Της Δήμητρας Καδδά
Το σχέδιο για έξοδο στις αγορές εντός του έτους 2017 αναφέρει ρητά το νέο Μεσοπρόθεσμο 2018 - 2021 που κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ χθες στη Βουλή ως παράρτημα του πολυνομοσχεδίου.
Αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ένταξης των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται αύξηση της ζήτησης τους, η οποία με την παγίωση της αξιοπιστίας της χώρας θα οδηγήσει σε προσφυγή στις αγορές εντός του έτους 2017. Επισημαίνει επίσης ότι με δεδομένη την επάρκεια χρηματοδότησης του προγράμματος, στόχος της εξόδου στις αγορές είναι η
δημιουργία αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων η οποία θα επιτρέψει στους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας (τράπεζες και επιχειρήσεις) να χρηματοδοτηθούν θεραπεύοντας το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι ανάλογη πρόβλεψη εξόδου εντός του έτους στις αγορές είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο Capital.gr.
Μαζεύουν όλα τα διαθέσιμα σε έναν λογαριασμό
Το Μεσοπρόθεσμο αναφέρει επίσης ότι υφιστάμενες βραχυχρόνιες πράξεις διαχείρισης της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου (πράξεις ρέπος) ανέρχονται ήδη σε περίπου 14 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο κείμενο προαναγγέλλεται η δημιουργία λογαριασμού θησαυροφυλακίου στον οποίο θα μεταφερθούν το επόμενο διάστημα όλα τα διαθέσιμα οργανισμών του ελληνικού δημοσίου.
Στη σχετική σελίδα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αναφέρεται ότι συντελείται το επόμενο βήμα στη διαχείριση διαθεσίμων της Γενικής Κυβέρνησης για τη διεύρυνση του Ενιαίου λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, στον οποίο φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους. Η συγκέντρωση των διαθεσίμων στο πλαίσιο ενός νέου λογαριασμού επισημαίνεται ότι δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών να παρακολουθεί και να προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν να προσδιορίζει το ύψος διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και να διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.
Για τα επόμενα βήματα αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους αναφέρεται ότι έχει ήδη χαραχτεί οδικός χάρτης, η διαδικασία θα είναι σταδιακή προσβλέποντας στην αποκατάσταση του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου.
Για τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος τα οποία όπως αναφέρεται έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται επισημαίνεται ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης του συνόλου των βραχυχρόνιων μέτρων εξαρτάται από τις συνθήκες των αγορών.
Αποκλιμάκωση χρέους
Για το χρέος γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2018 σε αξία και θα διαμορφωθεί έως το 2021 στα 316 δισ. ευρώ ή στο 149,6% του ΑΕΠ.
Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από τα 181,2 δισ. ευρώ το 2017 στα 211,2 δισ. ευρώ το 2021.
Εξέλιξη χρέους και ενοποιημένοι τόκοι γενικής κυβέρνησης μετά τις παρεμβάσεις
http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου