Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Β. Γιανουκόβιτς: Μετανιώνω που δεν έβγαλα τον στρατό στο δρόμο

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, αυτοεξόριστος στην Ρωσία εδώ και καιρό, Βίκτορ Γιανουκόβιτςμετανιώνει για τις πολιτικές που επέλεξε την περίοδο των εξεγέρσεων στη χώρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχεται πως το μοναδικό σφάλμα στο οποίο υπέπεσε ήταν που δεν κάλεσε τον στρατό και δεν επέβαλε στρατιωτικό νόμο!
Βλέποντας προφανώς τις σημερινές συνθήκες (αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία κλπ), ο Γιανουκόβιτς τονίζει: «Το βασικό μου σφάλμα: Δεν μπόρεσα, δεν βρήκα τη δύναμη να υπογράψω το διάταγμα που προέβλεπε την κλήση των Ενόπλων Δυνάμεων και την επιβολή του στρατιωτικού νόμου»

«Αυτό θα ήταν το μοναδικό μέσο προκειμένου να συλλάβουμε τους εξτρεμιστές. Όμως δεν μπορούσα να προκαλέσω ένα λουτρό αίματος» συνέχισε ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος εγκατέλειψε το Κίεβο άρον-άρον την 21η Φεβρουαρίου του 2014, προτού φύγει από την Ουκρανία για τη Ρωσία.
Το κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ της Ευρώπης της πλατείας Μαϊντάν, που πήρε σάρκα και οστά στην κεντρική πλατεία του Κιέβου την 21η Νοεμβρίου του 2013, τερματίστηκε τρεις μήνες αργότερα έπειτα από μια αιματηρή καταστολή και τον θάνατο περίπου εκατό διαδηλωτών και 20 αστυνομικών στις συγκρούσεις μεταξύ τους.
Την άνοδο των φιλοευρωπαίων στην εξουσία ακολούθησε η προσάρτηση τον Μάρτιο του 2014 της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία και το ξέσπασμα πολύνεκρης σύρραξης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, που έχει στοιχίσει έως σήμερα την ζωή σε περισσότερους από 9.600 ανθρώπους.
Αφού έφυγε από το Κίεβο, το ουκρανικό Κοινοβούλιο απέπεμψε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στον οποίο οι ουκρανικές αρχές άσκησαν διώξεις με την κατηγορία της «μαζικής δολοφονίας», «σφετερισμό της εξουσίας» και «υπεξαίρεση δημόσιας περιουσίας».
http://www.sofokleousin.gr/archives/326504.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βαρουφάκης για σκανδαλολογία: Όλοι γνωρίζουν - Θα ήθελα να είχαμε FBI στην Ελλάδα

Καυστικός σχετικά με την σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση σκανδάλων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε, μιλώντ...