Στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα Eurogroup είχαν την κρισιμότητά τους. Ωστόσο, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι το σημερινό Eurogroup είναι το κρισιμότερο όλων. Ποτέ άλλοτε τα δύο διαμετρικά αντίθετα ενδεχόμενα, η συμφωνία και η ρήξη, δεν ήταν τόσο έντονα παρόντα ταυτόχρονα. Αν από το σημερινό Eurogroup δεν βγει «λευκός καπνός», με τη μορφή δήλωσης που να είναι αρκετή ώστε ο κ. Ντράγκι να ανοίξει με κάποιο τρόπο τη «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης, ο πολιτικός χρόνος της διαπραγμάτευσης θα τελειώσει και θα μπούμε σε ένα νέο «κύκλο», της διαχείρισης των συνεπειών της αποτυχίας από όλες τις πλευρές… Αν πάλι από το σημερινό Eurogroup βγει «λευκός καπνός», πάλι θα μπούμε σε ένα νέο «κύκλο», της διαχείρισης των
συνεπειών της… συμφωνίας, κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό μέτωπο…
Τη σημερινή μέρα σαν μέρα καμπής προσδιορίζουν τα εξής θεμελιώδη δεδομένα:
1. Η εξάντληση των ρευστών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου:
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση εξασφάλισε την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Τώρα, είναι αμφίβολο αν μπορεί να πληρώσει την αυριανή δόση ύψους 748 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Ακόμη και αν οριακά το καταφέρει, σίγουρα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα 600 εκατ. ευρώ για μισθούς στα μέσα του μήνα. Άρα, υπάρχει ίσως χρόνος για ένα δεύτερο, έκτακτο, Eurogroup τις επόμενες μέρες, για το οποίο όμως θα πρέπει το σημερινό να λειτουργήσει σαν «πρόλογος» που θα οδηγεί σε συμφωνία.
Αν δεν ανοίξει η περιλάλητη «στρόφιγγα» του κ. Ντράγκι, η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε και θέλει να επεκτείνει την ισχύ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη η ισχύουσα ΠΝΠ έχει προκαλέσει βαρύ πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, ώστε να μην αντέχει ένα νέο γύρο συγκρούσεων, αυτή τη δορά με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
2. Οι διαρκείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης έχουν ανοίξει την… όρεξη των δανειστών, που θεωρώντας ότι είναι σε απελπιστική θέση, θέτουν διαρκώς νέες και πιο σκληρές απαιτήσεις:
Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 ξαφνικά ανεβαίνει ξανά πάνω από το 1,5%, στο 2% ή και παραπάνω! Με δεομένη την εκτίμηση των δανειστών ότι χωρίς νέα μέτρα το 2015 θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα (!) 1,7%, η απόσταση ανάμεσα στο -1,7% και το +2% και πλέον σημαίνει δημοσιονομικό κενό, δηλαδή νέα μέτρα το 2015 μεταξύ 7 και 8 δισ. ευρώ! Άλλωστε αυτό ακριβώς αποκάλυψε χθες ο Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84». Η πίεση αυτή αποσκοπεί στη συντριβή των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης και ισοδυναμεί με προσπάθεια πολιτικής της ταπείνωσης…
3. Με τη σκληρή γραμμή οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν καθαρά πολιτικούς όρους και προϋποθέσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας:
Οι δανειστές έχουν θέσει το ζήτημα των πολιτικών προϋποθέσεων άτυπα μεν απερίφραστα δε. Ούτε λίγο ούτε πολύ , θέλουν μια άλλη κυβέρνηση που να εγγυάται την υλοποίηση της όποιας συμφωνίας! Σε πρώτη φάση θέλουν δικούς τους «τοποτηρητές» μέσα στην κυβέρνηση (Ποτάμι) και σε δεύτερη το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Χωρίς να το έχουν θέσει επισήμως, είναι κοινό μυστικό ότι σε αυτή την πορεία κυβερνητικής ανασύνθεσης θέλουν ουσιαστικά να απαλλαγούν και από τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό! Εκτός αν ο Αλέξης Τσίπρας εγκαταλείψει το βασικό κορμό του ΣΥΡΙΖΑ και περάσει «απέναντι» επικεφαλής ενός μειοψηφικού τμήματος του κόμματος…
Όλα αυτά, έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια καλής θέλησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Δώσαμε πολλά, παραβιάσαμε τις ‘‘κόκκινες γραμμές’’ μας αλλά αυτοί ζητούν περισσότερα και από το μέιλ Χαρδούβελη!» δήλωνε χθες ένα απογνώσει στέλεχος της κυβέρνησης.
Υπ’ αυτούς τους όρους, φτάνουμε στο οριακό σημείο. Με όλα τα ενεδεχόμενα ανοιχτά…
http://www.rizopoulospost.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου