Ωστόσο, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοσέ Σόκρατες επιμένει ότι η χώρα του μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξωτερική στήριξη και ότι ο προϋπολογισμός που προβλέπει αύξηση φορολογίας και μείωση μισθολογικών δαπανών στο δημόσιο είναι αρκετός για να συγκρατήσει τη χώρα του.
Αντίθετα, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό διάσωσης είναι ζήτημα χρόνου, τον οποίο ορισμένοι τοποθετούν πριν το τέλος του χρόνου, αν η Πορτογαλία θελήσει να προλάβει τις εξελίξεις, προσφεύγοντας στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν η κρίση επεκταθεί στη γειτονική Ισπανία...
Σε αυτή την περίπτωση η Πορτογαλία μπορεί να εξασφαλίσει τριετή δάνεια με επιτόκιο αντίστοιχο του ιρλανδικού, δηλαδή 5,7 έως 6%, επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέχισε και σήμερα τις παρεμβάσεις της με αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων αξίας δεκάδων εκατομυρίων ευρώ για να σταθεροποιήσει την ευρωζώνη. Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ επιτάχυνε το ρυθμό εξαγοράς ομολόγων στο ποσό το 1,3 δισ. ευρώ για να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές απέναντι στο ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Χθες, ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε εκτίμησε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν θα χρειαστούν βοήθεια από τα 750 δισεκατομύρια ευρώ του μηχανισμού στήριξης. Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι βλέπει πολύ πιθανό οι δύο χώρες να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους με τις δικές τους δυνάμεις, και με αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να αυξηθούν πέρα από τα 750 δισ. τα ποσά που έχει στη διάθεσή του ο μηχανισμός στήριξης του ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου