Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Βενιζέλος: Η ελληνική Προεδρία έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την Ουκρανία

ven

Εκτενή τηλεφωνική συνομιλία για τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η ελληνική Προεδρία της ΕΕ, σε συνεννόηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο, Κάθριν Άστον, και στο πλαίσιο αποφάσεων του Συμβουλίου, είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της συμφωνίας στην Ουκρανία, με στόχο τη σταθεροποίηση, την αποφυγή της βίας, τη διαφύλαξη της θεσμικής και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, είμαστε σε συνεννόηση με την κυρία Άστον» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνοντας: «Εμείς, ως περιοδική Προεδρία του Συμβουλίου, έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβόμαστε τις πρωτοβουλίες της κυρίας Άστον που προεδρεύει του
Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων».
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξή του στην αποστολή των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας στο Κίεβο.
Από τη μεριά του, ο κ. Λαβρώφ αφού ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο, του παρουσίασε την επίσημη ρωσική θέση, τονίζοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη οι συμφωνημένες λύσεις στην Ουκρανία, να διασφαλίζουν τόσο τη συμμετοχή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων όσο και τη συμμετοχή όλων των περιφερειών της Ουκρανίας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε να μεταφέρει τη ρωσική θέση στις συζητήσεις του με την κυρία Άστον και τους ομολόγους του της ΕΕ.
Παράλληλα, σε συζήτησή του με δημοσιογράφους στα Τίρανα, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ταξίδι του στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, χαρακτηρίζοντάς το πετυχημένο.
Σήμερα στην Αλβανία, τελευταίο σταθμό του ταξιδιού του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Βενιζέλος είχε ουσιαστικές συνομιλίες στο επίπεδο της ευρωπαϊκής πολιτικής και στο επίπεδο των διμερών σχέσεων με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι, με τον πρόεδρο της Βουλής Ιλίρ Μέτα και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήμαρχο των Τιράνων και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλεζίμ Μπάσα.
«Θέλουμε πραγματικά να ακολουθήσουμε μία γρήγορη διαδικασία επίλυσης όλων των θεμάτων και ολοκλήρωσης της εταιρικής μας σχέσης με την Αλβανία, η οποία θα επηρεάσει θετικά όλη την περιοχή» τόνισε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Μπουσάτι.
http://ysterografa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η εθνική μας αφωνία

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού, αρκεί αυτό να είναι άσχετο με τις ίδιες τις ευρωεκλογές. Το στοίχημα που είν...