Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συντάξεις: Τα νέα ποσά για χιλιάδες δικαιούχους που παραμένουν απλήρωτοι

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Τη μειωμένη εθνική σύνταξη η οποία αντιστοιχεί στα 15 χρόνια ασφάλισης (345,60 ευρώ έναντι 384 ευρώ που είναι το πλήρες ποσό για τα 20 χρόνια ασφάλισης) θα δίνουν τα Ταμεία, κατ' ανώτατο όριο, ως προσωρινή σύνταξη χηρείας, σε όσους και όσες έχουν υποβάλει αιτήσεις για θανάτους συνταξιούχων και ασφαλισμένων μετά τις 12 Μαίου του '16 ενώ ακόμη χαμηλότερα (στα...172,80 ευρώ) θα “πέφτουν” αν ο θανών ελάμβανε αναπηρική με ποσοστό αναπηρίας 50% ή και κατώτερο (π.χ Δημόσιο).  Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος στις
περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω θανάτου (ασφαλισμένου ή συνταξιούχου) που έχει συμβεί μετά τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης (δεν μπορεί το υπουργείο ακόμη να υπολογίσει τα τελικά ποσά) ή προσωρινή σύνταξη του ν. 4387/2016, θα χορηγείται ποσό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 15 ετών ασφάλισης, δηλαδή 345,60 ευρώ (μειωμένη κατά 10% σε σχέση με τα 384 ευρώ).
Στην περίπτωση, ωστόσο που η σύνταξη λόγω θανάτου έλκει το δικαίωμά της από μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ή από συντάξεις αναπηρίας με ποσοστά κάτω του 80%, τα ποσά θα είναι μειωμένα κατά 6% για κάθε έτος (στα 241,92 ευρώ) ή και χαμηλότερα, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας (έως και 172,80 ευρώ αν υπήρχε ποσοστό αναπηρίας 50%).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Για συνταξιούχο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ελάμβανε μειωμένη κατά 30% σύνταξη (λόγω συνταξιοδότησης κατά 5 έτη νωρίτερα από το αντίστοιχο πλήρες όριο ηλικίας συνταξιοδότησης), η σύνταξη λόγω θανάτου θα είναι 241,92 ευρώ. Για συνταξιούχο λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 67% έως 80%, η σύνταξη χηρείας θα είναι 345,6 ευρώ. Αν όμως ο θανών είχε ποσοστό αναπηρίας 70%, ο επιζών θα λάβει το 75% των 345,60 ευρώ, δηλαδή 259,2 ευρώ ενώ στην περίπτωση που είχε αναπηρία 50% (ΙΚΑ) η σύνταξη χηρείας θα είναι το 50% των 345,60 ευρώ, δηλαδή 172,80 ευρώ. Θεωρητικά, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει χαμηλότερο ποσοστό αναπηρίας έως 49,99%, το ποσό της σύνταξης χηρείας μπορεί να περιοριστεί ακόμη και στα 138,24 ευρώ...
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
Με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, οι νέες συντάξεις χηρείας θα χορηγούνται για μια 3ετία. Αν ο δικαιούχος συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τη διάρκεια λήψης της σύνταξης, η καταβολή της θα διακόπτεται με τη συμπλήρωση της τριετίας και θα καταβάλλεται, εκ νέου, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους. Οι περιορισμοί δεν εφαρμόζονται εφόσον και για όσο χρόνο ο επιζών σύζυγος έχει τέκνο ή τέκνα ηλικίας έως 24 ετών που σπουδάζουν ή είναι ανίκανος για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω. Οι νέες συντάξεις χηρείας δεν μπορεί να ξεπερνούν το 50% της σύνταξης του θανόντος και τα ποσά περιορίζονται ανάλογα με τη διάρκεια του έγγαμου βίου ή τη διαφορά ηλικίας.
http://www.imerisia.gr/default.asp

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!