Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Όλι Ρεν: «Η Ελλάδα θα δει το τέλος του τούνελ το 2012»

thumb

Η Ελλάδα θα δει το τέλος του τούνελ το επόμενο έτος και η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο από το β' εξάμηνο του 2012, υπογράμμισε ο επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν, στη διάρκεια των δηλώσεών του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη συμπαρατάσσεται με την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα βήματα έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι τώρα, επισημαίνοντας ότι στόχος για το 2011 είναι όχι μόνο η περαιτέρω δραστική μείωση του ελλείμματος, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις αρχές του 2011 θα είναι έτοιμη η πρόταση που επεξεργάζεται η Κομισιόν, ενώ εκτίμησε ότι θα γίνει αποδεκτή από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.
Επιπροσθέτως ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν μιλώντας την Πέμπτη και στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα εργασιακά και προϋπολογισμό προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάσει στο 2,5% και τόνισε ότι η Ευρώπη στηρίζει τη χώρα.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι « το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να εξετάσει θετικά το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου» και τόνισε ότι η έγκριση της επιμήκυνσης αναβάλλεται για τον Ιανουάριο.
Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η διάρκεια της επιμήκυνσης θα είναι 7,5 έτη ξεκαθαρίζοντας πως «δεν σκοπεύουμε να θέσουμε νέους όρους αλλά θα εργαστούμε με βάση το υπάρχον πλαίσιο…».
Εν τω μεταξύ, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι «πρέπει να αναλάβουμε καλά συντονισμένη δράση για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Η τωρινή κατάσταση δεν είναι μια κρίση του ευρώ, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις», ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο λέγοντας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος και στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Ο επίτροπος είπε επίσης ότι η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και πως η χώρα αλλάζει μέσα από τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Στο συνέδριο του Economist μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είπε ότι η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, οφείλεται, εν μέρει και στην καθυστέρηση της δημιουργίας του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ τόνισε την ανάγκη "πολιτικών ανάπτυξης" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα βγει πιο δυνατή από ποτέ από την τρέχουσα κρίση. Τέλος αναφερόμενος στο μηχανισμό σταθεροποίησης, που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν αρνητικά σε ορισμένα χαρακτηριστικά του, όπως στην ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου