Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

8ος καλύτερος υπουργός στην Ευρώπη ο Παπακωνσταντίνου

Αφησε πίσω του Γιούνκερ, Πρελ και Τρεμόντι
Ογδοος μεταξύ δεκαεννιά ομολόγων του της ΕΕ βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην κατάταξη με τους καλύτερους Ευρωπαίους Υπουργούς του 2010.

Πρόκειται για λίστα της εφημερίδας Financial Times, την οποία κατάρτισε κριτική επιτροπή από επτά κορυφαίους οικονομολόγους και στην κορυφή βρέθηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 Η κατάταξη έγινε με βάση τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν οι υπουργοί σε τρία κριτήρια: την πολιτική ικανότητα, την οικονομική επίδοση και την αξιοπιστία στις αγορές.

Έκπληξη, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακηρύχθηκε πρώτος όσον αφορά την πολιτική ικανότητα.

Ο κ. Μάρκο Ανουντσιάτα της ιταλικής τράπεζας UniCredit περιέγραψε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ως «αξιοσημείωτα αποτελεσματικό στη διερεύνηση επικίνδυνων ευρωπαϊκών πολιτικών, στη διασφάλιση της εγχώριας αποδοχής των πρωτοφανών μέτρων λιτότητας και στην αποκατάσταση σε κάποιο βαθμό της επενδυτικής εμπιστοσύνης - σχεδόν αδύνατο έργο».

Ο κ. Έρικ Νίλσεν της τράπεζας Goldman Sachs προσέθεσε για τον κ. Παπακωνσταντίνου: "Του αναγνωρίζω ότι επεξεργάσθηκε όλες τις σύνθετες λεπτομέρειες και σχεδίασε αυτό που ήταν ρεαλιστικά η καλύτερη δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της χώρας του με μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει το 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να είναι ο νικητής στην κατάταξη της επόμενης χρονιάς.

Η κατάταξη του κ. Παπακωνσταντίνου στην όγδοη θέση της συνολικής αξιολόγησης επηρεάσθηκε από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την αναξιοπιστία της χώρας στις αγορές. Ο έλληνας υπουργός κατατάχτηκε στην 17η θέση όσον αφορά την οικονομία και στην 19η θέση όσον αφορά την αξιοπιστία στις αγορές.

Η βαθμολογία στην οικονομία έγινε με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ, το επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη σχεδιαζόμενη μείωση του ελλείμματος το 2012, τη μεταβολή στην απασχόληση από το 2007 έως το 2012 και την απόκλιση από την ισορροπία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Η βαθμολογία σχετικά με την αξιοπιστία έγινε με βάση την απόδοση των 10ετών ομολόγων καθώς και τη μεταβολή της.

Η κατάταξη των 19 Υπουργών Οικονομικών έχει ως ακολούθως:

  1. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία.
  2. Γιάτσεκ Ροστόφσκι, Πολωνία.
  3. Κριστίν Λαγκάρντ, Γαλλία.
  4. Άντερς Μποργκ, Σουηδία.
  5. Γιούρκι Κατάινεν, Φινλανδία.
  6. Τζορτζ Όσμπορν, Βρετανία.
  7. Ντιντιέ Ρέιντερς, Βέλγιο.
  8. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ελλάδα.
  9. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Λουξεμβούργο.
  10. Ιβάν Μίκλος, Σλοβακία.
  11. Γιαν Κες ντε Γιάνγκερ, Ολλανδία.
  12. Μίροσλαβ Κάλουσεκ, Τσεχία.
  13. Γιόζεφ Πρελ, Αυστρία.
  14. Τζούλιο Τρεμόντι, Ιταλία.
  15. Κλάους Χορτ Φρέντρικσεν, Δανία.
  16. Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος, Πορτογαλία.
  17. Έλενα Σαλγάδο, Ισπανία.
  18. Γκιόργκι Ματολέσι, Ουγγαρία.
  19. Μπράιαν Λένιχαν, Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...