Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κερένια Αριστερά

Το μνημόνιο δεν αφήνει περιθώριο για επεκτατική πολιτική και ο διεθνής οικονομικός έλεγχος έτσι κι αλλιώς περιορίζει την εθνική αυτονομία. Για μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται κυβέρνηση της Αριστεράς μοναδική δυνατότητα είναι η προώθηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που δεν εμποδίζονται από τους δημοσιονομικούς καταναγκασμούς.
Καθόλου εύκολο εγχείρημα:
-Η πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής είναι δύσκολη λόγω διοικητικών στρεβλώσεων, παθογενειών του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της ίδιας της δομής του ελληνικού καπιταλισμού που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μαύρη οικονομία.  -Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προσκρούει
στη διαρκή οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, στη θηριώδη γραφειοκρατία, στις συνεχείς αλλαγές του φορολογικού, στη βραδύτητα των δικαστηρίων, στην αρρώστια ενός υπερτροφικού και δυσκίνητου κράτους.
-Η δίκαιη θεραπεία του ασφαλιστικού είναι αδύνατη σε συνθήκες ύφεσης και επιδείνωσης της αναλογίας ενεργού/μη ενεργού πληθυσμού.
Θα μπορούσε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών με παρεμβάσεις εύκολες και ανέξοδες αν υπήρχαν διαχειριστική επάρκεια και εμπειρία ή απλώς όραμα και ισχυρή βούληση, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
Θα μπορούσε να δοθεί η μάχη για περισσότερη δημοκρατία στο χώρο της δημόσιας υγείας αλλά στην πράξη αυτό που προκύπτει -όλο και εντονότερα- είναι ότι αν δεν έχεις χρήματα και γνωριμίες καλό είναι να μην αρρωστήσεις σοβαρά.
Θα μπορούσε να δοθεί η μάχη για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και την προσαρμογή του σε επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα, όμως αντί γι αυτό το υπουργείο Παιδείας παραδόθηκε στην Εκκλησία και τους ΑΝΕΛ.
Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο μήνυμα του ανασχηματισμού. Ο Νίκος Φίλης δεν έδειξε μεταρρυθμιστικό οίστρο για δημιουργικές αλλαγές στα πανεπιστήμια αλλά έκανε σοβαρή προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κοσμικού, ανεξίθρησκου σχολείου. Το πλήρωσε με την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση επειδή είχε την αξιοπρέπεια να μην αποδεχθεί τα άλλα υπουργεία που του προτάθηκαν, δηλαδή να μη συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι για τον υπουργό Παιδείας αποφασίζουν ο Ιερώνυμος με τον Καμμένο.
Δεν χάνει ο Φίλης, χάνει η Αριστερά που αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει ούτε αποτελεσματικά ούτε προοδευτικά. Και αν για το πρώτο μπορούν να επικαλούνται τα μνημόνια, για το δεύτερο δεν υπάρχει κανένα πειστικό επιχείρημα.
Είναι αυτό που φαίνεται και αυτό που θα μείνει όταν θα τελειώσει η θητεία της κυβέρνησης Τσίπρα: Η Αριστερά έχασε την ψυχή της όταν αναγκάστηκε να κυβερνήσει σε περιβάλλον λιτότητας και με την απειλή της χρεοκοπίας. Δεν συμβιβάστηκε απλώς με τους πιστωτές, συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι προέχει η εξουσία και άρχισε να λιώνει - σαν την “κερένια κούκλα” στο μυθιστόρημα του Κ. Χρηστομάνου που, τελικά, δεν κατάφερε να ζήσει.
“Θα σας πω μιαν ιστορία απλή και λυπητερή, γιατί απλή και λυπητερή είναι η ζωή” - έτσι αρχίζει η ιστορία της.
 http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/kerenia-aristera

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!