Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

«Κάντε κουράγιο για 15 χρόνια»

Μακρύ τούνελ προβλέπει ο πρωθυπουργικός σύµβουλος Τοµάζο Σιόπα
ΤΟΜΑΖΟ ΠΑΝΤΟΑ – ΣΙΟΠΑ  Οικονοµολόγος, σύµβουλος Πρωθυπουργού   «Σίγουρα η αναγέννηση της ελληνικής οικονοµίας θα πάρει πάνω από 3  χρόνια. Ισως µισή γενιά ή ένα τρίτο της γενιάς, αν η γενιά ειναι 30 χρόνια»
Καλό κουράγιο µε τον τρόπο του ευχήθηκε στους Ελληνες χθες, µετά τον Ολι Ρεν, ο σύµβουλος του Πρωθυπουργού, Ιταλός Τοµάσο Πάντοα-Σιόπα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όποιος έχει παιδιά 15 χρονών µπορεί να τους πει ότι... στα 30 τους η Ελλάδα θα προχωρεί δυναµικά.
Tουλάχιστον 10-15 ακόµηχρόνια λιτότητας µας περιµένουν πριν βγούµε από το τούνελ και επανέλθουµεσε µια περίοδο ευµάρειας, υπολόγισε ο πρώην υπουργός Οικονοµικών της Ιταλίας, µιλώντας σε συνέδριο τουΕλληνοαµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου στην Αθήνα. ∆ενθα είµαστε, βεβαίως, είπε, όλα αυτά τα χρόνια «στην εντατική». Η επείγουσα φάση θα περάσει ίσως σε τρία χρόνια, αλλά θα παραµείνουµε «στο νοσοκοµείο» για πολύ καιρό ακόµη.

«Ο µήνας του µέλιτοςµε το ∆ΝΤκαι την Ευρωπαϊκή Ενωση δενπρέπει να δηµιουργεί την ψευδαίσθησηότι η σελίδαγύρισε. Είναι θέµα ετών, όχι µηνών», παρατήρησε.

Σε ανάλογοµήκος κύµατος, ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε πει λίγο νωρίτερα ότι ναι µεν το Μνηµόνιο δεν θα παραταθεί µετά το 2013, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι αίρονται οι υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα ως µέλος της Νοµισµατικής Ενωσης του ευρώ. Ναι µεν, είπε, µετά το 2013 θα υπάρξει «µια µεγαλύτερηάνεση που θα επιτρέψει να µοιραστεί ένα κοινωνικό µέρισµα στους ασθενέστερους», αλλά ηχώρα θα είναι συνεχώς υποχρεωµένη να έχει πρωτογενή πλεονάσµατα, αν θέλει να ελέγξει τη βόµβα του δηµοσίου χρέους. «Μιαχώρα που έχειτο µεγαλύτερο δηµόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει την πολυτέλεια να πει “τελειώσαµε”», είπε χαρακτηριστικά.

Σε µια ζωηρή συζήτηση στο συνέδριο του Ελληνοαµερικανικού Επιµελητηρίου, µε θέµα «Ξαναχτίζοντας την ελληνικήαξιοπιστία», ο κ. Σιόπα επανέλαβε σε διάφορους τόνους ότι τα µέτρα που πήρε και εφαρµόζει η Ελλάδα θα ήταν ούτως ή άλλως απαραίτητα, ανεξαρτήτως της τρόικαςκαι των δανειακώντης αναγκών. «Τα µέτραθα έπρεπε ναληφθούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», τόνισε. «Καµιά χώρα δεν µπορεί να αποφύγει να κάνει αυτά που πρέπει, τώραή αργότερα».Μάλιστα, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι το ίδιο θα συνέβαινε αν η Ελλάδα ήταν µια Πολιτεία των ΗΠΑ ή ένα κρατίδιο της Γερµανίας.

Τόσο αναπόφευκτα όσο η Νέµεσις της ελληνικής µυθολογίας είναι τα µέτρα λιτότητας, σύµφωνα και µε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πέτερ Βάις, ο οποίος µίλησε στο ίδιο συνέδριο, αντικαθιστώντας τον γνώριµό µας αντιπρόσωπο της Κοµισιόν στην τρόικα, κ. Σ. Ντερούζ. Εµπνευσµένος από τις αρχαίες θεότητες, ο κ. Βάις δεν µάσησε τα λόγια του και παραλλήλισε το παρελθόντης Ελλάδας, όταν ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της, όπως είπε, µε τηνπερίοδο του τρυφηλού ∆ιονύσου. Ετσι, βρέθηκε στην περίοδο της Νεµέσεως, για να ακολουθήσει, τώρα, η εποχή του Ερµή, όπου πρέπεινα επιταχύνειτις προσπάθειές της, ώστε να πετύχει τον στόχο της και να φτάσει στην εποχή της Νίκης.

Οι δυσκολίες
Τόσο ο κ. Βάις όσο και ο κ. Σιόπα εντόπισαν δυσκολίες στην επίτευξητων ελληνικών επιδιώξεων. Μάλιστα, ο κ. Βάις, προφανώς απαλλαγµένος από τους περιορισµούς της επίσηµης συνέντευξηςΤύπου της τρόικας την περασµένη εβδοµάδα, µίλησε για τα προβλήµατα που δηµιούργησανο ανασχηµατισµός και οι δηµοτικές εκλογές, ενώ πρόσθεσε ως εµπόδια και τα κατεστηµένα συµφέροντα. Είπε καθαρά ότι οδηµοσιονοµικός στόχος του 2010 δεν επετεύχθη και φυσικά µίλησε για «κρίσιµο σταυροδρόµι» όπου βρίσκεται τώρα η Ελλάδα. Ο κ. Σιόπα,από την πλευρά του, είπε ότι το βασικό ρίσκο είναι η κόπωση, «γιατί είναι δύσκολο να παραµένεις συνεχώς σε επιφυλακή», ενώ µίλησε και για τις δυσκολίες στην είσπραξη των φόρων.

Πάντως, για τη χρεοκοπία καιοι δύο ήταν κατηγορηµατικά αρνητικοί. «∆ιαφωνώ εντελώς µε όσους υποστηρίζουν ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο κ. Σιόπα, και πρόσθεσε πως είναι πεπεισµένος ότι «το πρόγραµµα είναι εφικτό». Μάλιστα, είπε ότι η συµβουλή του στους επενδυτές είναι «αγοράστε ελληνικούς τίτλους».

«Το κόστος της χρεοκοπίας για την Ελλάδα είναι πολύ µεγαλύτερο από αυτό της προσαρµογής της», συµπλήρωσε ο κ. Βάις.

ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο εκπρόσωπος της Κοµισιόν επεσήµανε ότι το πρόγραµµα σταθεροποίησης καθυστέρησε από τον ανασχηµατισµό και τις εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...