Την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα περιγράφει ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, Γιόχεν Μπίτνερ, σε άρθρο του στους Νιου Γιορκ Τάιμς. «Εάν με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε με τα χρήματα, συμπεριφερόμαστε και στη ζωή γενικότερα, τότε τι μ ας λέει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», διερωτάται ο δημοσιογράφος. «Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής μου στην Αθήνα έθεσα αυτό το ερώτημα στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή: Τι λέει η κρίση χρέους της Ελλάδας για την ίδια την Ελλάδα
και αντιστρόφως; Η
απάντησή του, σαν βγαλμένη από σωκρατικό διάλογο, ήταν μονολεκτική: η νοοτροπία», σημειώνει.και αντιστρόφως; Η
«Νομίζουμε ότι είμαστε έξυπνοι» λέει ο Ελληνας αξιωματούχος και προσθέτει: «Και πιστεύουμε πως το να είμαστε έξυπνοι σημαίνει ότι δεν πρέπει να δουλέψουμε για να βγάλουμε λεφτά».
Ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι «ο Λέανδρος Ρακιντζής μπορεί να κάθεται για ώρες και να αναλύει τις παθογένειες του ελληνικού δημόσιου τομέα, τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και άλλα, ωστόσο ο ίδιος θέλησε να κάνει τον δικηγόρο του διαβόλου: «Με συγχωρείτε κ. Ρακιντζή, αλλά γνωρίζω πολλούς Ελληνες που δουλεύουν πολύ σκληρά και για πολύ λίγα χρήματα».
«Και σε αυτό το ερώτημα η απάντηση ήταν αφοπλιστική: Φυσικά και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οι κοινωνικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στον κόσμο να εξελίξει τον εαυτό του».
Αναλύοντας τον τίτλο του άρθρου του «Το πρόβλημα της διχασμένης προσωπικότητας της Ελλάδας, ο Μπίτνερ, επισημαίνει ότι «υπάρχουν δύο Ελλάδες: Μία επίσημη και μία ανεπίσημη. H επίσημη Ελλάδα είναι δυσλειτουργική, η ανεπίσημα δουλεύει πολύ καλά. Η επίσημη, η θεωρητική Ελλάδα έχει ελέγχους και ισορροπίες. Η ανεπίσημη, η βασισμένη στην πραγματικότητα Ελλάδα κάνει τα στραβά μάτια όταν ο κόσμος παραβαίνει τους νόμους και φοροδιαφεύγει».
http://www.msn.com/e
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου