Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ξεκινά η κρίσιμη μάχη του Ασφαλιστικού – Σε τι λέει «ναι» και σε τι «όχι» η κυβέρνηση


Με την κρίσιμη μάχη του Ασφαλιστικού να ανοίγει από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2016, με τους δανειστές να αναμένουν την αναλυτική πρόταση, η κυβέρνηση τονίζει προς πάσα κατεύθυνση την κόκκινη γραμμή της, ότι δεν θα προχωρήσει σε νέο ψαλίδι στις κύριες συντάξεις, επιβεβαιώνοντας πως αναζητά εναλλακτικά μέτρα προς επίτευξη του στόχου αυτού.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ήδη το 2016 κάνει ποδαρικό με επώδυνες αλλαγές (αύξηση ορίων ηλικίας, αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων κτλ) για αρκετές κατηγορίες ασφαλισμένων, καθώς αρχίζει η εφαρμογή νόμων που έχουν ψηφιστεί
το προηγούμενο διάστημα.
Η λύση είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων και εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα  που έχουν πάρει φωτιά, για τις επιλογές και τις εναλλακτικές λύσεις της κυβέρνησης, ενώ δεν παραλείπει να επιτεθεί στην Αντιπολίτευση.
«Η λύση στο ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων. Η κυβέρνηση, λοιπόν, εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις!» τονίζει η κυρία Γεροβασίλη και προσθέτει:
«Θυμίζουμε πως κάποιοι επέμεναν να υλοποιήσουμε την πρόταση των θεσμών με την οποία ζητούσαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την μείωση των κύριων συντάξεων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές».
Ο χρόνος πάντως δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης καθώς το ραντεβού με το κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό είναι την πρώτη εβδομάδα του 2016, σύμφωνα με πληροφορίες είναι προγραμματισμένο για τις 8 Ιανουαρίου. Προηγουμένως η κυβέρνηση πρέπει να έχει αποστείλει στους δανειστές τις αναλυτικές ποσοτικοποιημένες προτάσεις της για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση κατέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος σε σημείωμά του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), η οποία ωστόσο απάντησε ότι χρειάζεται περισσότερες διευκρινίσεις.
Και το υπουργείο Εργασίας πρέπει να τις έχει διαθέσιμες και απολύτως κοστολογημένες αφού αναλυτικές λεπτομέρειες για τα ίδια θέματα (για τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, για τη χρηματοδότηση του κράτους στο σύστημα, για την ρήτρα βιωσιμότητας αντί της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, κτλ) και άλλα τόσα αναμένεται να ζητήσει, και μάλιστα πολύ πιο πιεστικά, και το κουαρτέτο από την πρωτοχρονιά.
Εν τω μεταξύ το νομοσχέδιο, όπως έχει επιβεβαιώσει η κυβέρνηση, θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή έως τις 15 Ιανουαρίου.
Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος είναι κρίσιμη καθώς το Ασφαλιστικό είναι ένα από τα «κλειδιά» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Τι δεν συζητά η κυβέρνηση και τι «δίνει»
Νέα μείωση των κύριων συντάξεων η κυβέρνηση ως επιλογή την απορρίπτει απολύτως και κατηγορηματικά, όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, εξηγώντας μάλιστα τους λόγους.
Πέρα από τους προφανείς κρίσιμους κοινωνικούς λόγους η κυβέρνηση αποδομεί και το κύριο επιχείρημα, «σίγουρη συνταγή» των δανειστών περί εξασφάλισης της βιωσιμότητας του συστήματος μέσω των συνεχών μειώσεων, τονίζοντας ότι οι έντεκα μειώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα πετσοκόβοντας μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45%, αυξάνοντας κατακόρυφα τη φτώχεια και πλήττοντας τη κοινωνική συνοχή, ελάχιστα πέτυχαν σε ότι αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος.
Η 12η μείωση των κύριων συντάξεων είναι για την κυβέρνηση κόκκινη γραμμή, ευκρινής και απαραβίαστη, τόνισε μιλώντας στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς ο πρωθυπουργός, καθιστώντας μάλιστα σαφές ότι σύμφωνα με το γράμμα της συμφωνίας με τους δανειστές τα 700 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από τις δαπάνες για το Ασφαλιστικό, μπορούν να εξευρεθούν από οποιασδήποτε πρόσφορη πηγή. «Συνεπώς, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, η συμφωνία ούτε περιγράφει, ούτε πολύ περισσότερο απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ωστόσο, το μνημόνιο ορίζει ότι οι δαπάνες για το Ασφαλιστικό πρέπει να περικοπούν, και αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης να βρει τις «πρόσφορες πηγές».
