Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Άρειος Πάγος κατά “ρήτρας μονιμότητας”: Μειώνει την ανταγωνιστικότητα!

Να κριθεί συνταγματική η κατάργηση της «ρήτρας μονιμότητας» για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα, εισηγούνται  στη διευρυμένη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο αρεοπαγίτης Ιωάννης Μαγγίνας και ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης. Συγκεκριμένα, οι δύο δικαστικοί εισηγήθηκαν να κριθεί συνταγματικό το άρθρο 5 της 6/2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), που εκδόθηκε στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου (νόμος 4046/2012), με το οποίο προβλέπονται περιορισμοί των εγγυήσεων των απολύσεων των εργαζομένων.

Η υπόθεση που παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια  από το Εργατικό Τμήμα, αφορά τις απολύσεις πέντε εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, οι οποίες έγιναν μετά την κατάργηση της «ρήτρας μονιμότητας» από όσους κανονισμούς εργασίας περιλαμβανόντουσαν τέτοιες ρυθμίσεις αυξημένης προστασίας των εργαζομένων.
Να σημειωθεί ότι το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής κατά τις πέντε απολύσεις δεν εφάρμοσε τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ, που περιλαμβάνει «ρήτρες μονιμότητας» για την προστασία των εργαζομένων και περιορίζει τα δικαιώματα του εργοδότη για ελεύθερη καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.
Το ΚΤΕΛ, εφήρμοσε τις εργατικές διατάξεις για τις απολύσεις με το επιχείρημα ότι «ρήτρες μονιμότητας» του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ έχουν καταργηθεί με την ΠΥΣ 6/2012.
Οι τέως εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, αλλά το ΚΤΕΛ άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο, αλλά στον Άρειο Πάγο τέθηκε θέμα συνταγματικότητας του άρθρου 5 της ΠΥΣ 6/2012. Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του Α.Π.
Ενώπιον της Ολομέλειας τα δύο μέλη του Αρείου Πάγου πρότειναν να κριθεί συνταγματικό (σύμφωνο με τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος) το άρθρο 5 της επίμαχης ΠΥΣ, που καταργεί τις «ρήτρες μονιμότητας» που προστατεύουν τους εργαζόμενους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η επίμαχη ΠΥΣ «στόχευε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα (για το λόγο αυτό άλλωστε θεσμοθετήθηκε και η μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα) και στην αποδέσμευσή τους από όρους νόμους που καθιερώνουν ρήτρες μονιμότητας».
Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/areios-pagos-kata-ritras-monimotitas-meionei-tin-antagonistikotita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου