε αντίξοες συνθήκες, τόσο ως προς τις ροές όσο και ως προς τα οικονομικά καταφέραμε να αναπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας» σημείωσε. Μάλιστα, κάλεσε την Ε.Ε. να ανταποκριθεί στις δικές της υποχρεώσεις, «πρώτα απ’ όλα να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει λιγότερο από 100 μετεγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις», είπε και πρόσθεσε: «Δεύτερον να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά με βάση της σχετικές συμφωνίες για την επιστροφή μεταναστών στις χώρες τους».
Αναφερόμενος στην Τουρκία ζήτησε «να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Ε.Ε.. Τη χειροκροτήσαμε αλλά πρέπει να συνδράμει η Τουρκία για να μειωθούν οι ροές.Βεβαίως να δοθούν χρήματα και να βοηθηθεί η Τουρκία αλλά κι εκείνη να συμβάλλει στη μείωση των ροών». Ο Κ. Τσίπρας είπε ακόμη πως έχει την αίσθηση «ότι η Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να ανταπεξέλθει είναι σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις». Τέλος ανέφερε ότι τα νησιά έχουν βρεθεί σε δύσκολη συγκυρία να φέρουν στις πλάτες τους το βάρος όλης  της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι το Κέντρο Υποδοχής δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες.
Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Λέρο, όπου θα αποτιμήσει την πρόοδο των εργασιών στο hotspot του νησιού, όπου κατασκευάζεται στην περιοχή του ψυχιατρείου.Σημειώνεται ότι οι  περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο λιμάνι.
Μετά τη Χίο, ο πρωθυπουργός μετέβη στη Λέρο, όπου επιθεώρησε την πορεία των εργασιών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Πέμπτη-Παρασκευή). Ο πρωθυπουργός θέλει πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες να είναι έτοιμος να απαντήσει σε πιθανές επιθέσεις που θα δεχθεί από χώρες που θέλουν να μετατρέψουν το προσφυγικό σε πρόβλημα της Ελλάδας, μεταθέτοντας όλες τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση. Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στη σκιά της παρεξήγησης που σημειώθηκε στην ευρωτουρκική Σύνοδο μετά τα tweets του Αλέξη Τσίπρα για τους τούρκους πιλότους, τα οποία προκάλεσαν την απάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η ΕΕ και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής.
Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΑΔΕ: Περίπου 1 εκατομμύριο υπόχρεοι ακόμα δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση

Περίπου 958.000 φορολογικές δηλώσεις απομένουν για να υποβληθούν με την προθεσμία να λήγει στις 28 Αυγούστου μετά και την τελευταία παράταση...