Η πρόταση για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην οποία η κυβέρνηση επιμένει, δέχθηκε αρχικά έντονη κριτική από τους δανειστές, και τώρα, λίγο πριν αρχίσει η μάχη, οι πληροφορίες ως προς το αν ρίξουν νερό στο κρασί τους ή την επιστρέψουν ως απαράδεκτη είναι συγκεχυμένες.
Πάντως μέχρι τελευταία στιγμή κυβερνητικά στελέχη εμμένουν στη λύση αυτή, προετοιμάζοντας για σκληρή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τον υπουργό Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο να αφήνει μάλιστα προ ημερών ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μονομερούς νομοθέτησης για την αύξηση των εισφορών, ώστε να αποτραπεί νέα μείωση των κύριων συντάξεων.
«Όποια κι αν είναι η αρνητική επίδραση τυχόν αύξησης των εισφορών, δεν συγκρίνεται με το υφεσιακό αποτέλεσμα που θα έχει η δωδέκατη μείωση συντάξεων» είχε τονίσει ο κ. Κατρούγκαλος, άποψη με την οποία συμφωνεί απολύτως και ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επί σειρά ετών επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.  Ο κ. Ρομπόλης σημειώνει η ότι αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -επισημαίνοντας ότι η πολλαπλάσια μείωσή του στο παρελθόν δεν την αύξησε- και μπορεί να αποφέρει 400 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα.
Παραδέχεται ότι αποτελεί άμεση λύση ταμειακού και εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά «απαντά στην αναγκαιότητα να κερδίσουμε χρόνο, προκειμένου να σχεδιάσουμε μία συνολική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας οικονομικής βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας».
Ο κ. Ρομπόλης τονίζει μάλιστα ότι είναι δυνατή η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2050 χωρίς να υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων μέσω σειράς μέτρων που περιέχονται σε μελέτη με πλήρη αναλογιστική τεκμηρίωση.
Η μελέτη ωστόσο και εναλλακτικών λύσεων για ανεύρεση πόρων, όπως αυτό της επιβολής φόρων υπέρ συντάξεων στις τραπεζικές συναλλαγές, που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει η κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι πέρα από τις «επιδείξεις δύναμης» στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής, η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη εάν οι δανειστές επιμείνουν στην απόρριψη της αύξησης των εισφορών.
Και αν για τις κύριες συντάξεις η κυβέρνηση δεν σηκώνει κουβέντα δεν συμβαίνει το ίδιο για τις επικουρικές και τα εφάπαξ, ενώ σημαντικές αλλαγές προωθούνται και στις πρόωρες συντάξεις και στο ΕΚΑΣ.
Τη νέα μείωση στις επικουρικές επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, λέγοντας ότι δίνεται μάχη «ώστε η μείωση να είναι μικρή της τάξης του 15% με 20%».
Τη δήλωση αυτή βέβαια του κ. Φλαμπουράρη και κυρίως τον χαρακτηρισμό «μικρή» για τη μείωση δεν άφησε ασχολίαστη η Αντιπολίτευση με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και πρώην υπουργό Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνη να επισημαίνει στον ΣΚΑΙ ότι η «μείωση 15% στην επικουρική σύνταξη δεν είναι μικρή, είναι μεγάλη… Φτάνει τα 30 ευρώ κατά μέσο όρο» προσθέτοντας ότι «δεν έχει σημασία αν η μείωση είναι στην κύρια σύνταξη, την επικουρική ή το μέρισμα … το εισόδημα θα μειωθεί». Σημείωσε άλλωστε ότι έχουν προγραμματιστεί και περικοπές της τάξης του 15% στο εφάπαξ.
Οξύτατη αντίδραση και από τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση: «Ο κ. Φλαμπουράρης έχει το θράσος να κάνει λόγο για ‘μικρές μειώσεις 20% στις επικουρικές το 2016’, ενώ έγιναν και μειώσεις 6% το 2015. Πρόκειται για ένα τριμηνιάτικο χαμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο κόσμος επέλεξε το ευχάριστο, και όχι το χρήσιμο, και σήμερα το πληρώνει» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχει κάνει 13 μειώσεις στις συντάξεις», αλλά και υποστηρίζοντας ότι «το 2014 υπήρχε ταμειακή ισορροπία στο ασφαλιστικό και δεν χρειαζόταν να γίνει καμία μείωση».
http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...