Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Capital controls: Σενάρια για νέα αύξηση στο όριο ανάληψης μετρητών

Σκέψεις για ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση στα capital controls κάνουν στους τραπεζικούς κύκλους με στόχο να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Την πρόταση αυτή κάνουν τραπεζίτες στην ΤτΕ, χωρίς πάντως να θεωρείται βέβαιο ότι μπορεί να συμβεί άμεσα κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με το mononews, υπάρχει πρόταση να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης στα 500 ευρώ από 420 ευρώ σήμερα και να υπάρχει η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 2.000 ευρώ σε διάστημα ενός μήνα ενώ τώρα μπορούν να αποσύρουν 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο.
Για διευκόλυνση των επιχειρήσεων ζητείται επίσης να έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν εμβάσματα ως 20.000 ευρώ χωρίς έγκριση αλλά και γενικότερα, όσο αφορά τα εμβάσματα, να υπάρχει η ευχέρεια αποστολής ως 2.000 ευρώ το μήνα από 1.000 ευρώ σήμερα. Οι τραπεζίτες
προτείνουν επίσης για τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από το εξωτερικό σε λογαριασμούς ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες να υπάρχουν δυνατότητα ανάληψης ως και του 60% του ποσού που εμβάστηκε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Χαλάρωση ζητούν οι τραπεζίτες και για χρηματιστηριακές συναλλαγές καθώς και για πράξεις θεματοφυλακής αξιών εκτός Ελλάδας. Όλες οι προτάσεις έχουν ως στόχο την τόνωση της αγοράς και τη βελτίωση της ψυχολογίας, αλλά και την πρακτική διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Προτάσεις πάντως χαλάρωσης των capital controls έχει εκπονήσει και το υπουργείο Οικονομίας και θα τις φέρει προς συζήτηση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Παρά τις προσπάθειες των τραπεζών να κρατήσουν έστω και μέρος αυτών των κεφαλαίων, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και τα 5 δισ.ευρώ περίπου που προήλθαν από εμβάσματα εξωτερικού,όπως και ποσό της τάξης των 15 δισ.ευρώ που είναι από μετρητά είναι 'ελεύθερες' καταθέσεις.
Ειδικά δε, τα 15 δισ.ευρώ προέρχονται από 'ανακύκλωση' μετρητών, δηλαδή αναλήψεις μετρητών που έκαναν οι καταναλωτές για καθημερινές συναλλαγές τους σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, πρακτορεία ΟΠΑΠ και εστίαση, μεταξύ άλλων, και τα οποία οι επιχειρήσεις κατέθεσαν στο τραπεζικό σύστημα ως 'νέες καταθέσεις' και τα χρησιμοποιούν για τις δικές τους συναλλαγές.
 http://www.imerisia.gr/default.asp

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!