Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

«Από θαύμα γλίτωσαν οικογένειες Ελλήνων» - Η συγκλονιστική περιγραφή Έλληνα ιερέα που ζει στη Νίκαια

Το βράδυ της 14ης Ιουλίου φαίνεται πως δεν επιλέχτηκε τυχαία για να βαφτεί με αίμα αθώων πολιτών η Promenade des anglais στη Νίκαια της Γαλλίας. Λίγα λεπτά πριν λήξει η γιορτή για την εθνική επέτειο της χώρας, όπου γιορτάζεται η άλωση της Βαστίλλης προοίμιο της Γαλλικής επανάστασης, ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας σοβαρά ακόμη 18 πολίτες. Περίπου στις 22:30 τοπική ώρα τα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό της Νίκαιας με τους κατοίκους να παρακολουθούν το σόου ευδιάθετοι και χαμογελαστοί χωρίς κανένας
να περιμένει τι επρόκειτο να ακολουθήσει.
Ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά, η χαρά και τα γέλια διαδέχτηκαν τον φόβο και τα κλάματα. Ένας δρόμος γεμάτος νεκρούς. Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά μέσα σε λίμνες από αίμα βρίσκονται στο οδόστρωμα. Το φορτηγό πέρασε από πάνω τους και τους διαμέλισε ενώ άλλους τους πέταξε αρκετά μέτρα μακριά κόβοντας το νήμα της ζωής τους έτσι ξαφνικά.
«Το είδαμε απλώς δεν ήμασταν πολύ κοντά. Παρακολουθούσαμε την εκδήλωση για την εθνική γιορτή της Γαλλίας. Ξαφνικά διαπιστώσαμε ότι συνέβη αυτό το τραγικό συμβάν με όλες τις συνέπειες που γνωρίζεται ήδη. Μέχρι να καταλάβουμε τι είχε συμβεί πέρασαν τουλάχιστον 10 λεπτά γιατί νομίζαμε ότι ήταν απλώς ένα τροχαίο. Ο θόρυβος ήταν πάρα πολύ δυνατός και δεν καταλαβαίναμε τι ακριβώς συνέβαινε. Το φορτηγό ερχόταν από την περιοχή του αεροδρομίου και κατευθυνόταν προς το κέντρο όπου είχε συγκεντρωθεί ο κόσμος, εκεί στον παραλιακό δρόμο και παρέσυρε στο διάβα του όσους έβρισκε μπροστά του», λέει στο protothema.gr o πατήρ Μιχαήλ Σεληνιωτάκης που ζει στη Νίκαια.
image (c) protothema.gr© Παρέχεται από: PROTO THEMA S.A. image (c) protothema.gr
O πατήρ Μιχαήλ Σεληνιωτάκης
Ο ίδιος λέει πως έζησαν: Σκηνές πολέμου, σαν να έγινε σεισμός. Κραυγές αγωνίας, κλάματα, φωνές. Ο κόσμος έτρεχε να προφυλαχτεί τα αυτοκίνητα της αστυνομίας έφταναν το ένα μετά το άλλο στο σημείο, ελικόπτερα πετούσαν, ασθενοφόρα κατέφθαναν. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς τι συνέβη. Ήταν αυτό που λέμε «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Όπως εξηγεί ο πατήρ Μιχαήλ Σεληνιωτάκης: «Πληροφορηθήκαμε από τα γαλλικά Μέσα ενημέρωσης ότι εξουδετερώθηκε από πυροβολισμούς της αστυνομίας έπειτα από δική του χρήση όπλου μέσα από το φορτηγό φωνάζοντας ‘’ο Αλάχ είναι μεγάλος’’, αλλά αυτό δεν το διαπιστώσαμε εμείς είναι αδύνατο εξάλλου».
Ερωτηθείς αν υπήρχαν φόβοι για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα ο ίδιος εξηγεί: «Στην πόλη της Νίκαιας δεν περιμέναμε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, μία πόλη φιλήσυχη, ήρεμη νομίζω πως αν οι τρομοκράτες ήθελαν να κάνουν κάτι θα επέλεγαν μία μεγάλη πόλη».
Σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα όπως εξηγεί και ο πατήρ Μιχαήλ: «Οι περισσότεροι βρίσκονται σε θερινές διακοπές και αυτό λειτούργησε ευνοικά. Ήταν βέβαια κάποιοι εδώ στην εκδήλωση αλλά επειδή είχαν μικρά παιδιά κουράστηκαν και έφυγαν νωρίτερα. Λυπούμαστε και συλλυπούμαστε τις οικογένειες των θυμάτων και καταδικάζουμε ως παροικία, ως ενορία και ως Μητρόπολη τέτοιου είδους περιστατικά τα οποία δεν τιμούν την ανθρώπινη υπόσταση».
Την ίδια ώρα συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι οποίες αποτυπώνουν τι ακολούθησε μετά την επίθεση στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η επόμενη μέρα στη Νίκαια αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορεί να είναι η ίδια.
«Η επόμενη μέρα, δηλαδή η σημερινή, πραγματικά δεν μοιάζει καθόλου με τις προηγούμενες όπου κυριαρχούσε το γέλιο, το γιορτινό κλίμα οι διακοπές. Σήμερα όλοι είναι μουδιασμένοι, ελάχιστοι είναι στους δρόμους, υπάρχουν αποκλεισμοί από την αστυνομία τουλάχιστον ως προς την περιοχή όπου έγινε το περιστατικό. Ακολουθούμε κι εμείς τις οδηγίες της δημοτικής Αρχής και της αστυνομίας, να μην βγαίνουμε δηλαδή στους δρόμους χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις σε εμπορικά κέντρα κτλπ μέχρι νεωτέρας διαταγής διαταγής».
«Ας ελπίσουμε ότι το μίσος και ο φανατισμός θα φύγει από τη ζωή των ανθρώπων για να ζουν αρμονικά και όμορφα όλοι μαζί. Ελπίζω αλλά μου φαίνεται ότι τα πάντα μπαίνουν στο ευχολόγιο», καταλήγει ο πατήρ Μιχαήλ Σεληνιωτάκης.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...