Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Να γιατί συμφωνώ με την κατάργηση του ΑΣΕΠ

Tη συμφωνία του με τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου του  υπουργείου Εσωτερικών με την οποία καταργείται το ΑΣΕΠ αναφορικά με τις προσλήψεις στα Δίκτυα δήμων, εκφράζει με επιστολή του στην aftodioikisi.gr το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.)!
Σύμφωνα με την επιστολή του Δικτύου του οποίου επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, (σ.σ. είχε χθες για το συγκεκριμένο θέμα σφοδρή αντιπαράθεση με τον Γ. Ραγκούση), ο λόγος είναι ότι  «οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατικές και χρονοβόρες κι αυτό τις περισσότερες φορές αποτελεί εμπόδιο στην εκτέλεση του έργου μας. Για λόγους
αποτελεσματικότητας κι ευελιξίας τασσόμαστε υπερ της συγκεκριμένης ρύθμισης και όχι φυσικά γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τον έλεγχο ή γιατί υιοθετούμε μια ρουσφετολογικής αντίληψης, που είναι άλλωστε αντίθετη με τον τρόπο που λειτουργούμε», προστίθεται στην επιστολή.
Όπως τονίζει το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. που αριθμεί 187 Μέλη – Δήμους, αυτό δημιουργεί  άνισες συνθήκες ανταγωνισμού με τα άλλα μέλη του του δικτύου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)  το οποίου αποτελεί εθνικό εκπρόσωπο, καθώς «όλα τα μέλη του δικτύου του Π.Ο.Υ., για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο και το σκοπό της ίδρυσης τους , αλλά και για να μπορέσουν να απορροφήσουν κονδύλια από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, υιοθετούν ευέλικτα και διαφανή μοντέλα λειτουργίας, που στηρίζονται σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Και προσθέτει: «Απασχολούν προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για χρονικό διάστημα τόσο, όσο απαιτεί η εκτέλεση των προγραμμάτων που υλοποιεί. Ως εκ τούτου, το προσωπικό αυτό δεν απασχολείται με τη σχέση και τη μορφή που απασχολείται το προσωπικό στο Δημόσιο Τομέα. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στο πολυνομοσχέδιο να μην διέπεται από τον κανόνα του ΑΣΕΠ, ο τρόπος πρόσληψης του προσωπικού που υλοποιεί τα προγράμματα του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.»
Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής:
Με αφορμή το περιεχόμενο ανάρτησης στην έγκριτη ιστοσελίδα σας aftodioikisi.gr, στο οποίο γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων και στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, με αφορμή το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου που παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:
Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.), αριθμεί 187 Μέλη – Δήμους από όλη τη χώρα και υλοποιεί προγράμματα πρόληψης της υγείας και ενημέρωσης του πληθυσμού .
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Δίκτυο μας αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο και μέλος του δικτύου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) .
Όλα τα μέλη του δικτύου του Π.Ο.Υ., για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο και το σκοπό της ίδρυσης τους , αλλά και για να μπορέσουν να απορροφήσουν κονδύλια από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, υιοθετούν ευέλικτα και διαφανή μοντέλα λειτουργίας, που στηρίζονται σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Απασχολούν προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για χρονικό διάστημα τόσο, όσο απαιτεί η εκτέλεση των προγραμμάτων που υλοποιεί. Ως εκ τούτου, το προσωπικό αυτό δεν απασχολείται με τη σχέση και τη μορφή που απασχολείται το προσωπικό στο Δημόσιο Τομέα. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στο πολυνομοσχέδιο να μην διέπεται από τον κανόνα του ΑΣΕΠ, ο τρόπος πρόσληψης του προσωπικού που υλοποιεί τα προγράμματα του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ..
Όχι γιατί δεν συμφωνούμε με τη διαφάνεια στη διαδικασία κάθε πρόσληψης, αλλά γιατί οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατικές και χρονοβόρες κι αυτό τις περισσότερες φορές αποτελεί εμπόδιο στην εκτέλεση του έργου μας.
Για λόγους αποτελεσματικότητας κι ευελιξίας τασσόμαστε υπερ της συγκεκριμένης ρύθμισης και όχι φυσικά γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τον έλεγχο ή γιατί υιοθετούμε μια ρουσφετολογικής αντίληψης, που είναι άλλωστε αντίθετη με τον τρόπο που λειτουργούμε.
Σήμερα , σε όλο τον κόσμο τα μέλη του δικτύου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λειτουργούν με αυτά τα κριτήρια, χωρίς εξάρτηση από τις διαδικασίες του Δημοσίου.
Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τον Εθνικό Αντιπρόσωπο των Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα που είναι το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ., το οποίο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα και να επιτελέσει με μεγαλύτερη επιτυχία τους σκοπούς του, αν υιοθετήσει το πετυχημένο μοντέλο των άλλων οργανισμών του εξωτερικού, χωρίς ιδεολογικές ή ιδεοληπτικές αγκυλώσεις.
Γραφείο Τύπου Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ
 http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...