Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Γαλάζιοι φόβοι για νέους όρους

Απόρροια των ευνοϊκών όρων που πέτυχε η Ιρλανδία για το δικό της μνημόνιο θεωρεί ο πρόεδρος τη Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που πήρε η ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα. Εξέφρασε όμως και τις ενστάσεις του κατά πόσο η απόφαση δεν θα συνοδευτεί από επιπλέον «δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις».
«Κοντά στον βασιλικό της Ιρλανδίας ποτίζεται και η ελληνική γλάστρα», σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς «Κοντά στον βασιλικό της Ιρλανδίας ποτίζεται και η ελληνική γλάστρα», σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς «Τώρα που πέτυχε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής η Ιρλανδία, επωφελείται προφανώς και η Ελλάδα», είπε στην ομιλία του στο δείπνο που παραχώρησε προς τιμήν του το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο χθες το βράδυ. «Κοντά στον βασιλικό της Ιρλανδίας ποτίζεται και η ελληνική γλάστρα», τόνισε. «Η ιρλανδική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε να αποφύγει την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης. Και δεν τα κατάφερε γιατί έχει προβλήματα πολύ διαφορετικά απ' ό,τι η Ελλάδα».
Ο Α. Σαμαράς επικαλέστηκε και άλλη φορά το μοντέλο της Ιρλανδίας και έπεσε έξω. Πριν από δύο μήνες υποστήριζε ότι είχε «τα ίδια προβλήματα με τα δικά μας» (και όχι «πολύ διαφορετικά», όπως λέει τώρα) και ότι «η ιρλανδική κυβέρνηση δεν "έδεσε" τη χώρα χειροπόδαρα, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και απέδειξε ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος» (11/10/2010). Τελικά το μνημόνιο ήταν μονόδρομος και για την Ιρλανδία και μάλιστα παρά το γεγονός ότι πριν από τρία χρόνια πήρε τα μέτρα λιτότητας που παίρνει τώρα η Ελλάδα. Επίσης το επιτόκιο (5,8%) είναι πολύ πιο ακριβό από το ελληνικό (γύρω στο 4%), το οποίο βέβαια θα ανεβεί μετά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, διότι δώρα η τρόικα δεν κάνει.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε πάντως και ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Ιρλανδοί τα πήγαν καλύτερα στη διαπραγμάτευση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:
1 Συμφώνησαν με την τρόικα να αυξήσουν το ΦΠΑ κατά μία μονάδα το 2013 και άλλη μία το 2014, ενώ η ελληνική κυβέρνηση το αύξησε κατά 4 μονάδες σε 12 μήνες!
2 Πέτυχαν να τους δοθεί χρόνος πέντε ετών αντί για τέσσερα που δόθηκε στην Ελλάδα, προκειμένου να ρίξουν το έλλειμμά της κάτω από 3%.
3 Παρά την πίεση στο εύθραυστο τραπεζικό της σύστημα η Ιρλανδία απέφυγε, προς το παρόν, να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή της στα κέρδη. Αυτός παραμένει στο 12,5%, ενώ στην Ελλάδα είναι 20% στα αδιανέμητα κέρδη και 40% στα διανεμόμενα!
Για την έκθεση της Κομισιόν ο Α. Σαμαράς είπε ότι επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του για τα αδιέξοδα του Μνημονίου και δικαιολογεί την απόφασή του να μην το ψηφίσει η Ν.Δ. «Η ίδια η Κομισιόν μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το 2012, λέγοντάς μας ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 7,5% του ΑΕΠ, εκτός εάν παρθούν νέα μέτρα, πέραν των προβλεπομένων από το Μνημόνιο!», είπε. «Οταν μας έφεραν για ψήφιση το Μνημόνιο, δεν βιαστήκαμε να πάρουμε θέση. Το μελετήσαμε. Κάτι που δεν έκαναν πολλοί απ' όσους έσπευσαν να το υιοθετήσουν τότε και τώρα διαπιστώνουν έκπληκτοι τι ψήφισαν...».
Πρότεινε ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο». Τάχθηκε κατά των μαζικών απολύσεων. Εκλεισε όμως το μάτι και στους επιχειρηματίες. Με το βλέμμα στραμμένο προς την Ντόρα Μπακογιάννη που έχει ταχθεί υπέρ ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή της τάξης του 20%, υπενθύμισε εμμέσως ότι κατ' εξοχήν η Ν.Δ. είναι φιλελεύθερο κόμμα. Πρότεινε «ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, μείωση των φορολογικών συντελεστών κερδών και εισοδημάτων, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...