Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Τσαυτάρης: Πολλοί αγρότες θέλουν το νέο σύστημα φορολόγησης


Picture 0 for Τσαυτάρης: Πολλοί αγρότες θέλουν το νέο σύστημα φορολόγησης
της Άννης Καρολίδου
«Ο κόσμος γυρίζει στη γεωργία, η φετινή Agrotica είναι η μεγαλύτερη έκθεση στα 25 χρόνια της διοργάνωσής της», τόνισε ο υπουργός ΑΑ& Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, με το συνδυασμό πολλών δυναμικών εργαλείων, να ενισχυθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής, των εξαγώγιμων προϊόντων, της σύγχρονης αντίληψης σε γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία.
«Δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση ότι όλοι οι αγρότες αντιδρούν στο νέο τρόπο φορολόγησής τους. Από 6-7 χρόνια πριν, περίπου 100.000 αγρότες τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων. Με το νέο σύστημα, αν τηρηθεί το ύψους του εισοδήματος που αρχικά ανακοινώθηκε, θα ενταχθούν επιπλέον 200.000 ευρώ ή, εάν αυξηθεί το όριο, κοντά στις
100.000», είπε ο υπουργός υποστηρίζοντας ότι πολλοί αγρότες θέλουν αυτό τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους γιατί έτσι προστατεύονται απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό και στις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Στο μεταξύ όμως οι αγρότες έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις, με πολλά παράπονα και πολλά αιτήματα.
«Πράγματι ο Έλληνας αγρότης αντιμετωπίζει ένα υψηλό ενεργειακό κόστος. Υποσχεθήκαμε ότι θα δώσουμε νυκτερινό ρεύμα για μείωση του κόστους. Η υπόσχεση θα υλοποιηθεί μόλις αλλαχτούνε τα ρολόγια της ΔΕΗ, ως τότε οι χρεώσεις θα μείνουν στα περυσινά επίπεδα», σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια υποστήριξης των αγροτών, ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι πέρυσι, από επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ, διατέθηκαν στον αγροτικό κόσμο 180 εκατ. ευρώ. Επιστροφές θα καταβληθούν και φέτος, αλλά το ύψος τους δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Ο υπουργός μίλησε για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, για την ποιοτική γεωργία που αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΥΑΑ&Τα, για την εξωστρέφεια, για το πάντρεμα αγροτικής παραγωγής με μεταποίηση και, αυτών των δύο με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες.
Έδωσε έμφαση σε πολύ σημαντικά εργαλεία προώθησης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, όπως είναι η θεσμοθέτηση των εγκεκριμένων εμπόρων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με δύο μεγάλες εταιρείες και σε ενάμισι μήνα οι εγκεκριμένοι έμποροι έγιναν 23, ενώ σίγουρα θα ενταχθούν και άλλοι.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επιστροφών ( αφορά πέντε προϊόντα) που στόχο έχει την υποστήριξη ευπαθών ομάδων, φέτος προτεραιότητα θα δοθεί στη Κεφαλληνία. Το πρόγραμμα αυτό, συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από Κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
Τέλος, ο υπουργός, αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ και το πόσο σημαντική δουλειά πρέπει να επιτελέσει η ελληνική προεδρία της ΕΕ.
«Η Ελλάδα πέτυχε να κλείσει τη συμφωνία για τη νέα Κοινή Πολιτική Αλιείας ( ΚΑΛ), στην οποία για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται οι ιχθυοκαλλιέργειες. Επίσης, πρέπει να διαμορφώσουμε το εφαρμοστικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Στο νέο αυτό πλαίσιο, που ενισχύει την έρευνα και τη καινοτομία, θα καταθέσουμε, συμπληρωμένο, το νομοσχέδιο για το ΕΛΓΟ Δήμητρα, ενώ ελπίζουμε ότι με τους πόρους που προβλέπονται στο Κοινοτικό προϋπολογισμό, θα βοηθηθούμε στην αντιμετώπιση του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος, της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη», κατέληξε ο υπουργός.
 http://www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου