Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Μαίνεται η κόντρα ΕΕ – ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η πρόοδος που έγινε είναι καλή στην προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αλλά η κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και την Ευρώπης στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει υποστήριξαν δυο ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο MNI.
Υποστηρίζουν ότι ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος αλλά και πως η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα plan B σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ.
Οι ίδιες πηγές που αναγνωρίζουν την πρόοδο το πλαίσιο στη β' αξιολόγηση τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία. «Εξαρτάται τώρα από τον έλληνα πρωθυπουργό να δώσει το πράσινο φως για να κλείσουν τα κενά, δεν είναι σημαντικά», είπε ένας εξ αυτών αλλά
προσέθεσε ότι εξαιτίας των δημόσιων δηλώσεων από συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους θα είναι «μάλλον δύσκολο να επικοινωνήσει τις αλλαγές».
Όπως είναι γνωστό από ελληνικές πηγές τα βασικά θέματα αφορούν στο εργασιακό, το μεσοπρόθεσμο και τις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια.
Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Υπάρχουν ακόμα διαφορές [με το ΔΝΤ]. Στην βιωσιμότητα χρέους, τους μεσοπρόθεσμους στόχους, τη βιωσιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανάλυση χρέους του ΔΝΤ», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος στο MNI.
Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαφορές ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ, η πηγή σημείωσε πως «δεν είναι αισιόδοξος ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.
«Αναμένω ότι το Eurogroup θα συζητήσει τα εναπομείναντα ζητήματα, ειδικά την απαίτηση του ΔΝΤ να καθοριστούν τώρα περαιτέρω μέτρα για μετά το 2018 (όταν λήγει το πρόγραμμα διάσωσης), μέχρι το 2021, ώστε οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να παραμείνουν βιώσιμοι» εξήγησε η πηγή.
«Το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει για πολλά χρόνο μετά το 2018 τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και ότι οι στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν χαμηλότερα στο 1,5%» πρόσθεσε η πηγή.
Αν και η Ε.Ε. και η Ελλάδα φαίνεται να συμφωνούν όσον αφορά το τι χρειάζεται από δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις ως το 2018, η νέα απαίτηση να καθοριστούν μέτρα για την περίοδο 2019-2021 προβληματίζει και τις δύο πλευρές.
Η Ε.Ε δεν θέλει να εμπλακεί σε τίποτα που θα απαιτούσε περαιτέρω μέτρα για το χρέος και η Ελλάδα δεν θέλει να δώσει υποσχέσεις για δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018, καθώς οι επόμενες εθνικές εκλογές αναμένεται να γίνουν το 2019.
Αλλά το ΔΝΤ έχει αρχίσει να συζητά από το Eurogroup του Νοεμβρίου και έπειτα ότι η μεσοπρόθεσμη περίοδος αναφέρεται στα χρόνια ως το 2021 και όχι ως το 2018. Ως εκ τούτου, τα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό σχέδιο πρέπει να καθοριστούν ως τότε.
«Αρκετές χώρες της ευρωζώνης διαφωνούν. Η Γερμανία και η Ολλανδία ειδικότερα, αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε συζήτηση για τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Έχει πολιτικό κόστος για αυτές» εξήγησε η δεύτερη πηγή.
Η πρώτη πηγή ανέφερε ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ θα μπουν στο τραπέζι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το Δεκέμβριο.
«Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση ως το τέλος του έτους ή ως τον Ιανουάριο, όπως επιθυμεί το Eurogroup. Αλλά δεν βλέπω πως το ΔΝΤ θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός», υποστήριξε ο αξιωματούχος.
Το ΔΝΤ θέλει να διαμορφώσει την δική του ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους. Το Ταμείο ζητά είτε χαμηλότερα πλεονάσματα, είτε πιο γενναία ελάφρυνση χρέους.

Το τρικ με τα μέτρα για το χρέος

Οι ίδες πηγές σχολίασαν ότι ο ESM ετοιμάζει μια φιλόδοξη πρόταση βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα ανακουφίσουν το βάρους του ελληνικού χρέους κατά 32 με 36 δισ. ευρώ. Είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με την πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, όταν υπήρξε πολιτικό αδιέξοδο λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανία.
«Ο στόχος είναι να φανεί ότι με τέτοια μέτρα για το χρέος δεν χρειάζεται να καθοριστούν περαιτέρω μέτρα τώρα, καθώς το χρέος θα γίνει βιώσιμο» επισήμανε η πρώτη πηγή από την ευρωζώνη.
«Θα το χαρακτήριζα ένα καλό 'τρικ' για να μπει στο παιχνίδι το ΔΝΤ» πρόσθεσε η πηγή.
Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει ένα «Plan B», το οποίο σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή από τις Βρυξέλλες σε περίπτωση που το Ταμείο δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις του και κάποιες από τις χώρες της Ε.Ε. συνεχίσουν να επιμένουν στην συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Αν καταλήξει σε αυτό το σημείο, εξετάζουμε μια εναλλακτική όπου κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να καθοριστούν περαιτέρω» ανέφερε η πηγή. «Θα τα χαρακτήριζα πολιτικά ανώδυνα» τόνισε ο αξιωματούχος.
Το EuroWorkingGroup θα συζητήσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις 28 Νοεμβρίου.
http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποιοι δικαιούνται κουπόνια για δωρεάν διακοπές

Την παροχή φορολογικών κινήτρων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να παρέχουν στους εργαζομένους τους εταιρικά κουπόνια για να πάνε...