Ένα από τα θέματα των ημερών πέρα από το Ασφαλιστικό και τη συναίνεση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, υπήρξαν οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, όχι λόγω αποτελέσματος, αλλά εξαιτίας της μη διεξαγωγής αυτών. Η παντελής έλλειψη οργάνωσης, οι εσωτερικές κόντρες, οι βαρόνοι που προσπαθούν να αναλάβουν το πηδάλιο έστω και από το παρασκήνιο και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που αδυνατεί να δεχτεί ότι ο χώρος που το εξέφραζε έχει περιπέσει σε τέτοια κατάντια.
Ωστόσο, η οργάνωση και οι διαδικασίες ενυλώνονται από πρόσωπα, δηλαδή η πιθανότητα λάθους είναι μεγάλη, όπως και η έλλειψη προσοχής. Με άλλα λόγια, το ζήτημα δεν είναι ποιος έφταιξε ή πώς λειτουργούν οι δομές και τα όργανα του κόμματος, αλλά ποια κατεύθυνση θα πάρει το κόμμα, με το πέρας των εσωτερικών του διαδικασιών. Σίγουρα δεν είναι και το πιο
ευχάριστο να μην περαιώνεται μια τυπική διαδικασία, αλλά το βασικό θέμα είναι το αποτέλεσμα αυτής, μόλις ξεπεραστούν τα διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα.
Η απόπειρα κατάληψης του μεσαίου χώρου, όπως έγινε το 2004 με πετυχημένα μεν αποτελέσματα, αφήνει αμφιβολίες, ως προς το πεδίο της οικονομίας. Η Κεντροδεξιά, πάντοτε με ενοχές για την ελεύθερη οικονομία, την οποία ιδεολογικά τουλάχιστον πρεσβεύει, ακολούθησε λογικές ΠΑΣΟΚ, άκρατου κρατισμού, ρουσφετολογίας, πελατειακού κράτους. Φοβική κατά βάση, με ορισμένα λαμπρά διαλείμματα, ως προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, αποδεχόμενη τα αιτήματα συνδικαλιστών, με ιδιαίτερη υψηλή φορολογία.
Συνεπώς, ένα από τα κατεξοχήν σημεία διαφοροποίησης Κεντροδεξιάς και Αριστεράς, είναι η οικονομία και πιο συγκεκριμένα η διαχείριση και εφαρμογή του Μνημονίου (μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις από την μια, φορολογία και κράτος-λαβύρινθος από την άλλη). Η ανάπτυξη εξάλλου δεν μπορεί να συμβεί αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη του κράτους, αλλά ελαφρύνοντας ιδιώτες από την φορολογία και καθιερώνοντας σταθερούς φορολογικούς συντελεστές. Και εκεί ακριβώς έγκειται η μεγαλύτερη αντίθεση, το κράτος δεν μπορεί να τα καταφέρει ως επιχειρηματίας, αλλά θα πρέπει να αρκεστεί στο ρόλο του διαιτητή, παρεμβαίνοντας μόνο όταν προκύπτει ανάγκη.
Πέρα πάντως από το επίπεδο της οικονομίας, όπου η ΝΔ θα πρέπει να αποκτήσει πιο καθαρά δεξιά χαρακτηριστικά, σε κοινωνικό επίπεδο, η φιλελεύθερη ιδεολογία ταιριάζει σαφώς περισσότερο, τόσο ως προς την ανοικτή κοινωνία όσο και ως προς τα ατομικά δικαιώματα, τα οποία βρίσκονται αρκετά συχνά στο προσκήνιο. Οφείλει να αποτινάξει κάθε στοιχείο εθνικισμού, λαϊκισμού και αυταρχισμού. Οφείλει να μιλήσει για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, το προσφυγικό ζήτημα και να διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Συνοψίζοντας η ΝΔ, πρέπει να αλλάξει για να μην χαθεί τελείως. Πρέπει να γίνει ένα κεντρογενές κόμμα, με δεξιά οικονομικά χαρακτηριστικά, όχι αντίβαρο στην Αριστερά αλλά το ακριβώς αντίθετο. Δεν πρέπει να συναινέσει και να συνεργαστεί μαζί της, αλλά να αποδείξει την ένδεια και την αναποτελεσματικότητα της αριστερής ιδεολογίας.
http://www.protagon.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου