Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Έγγραφο του Dijsselbloem αποκαλύπτει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Των Γ. Αγγέλη - Δ. Καδδά
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ, σε έγγραφό του που αφορά την ατζέντα της Συνόδου των Υπουργών οικονομικών της 7ης Νοεμβρίου συνδέει τη δρομολόγηση του πρώτου σκέλους των παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτών που χαρακτηρίζονται ως άμεσης εφαρμογής, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο ESM αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, συνεπής με τις αποφάσεις της 24ης Μαΐου, ξεκίνησε τις διαδικασίες συγκεκριμενοποίησης των μέτρων οι οποίες θα χρειασθούν αρκετή προσπάθεια και 'τεχνικές ' λύσεις μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή για να εφαρμοσθούν. Το γεγονός αυτό αποτελεί θέμα συζήτησης στο επικείμενο Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου.

Αυτό βέβαια, η ολοκλήρωση δηλαδή και η εφαρμογή, θα δρομολογηθεί αφού ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση.
Στο ίδιο έγγραφο ο κ. Ντάισελμπλουμ καθιστά σαφές ότι τα πρώτο θέμα της 2ης αξιολόγησης θα είναι -και πάλι- το ασφαλιστικό, ενώ περιορίζει χρονικά την παραμονή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα στην επόμενη αποστολή τους μεταξύ της 14ης και της 21ης Νοεμβρίου.
Ο κ. Dijsselbloem αναλύει επίσης στην επιστολή του τα μέτρα για το χρέος. Επισημαίνει ότι περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο προφίλ ωρίμανσης των δανείων του EFSF και ανάληψη δράσης για την διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου (risk management) από την πλευρά του ESM.
Ουσιαστικά το έγγραφο επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Κεφάλαιο για την απόφαση παράκαμψης των πολιτικών προβλημάτων που δημιουργεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους στον κ. Σόιμπλε μέσα από την 'τεχνική ' υλοποίησης του πρώτου πακέτου παρέμβασης στο χρέος ως διαδικασία διαχείρισης κινδύνου από τον ESM. Για τις σχετικές διαδικασίες έχουν ενημερωθεί οι ελληνικές τράπεζες καθώς το hedging που θα πρέπει να επιτευχθεί αφορά σε ομόλογα που βρίσκονται στα δικά τους χαρτοφυλάκια από την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Τι αναφέρει η επιστολή για το χρέος
Γίνεται σαφές στην επιστολή ότι μετά την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και την μείωση των οφειλών προς ιδιώτες ο ESM ενέκρινε την καταβολή των 2,8 δισ. ευρώ, και έτσι 'ολοκληρώθηκε επισήμως η πρώτη επικαιροποίηση του προγράμματος και αυτό ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμών παρεμβάσεων στο χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου '.
Και εξηγεί ότι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις 'συνεπάγονται αναδιαμόρφωση του προφίλ ωρίμανσης του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF που απομένουν από το δεύτερο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα, αλλά και παρεμβάσεις για να περιοριστεί ο επιτοκιακός κίνδυνος παρεμποδίζοντας την αύξηση των επιτοκίων για ένα μέρος των δανείων του EFSF πέρα από ένα σημείο '. Γίνεται σαφές ότι 'ο ESM εξακολουθεί να εργάζεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου και εργάζεται σε μια πρόταση για τη χρονική στιγμή της εισαγωγής των μέτρων αυτών '.
'Κλειδί ' το ασφαλιστικό για τη διαπραγμάτευση
Αναφορά γίνεται στο έγγραφο και για την παρουσίαση που θα κάνουν οι 4 θεσμοί στο Eurogrοup για την πρόοδο της 2ης αξιολόγησης. Επισημαίνεται ότι 'από 17 έως 28 Οκτωβρίου διήρκεσε η αποστολή στην Αθήνα' και ότι 'η επόμενη αποστολή έχει προς το παρόν προγραμματιστεί για τις 14 - 21 Νοέμβρίου'.
Γίνεται σαφές ότι το ασφαλιστικό είναι εντός ατζέντας και μάλιστα σε... πρώτο πλάνο, παρά τα όσα λέγονται από τον κ. Κατρούγκαλο. 'Τα μέτρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας αναμένεται να είναι στο επίκεντρο αυτής της αποστολής' επισημαίνεται. Και τονίζεται επίσης ότι 'μέτρα θα ληφθούν επίσης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης ' αλλά και αναφορικά με 'τον προϋπολογισμό, το μεσοπρόθεσμο, το επιχειρηματικό κλίμα και την εκπαίδευση'. 'Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ' επισημαίνεται.
Ειδική μνεία γίνεται και για την νέα υπηρεσία τεχνικής βοήθειας (SRSS) για την οποία στην σύνοδο θα γίνει παρουσίαση της βοήθειας που χορηγήθηκε στην Ελλάδα. 'Ο συντονισμός της τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα πηγαίνει καλά ' αναφέρεται αλλά επισημαίνεται ότι 'είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει μια αξιολόγηση της βοήθειας που χορηγείται '.
 http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...