Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Κεντροαριστερές τελετουργίες «ρήξεων»


του Σπύρου Παναγιώτου
Όταν ακούς σκληρή διαπραγμάτευση, ανθρώπινο κρέας μυρίζει
Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η μια πλευρά διαθέτει ισχύ (πολιτική και οικονομική) και σχέδιο (μετατροπή της χώρας σε χώρο οικονομικών, κοινωνικών και γεωπολιτικών πειραματισμών) και η άλλη αγωνιά για την επιβίωσή της, εξαρτώμενη από την ψήφο ελάχιστων βουλευτών τής κολεγιάς που έχει στήσει και κάνοντας λεβέντικα ανοίγματα, ποιος λέτε να υπερισχύσει;

Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απέναντι στην πυγμή παγκόσμιων μεγαπαιχτών στέκεται μια κυβέρνηση κι ένας πρωθυπουργός που για να παραμείνει στην εξουσία όχι μόνο αθέτησε τις δεσμεύσεις του αλλά κουρέλιασε τη λαϊκή ετυμηγορία, ποιος νομίζετε ότι διαθέτει θέληση και αξιοπιστία να ορθώσει «κόκκινες γραμμές» έναντι της επιταγής για γενικευμένη εκποίηση της κοινωνίας και της χώρας;
Στο έργο αυτό, ανιαρά χιλιοπαιγμένο το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε πάλι μάρτυρες με αφορμή το 2ο πακέτο προαπαιτούμενων.
«Αν χρειασθεί, θα ξανασυγκρουστούμε», δήλωσε ο Α. Τσίπρας στη Βουλή και όλοι ανατρίχιασαν ενθυμούμενοι τα αποτελέσματα αντίστοιχων… συγκρούσεων. Το αποτέλεσμα των «ρήξεων» της τελευταίας φάσης διαπραγματεύσεων είναι παραπάνω από αποκαλυπτικό.
Μέχρι τις 18 Δεκέμβρη η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει για ψήφιση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με ρυθμίσεις για 13 καυτά θέματα:
  1. Σύσταση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με στόχο την εκποίηση δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.
  2. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (τον οποίο διαφημίζουν ότι τάχα έσωσαν).
  3. Ψήφιση νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύει από 1/1/2016.
  4. Πλήρης αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  5. Πώληση των κόκκινων δανείων σε κεφάλαια-γύπες (δείτε αναλυτικά στη σελ. 8).
  6. Υιοθέτηση δράσεων από τη νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
  7. Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.
  8. Περικοπές στις προμήθειες των νοσοκομείων και μείωση των τιμών στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
  9. Λειτουργία της επιτροπής για διορισμούς προέδρων και μελών Δ.Σ. στις τράπεζες.
  10. Έκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας για το Πτωχευτικό Δίκαιο των νοικοκυριών.
  11. Επιτάχυνση συγχρηματοδοτούμενων έργων.
  12. Δασικός νόμος και χωροταξικός σχεδιασμός.
  13. Επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.
Ήδη, από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, συμφωνήθηκε να εκποιηθεί σε ποσοστό 49% το πιο κερδοφόρο και στρατηγικής σημασίας κομμάτι της ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, με τη μειοψηφία, τους ιδιώτες, δηλαδή, να έχουν αποφασιστικό λόγο στο ποιος θα είναι διευθύνων σύμβουλος. Προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν στο θέμα των κόκκινων δανείων, με τους δανειστές να απαιτούν την πώληση όλων στα κεφάλαια-γύπες και την κυβέρνηση να ζητά την εξαίρεση των στεγαστικών, των καταναλωτικών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύννεφα υπάρχουν, επίσης, τόσο στο Ταμείο Αποκρατικοποίησεων (ως προς το ύψος των ιδιωτικοποίησεων) αλλά και στη συμφωνία για το ενιαίο μισθολόγιο, με την απαίτηση των δανειστών για αύξηση των αποδοχών των στελεχών, με αντίστοιχη μείωση των μισθών των υπολοίπων υπαλλήλων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπήκαν και οι προτάσεις Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό. Στην ήδη αποφασισμένη από τον Προϋπολογισμό του 2016 περικοπή ασφαλιστικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ προστίθενται τώρα προτάσεις για σπάσιμο της σύνταξης σε «αναλογική» και σημαντικά μειωμένη «εθνική» με μεγάλη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στο σύνολο των ταμείων. Οι προτάσεις αυτές άφησαν ασυγκίνητο το «κουαρτέτο» που απαξίωσε να δώσει απάντηση, προϊδεάζοντας για το νέο εκβιαστικό κύκλο συζητήσεων, με αφορμή τη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος.
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει μετάθεση των αποφάσεων για τα επίμαχα σημεία για το νέο έτος και την άμεση νομοθέτηση όσων έχουν συμφωνηθεί, με στόχο την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. Εδώ το στρατηγικό σχέδιο των «ρήξεων» διά της αναβολής έρχεται πάλι στο προσκήνιο με προφανή στόχο το κέρδισμα χρόνου και ανυπέρβλητο επακόλουθο την εξάντληση της υπομονής και την απώλεια κάθε ίχνους αξιοπιστίας που έχει εναπομείνει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
https://eleutheriellada.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...