Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όταν μας πνίγει η καθημερινότητα…

Γράφει η Έλενα Ζέρβα-Γκιουρτζιάν
Έχουμε ήδη διανύσει τον έκτο χρόνο της κρίσης στην Ελλάδα. Μια κρίση που εκτός από τα οικονομικά και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά.
Πολύ εύκολα κάποιος θα πει:
Και τι με νοιάζουν εμένα τα πολιτικά χαρακτηριστικά; Εγώ δίνω καθημερινή μάχη επιβίωσης γιατί δεν τα βγάζω πέρα με τα χρήματα που έχω. Αυτοί που ασχολούνται με τα πολιτικά, έχουν λύσει τα προβλήματά τους. Άσε, που ελάχιστα ενδιαφέρονται πώς τα φέρνω βόλτα εγώ!
Η πολιτική όμως είναι αυτή που διαμορφώνει συνειδήσεις. Η πολιτική είναι αυτή που χρησιμοποιείται από τους εκάστοτε υποψήφιους ή αιρετούς σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, ως εργαλείο για να πείσουν το ακροατήριο. Η πολιτική είναι αυτή που χαράσσεται από τις κυβερνήσεις για να περνάς εσύ, καλά ή όχι στην καθημερινότητά σου. Αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι άλλο είναι η θεωρία και άλλο η πράξη. Κι όμως όλες οι πράξεις βασίζονται σε θεωρίες και στην προκειμένη περίπτωση, η πολιτική
πράξη στηρίζεται σε μια πολιτική θεωρία.
Κάποιες πολιτικές ιδεολογίες αποδείχτηκαν καταστροφικές για την ανθρωπότητα. Αυτές είχαν αναπτυχθεί σε περιόδους ανάλογων κρίσεων, όπου υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια για την καθημερινότητα και απογοήτευση από τους πολιτικούς. Τότε εμφανίστηκαν πολιτικοί «ηγέτες» που παρέσυραν με τα λόγια τους στο μίσος και την αλληλοεξόντωση, με πρόσχημα την ανωτερότητα της φυλής.
Αποδιοπομπαίοι τράγοι υπήρχαν καθ” όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Η μεμψιμοιρία και η μνησικακία προς το συνάνθρωπο δεν διδάσκονται ούτε στα σχολεία μας ούτε στις εκκλησίες μας. Η ανεκτικότητα προς τη διαφορετικότητα αποτελεί θεμελιώδη αξία κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
Το ότι μας πνίγει η καθημερινότητα και το βιοτικό μας επίπεδο έχει υποβαθμιστεί, είναι δυστυχώς γεγονός.
Όπως όλα όμως τα κακά περνάνε, έτσι θα περάσει κι αυτό. Άς προσπαθήσουμε να μη χάσουμε την ανθρωπιά μας και τη ψυχραιμία μας. Κι επειδή «ο διάολος έχει πολλά ποδάρια», να μη παγιδευτούμε στα «όμορφα» λόγια μικρόψυχων πολιτικών, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως οι πρόγονοί μας δίδαξαν στον υπόλοιπο κόσμο τη Δημοκρατία.
 Έλενα Ζέρβα-Γκιουρτζιάν

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!