Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Στο Μαξίμου αισιοδοξούν για τον εκλογικό νόμο

Από συγκρατημένη αισιοδοξία διακατέχονται τα τελευταία 24ωρα Μέγαρο Μαξίμου και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η επίτευξη πλειοψηφίας 2/3 στην ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο είναι στη σφαίρα του εφικτού. 
Έχοντας ως αφετηρία ότι, πέραν των 153 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την κυβερνητική πρόταση αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι 9 της Ένωσης Κεντρώων, είναι σαφές ότι για να μπορεί να μιλά κανείς για άθροισμα κοντά στους 200, λείπει ένα κόμμα ακόμη. 

Στην κυβέρνηση έχουν λόγους να πιστεύουν ότι το ΚΚΕ την κρίσιμη μέρα της ψηφοφορίας θα τηρήσει μια στάση, η οποία χωρίς να αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις του για απλή και άδολη αναλογική, θα διευκολύνει ταυτόχρονα την προώθηση κάποιων διατάξεων της κυβερνητικής πρότασης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newpost.gr., ο Περισσός προσανατολίζεται να υπερψηφίσει τη διάταξη για την κατάργηση του bonus αλλά και την ψήφο στα 17. Αρκεί αυτό όμως;, είναι το επόμενο ερώτημα. Ο χρόνος, πάντως, ως την ψηφοφορία είναι πολύς και τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 
Επιστρέφοντας στην πολιτική αριθμητική, αθροιζόμενοι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Αν.Ελλ., Χρυσής Αυγής, ΚΚΕ και Ένωσης Κεντρώων, φθάνουν τους 195. Βάσιμα μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα βρει άλλους 2-3 βουλευτές (όπως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επίσης οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Στάθης Παναγούλης), και πάλι όμως θα απέχει 1-2 βουλευτές από το στόχο των 200. 
Αυτούς θα τους βρει και πώς; είναι το ερώτημα που θα απασχολήσει τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία τα επόμενα 24ωρα. 
Δεδομένη εξάλλου, είναι η κυβερνητική άσκηση πίεσης και προς το ΠΑΣΟΚ: θα του θυμίζουν ειδικότερα, τη δική του πρόταση νόμου για κατάργηση του bonus μόλις ένα χρόνο πριν. Αλλά και πολύ πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του, όπως του Παύλου Χρηστίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» στις 28 Ιουνίου, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει τότε:
 «Εμείς έχουμε πάρει μία ομόφωνη απόφαση στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πριν από λίγους μήνες για συγκεκριμένες προβλέψεις στον εκλογικό νόμο -και σε αυτές τις ομόφωνες προτάσεις θα παραμείνουμε πιστοί, τόσο σε σχέση με την κατάργηση του «μπόνους» όσο και με το όριο εισόδου στη Βουλή, και, προφανώς για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών». 
Όσο θα πλησιάζουμε προς την ημέρα ψηφισης του εκλογικού νόμου, τόσο θα εντείνονται οι πιέσεις προφανώς.
 http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κέρδη και απώλειες στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

Σκαμπανεβάσματα έχουν συνεχώς οι προσπάθειες για «ενωτικό» κλίμα στο ΠΑΣΟΚ . Πάντως μετά την Ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής, η οποία...