Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ρίχνει Μνημόνιο στο κρασί του

ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ
Το προφίλ του φιλελεύθερου Ευρωπαίου πολιτικού αρχηγού, το οποίο τραυματίστηκε από την καταψήφιση του Μνημονίου και την πολεμική που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα, επιχείρησε να αποκαταστήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, στο γεύμα που διοργάνωσε η βελγική προεδρία προς τιμήν του με τους πρέσβεις των 26 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα.
Μεταξύ τυρού και αχλαδίου και λίγο Μνημόνιο, που είναι κακό «ως έχει» Μεταξύ τυρού και αχλαδίου και λίγο Μνημόνιο, που είναι κακό «ως έχει» «Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ψηφίσει στη Βουλή σειρά νόμων για διαρθρωτικές αλλαγές», φέρεται να είπε. «Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι θέσεις οι δικές μου, οι θέσεις της Ν.Δ., είναι φιλελεύθερες. Δεν αλλάξαμε τώρα. Απλώς βλέπουμε το αδιέξοδο».
Σύμφωνα με πηγές της «Ε», εμμέσως αναγνώρισε την αναγκαιότητα του Μνημονίου, αλλά τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής. «Το Μνημόνιο ως έχει είναι ατελέσφορο και αναποτελεσματικό», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα κράτησε πολύ χαμηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο αρνητικός σε μια συναίνεση.
Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. προχωράει σταδιακά σε αναδίπλωση της αντι-μνημονιακής πολιτικής του, μετά και το παράδειγμα της Ιρλανδίας που έδειξε ότι παρά τη σκληρή προσπάθεια που έκανε (άγρια λιτότητα εδώ και δύο χρόνια, ακριβό δανεισμό στις αγορές κ.λπ.) δεν απέφυγε την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.
Είχε στο πλευρό του τους αντιπροέδρους της Ν.Δ. Δ. Αβραμόπουλο αλλά και Στ. Δήμα, πρώην επίτροπο που φαίνεται ότι άρει και τις δικές του ενστάσεις στη στρατηγική Σαμαρά καθώς και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, καθηγητή Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Οι ερωτήσεις που έγιναν από αρκετούς πρέσβεις κατέδειξαν τη διάχυτη καχυποψία στους κόλπους της Ε.Ε. για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Α. Σαμαράς απέφυγε να επαναλάβει τη θέση ότι σε ενάμιση χρόνο η Ν.Δ. μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα. Ανέλυσε τις «σοβαρές αντιαναπτυξιακές αδυναμίες του προγράμματος που εφαρμόζεται σήμερα». «Το πρόγραμμα προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση παρά μειώνει το έλλειμμα και αφήνει ανεξέλεγκτη τη διόγκωση του χρέους», δήλωσε. Αναφέρθηκε στα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., σύμφωνα με τα οποία το χρέος, από το 115% του ΑΕΠ το 2009, θα φτάσει στο 150% το 2014. «Διέξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο με την ανάπτυξη», τόνισε. Για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου είπε ότι δεν πρέπει να συνοδευτεί από όρους και ακριβά επιτόκια. «Είμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια και η αλληλεγγύη θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει», είπε. «Δεν είμαστε εμπορική εταιρεία».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι απαντήσεις που έδωσε ο Α. Σαμαράς μετρίασαν την εικόνα του αρνητή που υπήρχε για το πρόσωπό του. «Εχει σοβαρές ενστάσεις, κάποιες από τις οποίες δεν είναι στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.
Ενα μικρότερο μέρος της συζήτησης με τους πρέσβεις αφορούσε τα εθνικά θέματα. Για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «επειδή πολλά ακούγονται για μυστική διπλωματία, εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο νομικό καθεστώς του Αιγαίου, όπως αυτό θεμελιώνεται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».
Συνταγματική αναθεώρηση
Η Ν.Δ. άνοιξε χθες και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Με απόφαση του Α. Σαμαρά συγκροτήθηκε επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων. Πρόεδρος είναι ο Δ. Αβραμόπουλος και μέλη οι Στ. Δήμας, Π. Παναγιωτόπουλος, Β. Μεϊμαράκης, Ν. Δένδιας, Χρ. Ζώης, Κ. Μητσοτάκης, Αν. Νεράντζης, Ευρ. Στυλιανίδης, Πρ. Παυλόπουλος, Θ. Κατσιγιάννης και Δ. Σταμάτης.
Οι προτάσεις που θα συζητηθούν θα αφορούν όλο το εύρος των αλλαγών που πρέπει να γίνουν «από τη λειτουργία των πανεπιστημίων μέχρι την άρση των αγκυλώσεων που αφορούν την ανάπτυξη», είπε στην «Ε» σύμβουλος του Α. Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...