Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Die Welt: Χωρίς τον Ντράγκι το ευρώ θα ήταν παρελθόν

Κακό για τους αποταμιευτές, καλό για τους οφειλέτες: κανένα οικονομικό θέμα δεν απασχολεί τόσο όσο τα χαμηλά επιτόκια, γράφει σε σημερινό άρθρο της η γερμανική Die Welt, επισημαίνοντας πως υπεύθυνος για την πολιτική του φτηνού χρήματος είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Κανένας εκ των τριών προηγουμένων επικεφαλής της ΕΚΤ δεν την έχει σημαδέψει τόσο ο Μάριο Ντράγκι, ο απολογισμός των πεπραγμένων του όμως είναι μέτριος, σημειώνει η Die Welt. Εσωσε μεν την νομισματική ένωση από την κατάρρευση, αλλά κατήργησε ντε
φάκτο τα επιτόκια. Υπό τον Iταλό επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η νομισματική ένωση εξελίχθηκε σε διαχειρίστρια κρίσεων και σε κάθε κρίση αυξάνονται και οι απαιτήσεις.
Στην αρχή είχε δώσει μεγάλες υποσχέσεις ότι θα υπερασπιστεί ιδίως τρεις αξίες: την συνέχεια, την σταθερότητα και την αξιοπιστία. Αν ο απολογισμός της πενταετούς θητείας του γίνει με βάση αυτές, τότε είναι πολύ μέτριος και τα επόμενα τρία χρόνια αναμένονται ακόμα πιο δύσκολα. Χωρίς αυτόν βέβαια το ευρώ θα ήταν παρελθόν υπό τη σημερινή του μορφή, το ερώτημα είναι όμως ποιό είναι το τίμημα και ποιός θα το καταβάλει, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.
Ιδιαίτερα στη Γερμανία η πολιτική Ντράγκι αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Το 58% των Γερμανών μάλλον δεν την εμπιστεύονται, σύμφωνα με το εξαμηνιαίο ευρωβαρόμετρο. Και δεν είναι μόνον οι Γερμανοί. Και άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία ή και η πατρίδα του η Ιταλία την βλέπουν με σκεπτικισμό. Kαι το χειρότερο είναι ότι και χώρες οι οποίες θα έπρεπε να τον στηρίζουν, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, τον επικρίνουν σφοδρά, σύμφωνα πάντα με την Die Welt.
Ο ίδιος ο Ντράγκι είχε αντιληφθεί νωρίς ότι είναι πολύ δύσκολο να ξανακερδίσει κανείς την εμπιστοσύνη: Στην πρώτη του ομιλία είχε πει:"To να χάσεις την εμπιστοσύνη είναι κάτι που γίνεται πολύ γρήγορα και, όπως δείχνει η ιστορία, έχει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος αν θελήσει κανείς να την ξανακερδίσει."
http://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!