Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Τι σημαίνει πρακτικά η νέα χαλάρωση των capital controls

Σήμερα στο «στρώμα» παραμένουν καταθέσεις ύψους 20 δισ. ευρώ - Απ' αυτά τα 3 με 4 δισ. ευρώ μπορούν να επιστρέψουν ως το τέλος της χρονιάς στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Η νέα χαλάρωση των capital controls, πέραν της διευκόλυνσης στις τραπεζικές συναλλαγές, έχει ένα βασικό στόχο την επιστροφή καταθέσεων απ' τα στρώματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Και σ' αυτό καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για το λεγόμενο «νέο» χρήμα, δίνοντας τη δυνατότητα στα κεφάλαια που θα επιστρέψουν στις τράπεζες να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, χωρίς να υπόκεινται στον περιορισμό της εβδομαδιαίας
ανάληψης των 420 ευρώ. Για παράδειγμα επιστρέφει κάποιος μία κατάθεση 10.000 ευρώ στην τράπεζα; την επόμενη στιγμή μπορεί να τα αποσύρει.

Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, σήμερα στο «στρώμα» παραμένουν καταθέσεις ύψους 20 δισ. ευρώ. Απ' αυτά τα 3 με 4 δισ. ευρώ μπορούν να επιστρέψουν ως το τέλος της χρονιάς στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Μία εκτίμηση αρκετά συντηρητική με δεδομένο ότι μέχρι κάποιους μήνες πριν όλοι μιλούσαν για την προοπτική επιστροφής τουλάχιστον των μισών, δηλαδή 10 δισ. ευρώ.

Στην επιστροφή καταθέσεων αναμένεται να βοηθήσει και το μέτρο της αύξησης του ποσοστού ανάληψης μετρητών των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό από 10% σε 30%. Σήμερα εάν κάποιος φέρει 10.000 δολάρια συνάλλαγμα σε ελληνική τράπεζα μπορεί να κάνει ανάληψη μόνο έως 1.000 δολάρια. Αφού ενεργοποιηθούν οι νέες αλλαγές με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ θα μπορεί να σηκώνει 3.000 δολάρια.

Στις προτάσεις της ΤτΕ περιλαμβάνεται και πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων. Σήμερα οι καταθέτες μπορούν να εξοφλήσουν έως και το 50% ανεξόφλητου δανείου τους με χρήματα που έχουν στις τράπεζες. Έτσι εάν κάποιος έχει ανεξόφλητο δάνειο 30.000 ευρώ και καταθέσεις που να το καλύπτουν μπορεί να αποφασίσει και την άμεση εξόφληση του.

Επίσης οι εισηγήσεις της ΤτΕ προέβλεπαν δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Σήμερα εάν κάποιος δεν σηκώσει 420 ευρώ μέσα στην εβδομάδα χάνει το δικαίωμα λήψης του ποσού με την έναρξη της επόμενης εβδομάδας. Αν και οι συγκεκριμένες εισηγήσεις δεν εγκρίθηκαν χθες, αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα, όπως διαμηνύουν κύκλοι από την Κεντρική Τράπεζα.
 http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...