Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αλλάξει βιβλίο, όχι απλά να γυρίσει σελίδα»

Αλ. Τσίπρας: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αλλάξει βιβλίο, όχι απλά να γυρίσει σελίδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση της ευρωομάδας της Αριστεράς για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της
Μήνυμα αλλαγής έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή στην Αθήνα. «Η Ελλάδα είναι σήμερα έτοιμη, όχι απλώς να γυρίσει σελίδα. Είναι έτοιμη ν’ αλλάξει βιβλίο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποδέχθηκε τους παρευρισκόμενους στην προεκλογική, όπως είπε, Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η απερχόμενη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δίνει τις τελευταίες, απελπισμένες μάχες οπισθοφυλακής για να κρατηθεί στην εξουσία».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ακόμη ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο» κάτι για το οποίο, όπως ανέφερε, «πρέπει να αποφασίσει ο λαός». Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές και ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει αλλάξει και έχει υποστεί τα δεινά μίας πρωτοφανούς βάρβαρης πολιτικής,
σημειώνοντας ότι τα μνημόνια απέτυχαν παταγωδώς σε όλους τους δείκτες, διέλυσαν την παραγωγική βάση της χώρας, εκτόξευσαν την ανεργία σε πρωτοφανή μεγέθη και δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που αργοπεθαίνει γιατί η ηγεσία της Ευρώπης την επέλεξε για πειραματόζωο της κρίσης και τόνισε την ανάγκη ανατροπής αυτής της κατάστασης και στην Ελλάδα και στην ΕΕ, γενικότερα. Ακόμη, εκτίμησε ότι εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, το δημόσιο χρέος της χώρας μας θα εκτοξευθεί στο 205% του ΑΕΠ το 2015 και έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους: «Πρέπει να γνωρίζουν πως σε ό,τι μας αφορά προεκλογικά τετελεσμένα δεν θα τα αποδεχθούμε».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να υπάρξει άνοδος των αριστερών δυνάμεων σε όλη την Ε.Ε. και εκτίμησε ότι η αλλαγή συσχετισμών στην ΕΕ θα είναι κρίσιμη και για την Ελλάδα, γιατί μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Επαναφέροντας τη θέση του για ευρωπαϊκή διάσκεψη σχετικά με το χρέος, είπε ότι είναι η μόνη βιώσιμη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική και να αναδείξει την αξία της αλληλεγγύης στην ΕΕ και σημείωσε ότι υπό το πρίσμα αυτό «ο Μάιος μπορεί και πρέπει να είναι ο Μάιος των λαών της Ευρώπης και γι' αυτούς τους λόγους είναι κρίσιμη η ψήφος των ευρωεκλογών».
Σε ό,τι έχει να κάνει με δημοσιεύματα για σενάρια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών περί διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί επίσημα, μέχρι τώρα, η γερμανική κυβέρνηση απέκλειε κάθε πιθανότητα για διαγραφή χρέους. Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, έχει σημασία και για το εσωτερικό της Ελλάδας γιατί κάποιος πρέπει να διεκδικήσει αυτήν τη λύση και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν διεκδικεί αλλά δεν έχει και καμία πρόταση για το ελληνικό πρόβλημα.
Αναφερόμενος, τέλος, στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι εξελίξεις απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η τυφλή βία δεν αποτελεί λύση. Είναι αδιανόητο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως, να επικροτείται η βία ως επιλογή που μπορεί να δώσει λύση από μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Η δημοκρατία, συμπλήρωσε, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο και σήμερα πρέπει να δηλώσουμε με έμφαση ότι μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για το μέλλον της Ουκρανίας είναι ο λαός της, χωρίς βία και ανάμειξη τρίτων. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την ΕΕ «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά με επιβολή κυρώσεων».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Η εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στο Ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Λ.Αμαλίας 8), έχει ως θέμα την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της.
Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, ενώ θα συμμετέχουν και θα μιλήσουν ευρωβουλευτές της Αριστεράς από Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Ισπανία και Πορτογαλία, πανεπιστημιακοί και πολιτικοί.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
Πέμπτη
08:45 – 09:00 Εισήγηση:  • Gabi Zimmer, ευρωβουλευτής και Πρόεδρος GUE/NGL
Ι.  Οικονομική κρίση και προκλήσεις δημοκρατίας 
09:00 – 10:15 •Νίκος Χουντής – ευρωβουλευτής  GUE/NGL
• Γιώργος Κατρούγκαλος, Συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Δημοκρίτειο  Πανεπιστήμιο Θράκης
Ακολουθεί   συζήτηση – ερωτήσεις
Ελευθερία του Τύπου
10:15 – 11:00 •Patrick Le Hyaric, ευρωβουλευτής GUE/NGL και διευθυντής εφημερίδας 
L' Humanité 
• Αγλαΐα Κυρίτση, δημοσιογράφος και υποψήφια Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
II.  Ανεργία – ανεργία νέων
11:15 – 12:30 • Marisa Matias,  ευρωβουλευτής – GUE/NGL
• Σάββας Ρομπόλης, Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο – Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις
III. Εργασιακά και εγγενή δικαιώματα (κοινωνική ασφάλιση-υγεία-συντάξεις)
15:00 – 16:30 •Γιώργος Γαβρίλης, μέλος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
• Λία Φράγκου, Οργανωτικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πειραιά
• Thomas Handel, ευρωβουλευτής – GUE/NGL
Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις
IV. Δικαιώματα στέγασης
17:00 – 18:30 •Willy Meyer, ευρωβουλευτής – GUE/NGL
• Elena Cortes Jimenez, Υπουργός Δημοσίων Έργων  και Στέγασης της Περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας - Ισπανία
• Ρένα Δούρου, Βουλευτής και υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής
Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις
Παρασκευή
V. Οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και κατάργηση της Τρόικα
08:30 – 10:30 •Alda Sousa, ευρωβουλευτής GUE/NGL 
• Τάκης Χατζηγεωργίου, ευρωβουλευτής – GUE/NGL
• Αριστείδης Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου ΑΠΘ
Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις
11:00 – 12:30 Συνάντηση με:
- Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
- Σύλλογος κατά της αυθαιρεσίας των Τραπεζών και της Δημόσιας Διοίκησης
- Κοινωνικό Ωδείο
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...