Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ 52 ΔΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

greek-crisis-ekthesi2

Το ΔΝΤ έχει αλλάξει την στάση του και δεν μιλά πια για απευθείας κούρεμα. Αυτό μεταφέρουν προς το enet.gr, κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους διεθνείς οργανισμούs, που αποκαλύπτουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι επιμήκυνση χρέους 52 δις ευρώ συν την μετακύλιση ομολόγων.
Έχει «ξεχάσει» το ΔΝΤ τη θέση του για απευθείας «κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων δανειστών;Ένδειξη για την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, αποτελεί η πρόσφατη παραδοχή του ελληνικού «πλεονάσματος», από την διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Κατόπιν αυτών η κυβέρνηση -αν και αποκτά ένα διαπραγματευτικό χαρτί με το… όποιο «πλεόνασμα»
αποκτημένο από τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού- παραμένει στον πάγκο της, εγκλωβισμένη σε στόχο που ήταν εξαρχής η επιμήκυνση της εξόφλησης, ενός τμήματος του χρέους. Η ευκαιρία να διεκδικηθεί κάτι καλύτερο, μοιάζει να έχει χαθεί, τουλάχιστον για την ώρα.Η κυβέρνηση δεν επωφελήθηκε από τις διαφωνίες τω δανειστών.

Κατά πόσον θα επιτευχθεί ο στόχος της επιμήκυνσης και της μετακύλισης ομολόγων, είναι άλλο θέμα. Πάντως κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν στο enet.gr την παλιότερη πληροφορία, ότι η κυβέρνηση είχε από την αρχή στόχο μόνο τη μετακύλιση παλαιών ομολόγων και την επιμήκυνση στην εξόφληση, ενός μέρους του χρέους και όχι την απευθείας διαγραφή του.
Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται τώρα, ότι, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο για τις σχέσεις της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ειδικά με γειτονικές και φτωχές χώρες, ενώ υποστηρίζουν ότι θα ήταν «σχεδόν αδύνατο», με τις διαφωνίες των Ευρωπαίων, που θα καλούνταν να κουρευτούν, σηκώνοντας το βάρος αυτό, έναντι του αλώβητου ΔΝΤ. Κατά την εκτίμηση των ίδιων πηγών, «μόνο η Γερμανία θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα απευθείας κούρεμα, αλλά ο κόσμος βλέπει ποια είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για το θέμα αυτό».
Ωστόσο ακόμα κι αν το ΔΝΤ να ξεχνά το “κούρεμα”, η στάση της κυβέρνησης έπαιξε το ρόλο του σε αυτό. Τώρα, σε ένα παιχνίδι εξάρτησης και χρέους η Ελλαδα θα έχει να αντιμετωπίσει είτε ριζικές αλλαγές στο δανειακό πρόγραμμα, είτε αν συνεχίσει όπως έχει συμφωνηθεί αρχικά, το ΔΝΤ έως το 2016 θα έχει το πάνω χέρι έναντι της Ευρωπης, που τα δάνεια της τελειώνουν φέτος.
Επιμήκυνση ήθελε από την αρχή η κυβέρνηση
Η ελληνική κυβέρνηση προτιμά την μετακύλιση και την επιμήκυνση. Στοχεύει σε ανανέωση και μετακύλιση της λήξης της λήξης των ομολόγων (roll over) που αφορούν το χρηματοδοτικό κενό και είναι τα ομόλογα 5,3 δις ευρώ, με τα οποία κεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες μέσω του νόμου Αλογοσκούφη το 2009, όπως και τα ομόλογα που κατέχουν στα χέρια τους η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες (ANFA’s).
Μόνο για το 2014 οι λήξεις των ANFA’s φθάνουν σχεδόν τα 10 δις ευρώ και ήδη τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου, έληξαν ANFA’s 1,853 δις ευρώ… Μαζί με ANFA’s 10 δις ευρώ, το 2014, λήγουν και τα ακούρευτα ομόλογα ελληνικού δημοσίου του νόμου Αλογοσκούφη, που κεφαλαιοποίησαν τις ελληνικές τράπεζες.
Κατά διαβολική σύμπτωση, ο μήνας λήξης των ομολόγων αυτών, είναι ο Μάιος του 2014. Όλα συνδέονται με τις εκλογές… Η κυβέρνηση έχει ήδη περάσει το νόμο ανανέωσης των ομολόγων, αλλά δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη διάταξη χωρίς την έγκριση της ΕΚΤ, η οποία όμως διαφωνεί κάθετα.
Θέλουν παράταση εξόφλησης για 52 δις ευρώ
Ο άλλος στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είπαν οι ίδιες πηγές στο enet.gr, είναι να επιμηκυνθεί η εξόφληση χρέους ύψους περίπου 52 δις ευρώ, από το χρηματοδοτικό πακέτο της πρώτης συμφωνίας με την τρόικα. Πως όμως θα γίνουν όλα αυτά;
Το ερώτημα είναι τι μπορεί να επιτύχει τώρα η ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες της με την τρόικα που καταφθάνει για συνομιλίες τη Δευτέρα. Τα γεγονότα των τελευταίων ετών, δείχνουν ποιά πλευρά, είναι σταθερά χαμένη. Άλλωστε ήδη για τα ομόλογα των Κεντρικών Τραπεζών που η ελληνική πλευρά διεκδικεί να μετακυλήσει, η πρόσφατη κριτική του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, είναι αποκαλυπτική.
Όπως παρατηρεί ο κ. Χουντής και όπως ήδη κατέγραψε η Ελευθεροτυπία, η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης (πράγματι) εμποδίζουν την υλοποίηση της συμφωνίας για επιστροφή του κέρδους που έχουν από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγόρασαν σε περίοδο κατάρρευσης των τιμών και η ελληνική πλευρά έχει χάσει την ευκαιρία να πιέσει, «θυσιάζοντας» οφέλη από την απόφαση του Eurogroup για τα ομόλογα ANFA’s.
Η ΕΚΤ παριστάνει πως αγνοεί τις αποφάσεις του Eurogroup τόσο στις 21/2/2012 (κούρεμα), όσο και στα Eurogroup στο τέλος του 2012 και συγκεκριμένα στις 27/11/2012 και στις 13/12/2012, όταν τα μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να επιστρέψουν για εξόφληση του ελληνικού χρέους τα κέρδη τους από τα ομόλογα αυτά (επιτόκια και διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και ονομαστικής τιμής.
Ας σημειωθεί, ότι το Eurogroup είχε συμφωνήσει πως αν δεν γίνει η μετακύλιση ομολόγων θα πρέπει να υιοθετήσουν «ισοδύναμα μέτρα».
http://kartesios.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...