Ενώ τον Σεπτέμβριο ο ανώτατος εισαγγελέας της Γαλλίας είχε προτείνει στις δικαστικές αρχές να κλείσουν την υπόθεση, γαλλικό δικαστήριο την καλεί σε δίκη. Ο λόγος για την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με την υπόθεση του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την Credit Lyonnais. Η υπόθεση, που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια τουλάχιστον, θα λάβει χώρα στο δικαστήριο που εκδικάζει υπουργούς για παράβαση καθήκοντος, είπε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας. Η Λαγκάρντ, που κατηγορείται για φερόμενη αμέλεια στην υπόθεση Ταπί ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών,
δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση ενάντια της απόφασης, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με την άποψη των εισαγγελέων ότι δεν υπάρχει βάσιμη κατηγορία εναντίον της.
Η κ. Λαγκάρντ ελέγχεται για απόφαση που έλαβε ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας το 2007 και η οποία ζημίωσε το γαλλικό Δημόσιο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ προς όφελος του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, στο πλαίσιο πώλησης της εταιρείας του, Adidas, το 1993-1994 από την Credit Lyonnais. Ο κ. Ταπί είχε μηνύσει την τράπεζα με την κατηγορία ότι πούλησε την επιχείρησή του σε χαμηλότερη της αξίας της τιμή.
Πλήγμα για τη φήμη της Λαγκάρντ - Στον «αέρα» η δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ
Η χρονική στιγμή που ανασύρθηκε αιφνιδιαστικά η υπόθεση Ταπί έχει ιδιαίτερη σημειολογία, δεδομένου ότι η θητεία της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2016. Η εμπλοκή της στη δικαστική διαδικασία συνιστά αρνητική εξέλιξη και πλήγμα για τη φήμης της σιδηράς κυρίας, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία επανεκλογής στη θέση του επικεφαλής του Ταμείου.
Το κόλλημα έγκειται στο γεγονός ότι εάν απαιτηθεί να παραβρεθεί στη δικαστική διαδικασία, ως οφείλει, τότε πιθανότατα θα αναγκαστεί να παραδώσει τη γενική διεύθυνση, για το διάστημα αυτό, στο νούμερο δύο του Ταμείου, τον Αμερικανό Ντέιβιντ Λίπτον. Για το Ταμείο θα αποτελέσει σοβαρή ηθική υπόθεση να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου η γενική του διευθύντρια.
Η εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας δεν μπορεί να προβλεφθεί, ενώ συγχρόνως μια προσωρινή αποχώρησή της από το διευθυντήριο του Ταμείου είναι πιθανό να την οδηγήσει σε οριστική παραίτηση. Η θητεία της Λαγκάρντ θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και προς το παρόν δεν έχει εκδηλώσει κανείς επίσημο ή ανεπίσημο ενδιαφέρον προκειμένου να αναλάβει τα «ηνία» του ΔΝΤ.
Βούτυρο στο ψωμί των BRICS
Το εν λόγω ζήτημα προοιωνίζεται να αφυπνίσει τους BRICS για να αναλάβουν δράση, καθώς από καιρό επιθυμούν να σπάσουν την... παράδοση. Εκπρόσωποι των πέντε αναδυόμενων οικονομιών στον κόσμο, ζητούν να τελειώσει η… οικογενειοκρατία της Ευρώπης στο ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για μια απαρχαιωμένη άγραφη συνήθεια. Εδώ και πολλά χρόνια, συνηθίζεται ο επικεφαλής του ΔΝΤ να προέρχεται από την Ευρώπη. Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική και Ρωσία ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους υποστηρικτές των Ευρωπαίων υποψηφίων, και κάνουν λόγο για μία «απαρχαιωμένη άγραφη συνήθεια».
Η Κίνα και η Ινδία επιδιώκουν παγκόσμια επιρροή ανάλογη με την οικονομική τους βαρύτητα. Η Βραζιλία και η Νότια Αφρική εμφανίζονται ως υπερδυνάμεις στις ηπείρους τους και η πλούσια σε ενέργεια Ρωσία ενοχλείται επειδή βρέθηκε στο περιθώριο του δυτικού συστήματος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία - σε αντίθεση, ας πούμε, με τη Γερμανία και την Ιαπωνία πριν από έναν αιώνα - δεν επιδιώκουν να ανατρέψουν την παγκόσμια τάξη. Το μόνο που θέλουν είναι μια θέση στο τραπέζι των ισχυρών.
Αν δεν τους δοθεί, τότε δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα. Οι ηγέτες του σημερινού κόσμου φαίνεται να μην έχουν την πολιτική ικανότητα, το εύρος της διορατικότητας και τη γενναιοδωρία του πνεύματος εκείνων που δημιούργησαν τη μετά το 1945 παγκόσμια τάξη.
Με την πεισματική προσκόλληση στο σύστημα στο οποίο κυριαρχούν και το οποίο κλείνει την πόρτα σε νεοεισερχομένους έχουν αφήσει λίγες επιλογές σε όσους βρίσκονται εκτός. Αυτό που έχουν κοινό οι χώρες BRICS είναι ο αποκλεισμός τους από τη θέση που πιστεύουν ότι τους αξίζει στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη.
Το γεγονός είναι ότι, αν δεν επιτραπεί στις χώρες BRICS να βοηθήσουν στην ηγεσία μέσα στο υπάρχον παγκόσμιο σύστημα, τότε αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν το δικό τους.
http://www.sofokleousin.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου