Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Δημόσιο: Ο οδικός χάρτης της Όλγας Γεροβασίλη & οι πρώτες προτεραιότητες

Συνέχεια στην προσπάθεια Ανασυγκρότησης της Δημόσιας Διοίκησης θα κληθεί να δώσει η νέα υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη, στην οποία παραδίδει την «σκυτάλη» ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, μαζί με έναν αξιόλογο απολογισμό.
Το ελληνικό δημόσιο έχει πλέον απεμπλακεί από ποσοτικούς στόχους και απαιτήσεις που βάζουν στο στόχαστρο εργασιακές σχέσεις, με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις να αφορούν την ποιοτική του αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό του. Οι εκκρεμότητες όμως δεν είναι λίγες.

Σε πρώτο χρόνο η νέα υπουργός θα είναι αυτή που θα εισηγηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο ενιαίο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, το οποίο είναι έτοιμο και αναμένει ημερομηνία συζήτησης και ψήφισης. Στο πλαίσιο των αλλαγών των μετατάξεων απαιτείται τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες να επικαιροποιήσουν τα οργανογράμματά τους, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 10% – 15%.
Επί θητείας Όλγας Γεροβασίλη και συγκεκριμένα στο νέο έτος, θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και δημόσιων δομών. Στο μεσοδιάστημα θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιλογή προϊσταμένων. Σταδιακά, έως τον Ιούνιο του 2018, θα έχουν αλλάξει όλα τα πρόσωπα στις θέσεις ευθύνης, έως και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων, μέσω του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών. Ακόμη, σε αναμονή είναι η επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο, κάτι που έχει προαναγγείλλει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Σε υλοποίηση θα τεθεί και το σχέδιο για ψηφιακά οργανογράμματα σε όλο το μήκος και πλάτος της δημόσιας διοίκησης, καθώς και για τον ψηφιακό υπηρεσιακό φάκελο για κάθε υπάλληλο. Επί της ευκαιρίας να σημειωθεί ότι πληροφορίες από την κυβέρνηση οδηγούν σε εκτιμήσεις ότι ένα μεγάλο κομμάτι του τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα μεταφερθεί στις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
Έμμεσα αλλά όχι άμεσα, το νέο αναβαθμισμένο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα κληθεί να συνδράμει στις αλλαγές που έρχονται, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με στόχο τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα υπόλοιπα τρία προαπαιτούμενα που αφορούν την Δημόσια Διοίκηση έχουν τους εξής τίτλους:
  • Έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας για την εφαρμογή της μεταρρυθμισμένης λειτουργίας του σχεδίου αξιολόγησης στη Δημόσια Διοίκηση.
  • Σύγχρονο κράτος και Δημόσια Διοίκηση.
  • Υιοθέτηση νομοθεσίας για εισαγωγή νέου μόνιμου σχεδίου κινητικότητας στο Δημόσιο.
http://www.aftodioikisi.gr/dimosio/dimosio-o-odikos-xartis-tis-olgas-gerovasili-oi-protes-proteraiotites/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...