Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Εurogroup, από την οποία η κυβέρνηση περιμένει ένα θετικό μήνυμα για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Όπως έχει ξεκαθαριστεί από τους μετέχοντες στη συνεδρίαση, δεν θα υπάρξει συμφωνία, ενώ στις περισσότερες συζητήσεις κυριαρχεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, θέμα που άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας να το αξιοποιήσει αρχικά ως διαπραγματευτικό όπλο, αλλά τελικά δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να οδηγήσουν εκεί, καθώς οι Ευρωπαίοι σηκώνουν το γάντι.
Το βασικό συμπέρασμα, πάντως, που προκύπτει είναι, ότι εάν διενεργηθεί δημοψήφισμα και ανεξάρτητα από το ερώτημα, θα είναι ουσιαστικά για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη.
Μάλιστα, τόσο ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Γερμανός
υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίζονται θετικά διακείμενοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιστεύοντας προφανώς ότι αυτό θα αφαιρέσει από τις πλάτες τους ένα πιθανό «ατύχημα», καθώς η όποια εξέλιξη θα είναι αποτέλεσμα της βούλησης του ελληνικού λαού.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γ.Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως «ποτέ δεν με ενόχλησε αυτό το ενδεχόμενο».
Ο ίδιος επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα δούμε την πρόοδο και ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι καλή», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επέλθει πρωτού υπάρξει πρόβλημα με τη ρευστότητα. «Πολιτικά το ορόσημο είναι το τέλος Ιουνίου», συμπλήρωσε.
Σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ είναι απόλυτα ανεξάρτητη. «Δεν θα καθοδηγηθεί από το Eurogroup ούτε και το Eurogroup θα της υποδείξει τι θα κάνει», επεσήμανε.
Αναφορικά με το πρόγραμμα, αρκέστηκε στο να σημειώσει πως υπάρχουν στόχοι, αλλά και ευελιξία και η Ελλάδα κάνει τις δικές τις προτάσεις.
Από την πλευρά του ο Β.Σόιμπλε τόνισε πως «αν η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε να προχωρήσει, ίσως και να είναι για καλό».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει καμία απόφαση σήμερα για την Ελλάδα. «Στις 20 Φεβρουαρίου αποφασίσαμε η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους τρεις θεσμούς για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε», σημείωσε.
Μάλιστα, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με το ρωτήθηκε τι έχει αλλάξει στις διαπραγματεύσεις από τις τελευταίες συνομιλίες με την Ελλάδα, ειρωνεύθηκε λέγοντας: «Ο καιρός είναι πιο ζεστός».
http://www.voria.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου