Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Αισιοδοξία για συμφωνία με την τρόικα εκφράστηκε μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου

Αισιοδοξία για συμφωνία με την τρόικα εκφράστηκε μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου μεταξύ Σαμαρά - Βενιζέλου με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Εξετάστηκε και το θέμα του συστήματος στις ευρωεκλογές

Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα αλλά και το σύστημα διεξαγωγής των ευρωεκλογών ήταν δύο από τα θέματα που εξέτασαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα, Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκαν αισιόδοξοι σε ό,τι έχει να κάνει με την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι το τρέχον εξάμηνο είναι εξαιρετικά πυκνό, καθώς είναι το εξάμηνο που πρέπει να πιάσουν τόπο οι θυσίες των
Ελλήνων και να βγούμε οριστικά στο ξέφωτο της εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο «εις πείσμα αυτών που επενδύουν πολιτικά στην ύπαρξη της κρίσης και του μνημονίου».
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα πριν το επόμενο Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι «η ισχυρή δόση αισιοδοξίας» του οφείλεται στα «πάρα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών». Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι μοναδική, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και «άρα, τώρα έχουμε να κάνουμε μόνο με διαρθρωτικά μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, που εκσυγχρονίζουν το κράτος, που ανοίγουν την αγορά και άρα είναι μέτρα που τα θέλει ο πολίτης».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα και την έναρξη της αντίστροφης διαδικασίας: ως τώρα όλοι έπρεπε να συνεισφέρουν, τώρα το κράτος μπορεί να ανταποδώσει στις ευαίσθητες ομάδες».
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο βοηθούν δηλώσεις όπως του επιτρόπου Όλι Ρεν «που χρεώνει τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στους Έλληνες», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει για κανέναν διεθνή ή ευρωπαϊκό παράγοντα, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι γεγονός πως υπάρχει επί χρόνια μια άδικη διεθνής συζήτηση βασισμένη σε στερεότυπα για τη χώρα και πως «η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης αδικεί την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι τώρα «πρέπει να μιλήσουμε επί τη βάση αριθμών και στοιχείων και υπογράμμισε ότι τα στερεότυπα αυτήν τη στιγμή διαψεύδονται». «Τώρα καλούμε τους εταίρους μας να μελετήσουν τους αριθμούς, αλλά με ολοκληρωμένο θεσμικό τρόπο και όχι δήθεν τεχνοκρατικό, να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει κατάσταση» και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει με άλλη αφήγηση στις ευρωεκλογές εάν δεν πετύχει η υπόθεση που λέγεται Ελλάδα.

Για το σύστημα των ευρωεκλογών
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της σταυροδοσίας, λέγοντας ότι δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να επιλέγει πρόσωπα, καθώς έως τώρα γινόταν εκλογή ευρωβουλευτών «προεπιλεγμένων» από τους αρχηγούς των κομμάτων. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε βουλευτές και υποψήφιους ευρωβουλευτές, τόνισε πως «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρχει κανενός είδους πρόσθετο ασυμβίβαστο. Αρκούν τα ασυμβίβαστα που θα είναι συνταγματικά».
Για το εάν θα υπάρξει μια περιφέρεια, απάντησε ότι «εάν κατατμήσουμε τη χώρα σε περιφέρειες, ακόμα και αν διατηρηθεί σε επίπεδο επικράτειας η απλή αναλογική, θα έχουμε τυχαία εκλογή ευρωβουλευτών ανάλογα με το πού θα τύχει να πάρει ένα κόμμα την έδρα του» και κατέληξε λέγοντας: «Εδώ πρέπει να έχουμε ένα καθαρό διαφανές αξιοκρατικό σχήμα, οι πολίτες να διαλέξουν αυτούς που πρέπει να τους εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή».

Αισιοδοξία για την τρόικα εξέφρασε ο Γ. Στουρνάρας
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, καθώς, όπως είπε, δεν απομένει πολύς χρόνος.
Ο κ. Στουρνάρας απάντησε και στις επικρίσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...