Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Περί Εκλογικού Νόμου

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτική και οικονομική αναβάθμιση της χώρας. Η λαϊκή βούληση θα πρέπει να εκφράζεται ανόθευτα και να μη χειραγωγείται μέσα από διάφορα ψευδεπίγραφα “αναλογικά εκλογικά συστήματα”.

Η Σοσιαλιστική Προοπτική με αίσθηση ευθύνης απέναντι στη σημασία και το ρόλο που παίζει στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της χώρας κάθε εκλογικός νόμος δηλώνει δημοσίως ότι η καθιέρωση του συστήματος της
ανόθευτης απλής αναλογικής, αποτελεί εθνική ευθύνη για την κυβέρνηση, όλα τα δημοκρατικά κόμματα της παρούσας Βουλής και κάθε βουλευτή μεμονωμένα.
Ο νέος εκλογικός νόμος οφείλει να αποτυπώνει αμιγώς τη λαϊκή ετυμηγορία, για αυτό είμαστε αντίθετοι σε κάθε επιβολή οποιασδήποτε μορφής “πλαφόν” για την είσοδο πολιτικών κομμάτων ή ανεξαρτήτων υποψηφίων στο εθνικό κοινοβούλιο. Το ίδιο ισχύει και για τις κάθε είδους αντιδημοκρατικές πριμοδοτήσεις (bonus) εδρών σε κόμματα με πρόφαση την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης. Μια ισχυρή δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις για να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα. Το σύστημα της απλής αναλογικής αποτελεί,  από κάθε άποψη, το μοναδικό εχέγγυο για εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Για να είναι αποτελεσματικό το νέο σύστημα απλής αναλογικής και να μπορεί να συμβάλλει στον αγώνα του ελληνικού λαού για πάταξη του συστήματος της πατρωνίας και των πελατειακών σχέσεων και στην αποκέντρωση των δομών εξουσίας και ισχύος στον ελληνικό πολιτικο-κοινωνικό σχηματισμό, θεωρούμε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να προβλέπει χωρική αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών, σμίκρυνσή τους (“σπάσιμο”) σε μικρότερες ενότητες, οι οποίες έτσι θα μπορούν να τεθούν κάτω από τη διαρκή εποπτεία του δημοκρατικού ελέγχου των πολιτών.
http://sosialistiki-prooptiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...