Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Τριπλή φοροπαγίδα για τις τραπεζικές καταθέσεις!


Τριπλή φορολογική επιβάρυνση περιμένει τους φορολογουμένους με μοναδικά εισοδήματα τους τόκους από τραπεζικές καταθέσεις. Για τα εισοδήματα αυτά θα επιβαρυνθούν

-με φόρο 15% που θα παρακρατήσει η τράπεζα,
-με τεκμήριο διαβίωσης 2.500-3.000 ευρώ, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα,
-με εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα τεκμήρια και τα εισοδήματα από τους τόκους ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

Ακόμα και για εισόδημα 1 (ενός!) ευρώ από τόκους καταθέσεων ο φορολογούμενος μπορεί θα κληθεί να πληρώσει φόρο 300-400 ευρώ. Η Εφορία θα του καταλογίσει τεκμαρτό εισόδημα και θα τον φορολογήσει με 10% επειδή δηλώθηκε στη δήλωσή του το 1 ευρώ. Χρησιμοποιούμε τη λέξη
«δηλώθηκε» διότι τα ποσά των τόκων μπορεί και φέτος να δηλωθούν αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις μέσω των καταστάσεων που θα στείλουν οι τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει από φέτος όλους τους φορολογουμένους να αναγράψουν στις φορολογικές δηλώσεις τούς τόκους των καταθέσεών τους, ακόμη κι αν τα ποσά των τόκων αυτών είναι πολύ μικρά. Πέρυσι εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική αναγραφή στις φορολογικές δηλώσεις τα ποσά των τόκων που δεν υπερέβησαν τα 250 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Οι φορολογούμενοι αυτοί, με μηδενικό εισόδημα, που θα δηλώσουν μικρότερα ποσά των 250 ευρώ, θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο ποσό τεκμηρίου διαβίωσης. Επιπλέον θα χρεωθούν και με τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια στα οποία διέμειναν το 2013, εκτός εάν ήταν «φιλοξενούμενοι». Σε κάθε περίπτωση το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα προκύψει γι’ αυτούς θα φορολογηθεί με συντελεστή 10%, όπως φορολογείται το μέρισμα από κινητές αξίες (μετοχές).

Στην καλύτερη περίπτωση, κάθε φορολογούμενος αυτής της κατηγορίας θα χρεωθεί με φόρο 10% επί του ελάχιστου ποσού τεκμηρίου των 2.500 ή των 3.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει φόρο 250-300 ευρώ. Επιπλέον, θα επιβαρυνθεί και με προκαταβολή φόρου 55% επί του ποσού των 250 ή των 300 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον άλλα 137,50-165 ευρώ, οπότε το συνολικό χαράτσι που θα του επιβληθεί θα φτάσει τα 387,50-465 ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι οι τόκοι καταθέσεων καταγράφονται υποχρεωτικά στη δήλωση και αθροίζονται στο συνολικό εισόδημα προκειμένου να υπολογιστεί και η έκτακτη εισφορά (με συντελεστές 1%-4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και εφόσον ξεπερνά τα 12.000 ευρώ).

Εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν εξαιρέσει τα μικροποσά των τόκων από τις φορολογικές δηλώσεις, τότε μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων θα βρεθεί αντιμέτωπη με παράλογες επιβαρύνσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η αναγραφή των τόκων στη φορολογική δήλωση θα γίνει από τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και με βάση τα στοιχεία που θα παραλάβουν από τις τράπεζες για τις καταθέσεις των πολιτών.
http://www.dimokratianews.gr
/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...