21index

Το ρεπορτάζ αυτό δημοσιεύθηκε στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” τον Φεβρουάριο του 2010. Αυτή ήταν η τρίτη φορά. Για το θέμα αυτό πρωτογράψαμε το 2006, τότε που ο Κώστας Καραμανλής θα “πάτασσε το σπάταλο κράτος”.
Εθελοντισμός σε πολυτελή γραφεία
Τάξη και διαφάνεια στις αμφισβητούμενες διαδικασίες χρηματοδότησης των ΜΚΟ έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Εξακολουθεί, ωστόσο, να διατηρεί έναν ακόμα αμφισβητούμενης χρησιμότητας κρατικό οργανισμό εθελοντισμού, το «Εργο Πολιτών», που δημιουργήθηκε επί Ν.Δ και στέγασε κομματικούς φίλους.

Το 2005, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, πολλές υγιείς ΜΚΟ αντέδρασαν, καθώς φοβήθηκαν ότι θα τις «καπελώσει». Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι δεν είχε καμία ουσιαστική παρέμβαση στην κοινωνία των πολιτών, απλά περιοριζόταν σε δημόσιες σχέσεις με ελάχιστες -κυρίως φιλικές προς την κυβέρνηση- οργανώσεις.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, πολλές ΜΚΟ δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή του. «Δεν τους ξέρω», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Humanet, Ν. Ράπτης, ενώ ο Ν. Δούσης από τους «Γιατρούς της Ειρήνης» απλώς τους έχει ακουστά. Ο Ν. Χαραλαμπίδης, από την Greenpeace, υποστηρίζει ότι «δεν έχει καμία προσφορά στην υπόθεση του εθελοντισμού». «Απλώς σπαταλά δημόσιο χρήμα» σχολιάζουν άλλοι εθελοντές που το χαρακτηρίζουν «πολιτικό μαγαζάκι».
Διευθυντής του οργανισμού είναι ο Στέλιος Συρμόγλου. Πρόκειται για παράγοντα του νεοδημοκρατικού χώρου, που έχει υπάρξει στενός συνεργάτης της Εκκλησίας. Το 2004 οι πιέσεις για να τοποθετηθεί σε δημόσια θέση ο άνθρωπος «της δεξιάς του κυρίου», ήταν πολλές. Του ανατέθηκε, λοιπόν, ο οργανισμός για τον εθελοντισμό -όπως αυτοπροσδιορίζεται-, ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το 2005 (ως υπουργός Πολιτισμού). Τα βασικά ετήσια λειτουργικά έξοδά του, σύμφωνα με τον Στ. Συρμόγλου, είναι 1,3 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα καλύπτονται, λέει, από χορηγούς (Hellenic Aid, Αττικό Μετρό, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΟΤ κ.α). Σε αίτημα της «Κ.Ε» να παρουσιάσει τον οικονομικό απολογισμό του (δημόσιου) οργανισμού, ο διευθυντής του αρνήθηκε.
Το «Εργο Πολιτών» στεγάζεται σε πολυτελή γραφεία στον Πύργο Αθηνών. Στο γραφείο του προέδρου, όπου οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπάρχει μια πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο (η θέα είναι εντυπωσιακή) κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα. Ο οργανισμός με το διμελές δ.σ. διαθέτει στην υπηρεσία του προσωπικό που προσελήφθη εκτός ΑΣΕΠ και λίγους (πρώην) ημέτερους διανοούμενους, ενώ το έργο του όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνει κυρίως κάποιες εκθέσεις φωτογραφίας, δεξιώσεις και ημερίδες, όπου πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος. Στο έργο του κρατικού φορέα περιλαμβάνεται και η έκδοση CD για τον εθελοντισμό της ηθοποιού (και συζύγου του διευθυντή) Γωγώς Αντζολετάκη.
Συνεργάτες του υπουργού Πολιτισμού, πριν από δύο μήνες, δήλωναν ότι ο Π. Γερουλάνος μελετά τη χρησιμότητα του εν λόγω κρατικού οργανισμού μαζί με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και σύντομα θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις.
Ο Στ. Συρμόγλου αρνείται ότι πρόκειται περί ενός ακόμα σπάταλου οργανισμού και θεωρεί, όπως έχει αναρτήσει και στην ιστοσελίδα του, ότι ο Κ. Καραμανλής του είχε αναθέσει μία μεγάλη τιμή κι ευθύνη, «να κάνει πράξη το ιδρυτικό πνεύμα του Εργου Πολιτών που στοιχίζεται με τις ρητές, μαζί και τις πιο μύχιες, τις πιο αυθεντικές ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας: τις αξιώσεις της ελληνικής ψυχής».
Το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας του 2008
SYRMOGLOUrecom letter-aresana-ell

http://eleutheriellada.wordpress.com/