Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Η Ευρωζώνη «παγώνει» τα μέτρα για το χρέος

Δραματική τροπή παίρνει η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών, καθώς η Ευρωζώνη, μετά τη μονομερή ανακοίνωση της κυβέρνησης για παροχές προς τους συνταξιούχους και «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μέτρα που είχαν εγκριθεί από το Eurogroup μόλις στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Χθες, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, δήλωσε πως «περιμένουμε ταχεία διευκρίνιση σε αυτό το θέμα (σ.σ.: των παροχών που προωθεί η κυβέρνηση) ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο θέμα του
χρέους να μην καθυστερήσει». Και συμπλήρωσε ότι απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος είναι να μην αποφασίζονται ή να ανακαλούνται μέτρα μονομερώς. Τη σκυτάλη πήρε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), ο οποίος ανακοίνωσε το «πάγωμα» της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, έως ότου αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή. Λίγο αργότερα, μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ως μη συμβατά με το μνημόνιο.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Π. Μοσκοβισί, σε πιο ήπιους τόνους δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως «η αξιολόγηση που κάνουμε για τα μέτρα είναι σε εξέλιξη και συνεπώς εξ ορισμού δεν έχει ολοκληρωθεί. Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν μεταβλήθηκαν από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, δήλωσε, σχετικά με το θέμα των παροχών, πως θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει ότι είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε πως όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, τότε θα καταλάβουν.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του ESM είπε πως «μετά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει επιπλέον δημοσιονομικά οφέλη σε συντάξεις και ΦΠΑ, το διοικητικό συμβούλιο του ΕFSF και του ESM αποφάσισε να παγώσει τις αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων» για το χρέος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θεσμοί αξιολογούν αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το πρόγραμμα του ESM και τους στόχους και τις δεσμεύσεις του. «Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πώς θα συνεχίσει», ανέφερε.
Ακόμα πιο αυστηρό ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου του κ. Ντάισελμπλουμ. Ανέφερε πως οι θεσμοί κατέληξαν στο ότι «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας» και συμπλήρωσε πως «ορισμένα κράτη το βλέπουν υπό αυτό το πρίσμα και γι’ αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους». Κατέληξε, δε, ότι «αναμένουμε πλήρη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο».
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα μέλη του Euroworking group αναμέναν χθες να έχουν τηλεδιάσκεψη για το θέμα. Ομως, αντί αυτού, έλαβαν μήνυμα ότι εξαιτίας των αντιρρήσεων που προβάλλει ένα κράτος-μέλος (αν και δεν διευκρινίστηκε επίσημα, φέρεται να είναι η Γερμανία) για ένα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, «το μέτρο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό από τους εγγυητές του EFSF». Tο μήνυμα κατέληγε πως ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τον επικεφαλής του EFSF, Κλ. Ρέγκλινγκ, αναλόγως. «Τα μέλη του Euroworking group θα ενημερωθούν για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον», σύμφωνα με το μήνυμα.
Οι αντιρρήσεις για τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα βασίζονται στο ότι έρχονται σε αντίθεση με το συμπληρωματικό μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση στις 16.06.2016. Εκεί αναφέρεται ξεκάθαρα πως αν επιβεβαιωθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τότε οι Αρχές σε συμφωνία με τους θεσμούς θα μπορούσαν να εξετάσουν τη χρήση του δημοσιονομικού χώρου για να «ενισχύσουν την κοινωνική προστασία και ιδιαίτερα το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα ή/και για να μειώσουν το φορολογικό βάρος». Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επιβεβαιώθηκε από την Eurostat και δεν πήρε το «πράσινο φως» των θεσμών, ενώ παράλληλα δεν συμφωνήθηκαν και σε ποιες κατηγορίες θα μπορούσε να δοθεί. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ξεκαθάριζε στην «Κ»Ευρωπαίος αξιωματούχος, έχουν απόλυτη σχέση με το να βρίσκεται το πρόγραμμα σε σωστή τροχιά. Οι εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού, σημείωνε, έβγαλαν το πρόγραμμα εκτός τροχιάς.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...