Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

«Επιχείρηση» επιστροφή καταθέσεων από κυβέρνηση και τράπεζες

Στην απελευθέρωση του 'φρέσκου χρήματος', των μετρητών δηλαδή που θα κατατίθενται στις τράπεζες προχωρεί από τη Δευτέρα η κυβέρνηση, ενώ η σχετική απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από τις 22 Ιουλίου οπότε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τις προωθητικές καμπάνιες προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των καταθετών, οι οποίοι θα πρέπει να επαναφέρουν τα μετρητά του στρώματος και των θυρίδων πίσω στο ασφαλές τραπεζικό γκισέ.

Οι τράπεζες έχουν από την περασμένη εβδομάδα τροποποιήσει σχετικώς τα μηχανογραφικά τους συστήματα, ενώ έχουν ξεκινήσει γύρο τηλεφωνημάτων στους πελάτες εκείνους οι οποίοι είχαν αποσύρει τις καταθέσεις τους προκειμένου να τις επαναφέρουν.
Το βασικό επιχείρημα δεν είναι άλλο από την ασφάλεια που προσφέρει η τράπεζα έναντι του σπιτιού αλλά ακόμη και της θυρίδας, το δίκαιο της οποίας δεν διασφαλίζει δύο δικαιούχους σε αντίθεση με εκείνο του τραπεζικού λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες βρίσκονται σε συναγερμό με βάση τους στόχους τους και τα προϊόντα τους.
Τα μηχανογραφικά των τραπεζών θα διαχωρίζουν τους λογαριασμούς φρέσκου χρήματος οι οποίοι θα είναι ελεύθεροι. Τα νέα μετρητά θα μπορούν να εισέρχονται και από τα ATM's των τραπεζών μόνον που σε περίπτωση που υπερβαίνουν κάποιο ποσό, τότε ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με κλίση του καταθέτη.
Εξυπνα καταθετικά προϊόντα είναι οι λύσεις που απεργάζονται οι τράπεζες για να εισέλθει στο γκισέ το φρέσκο χρήμα. Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεν μπορούν να προσφέρουν υψηλά επιτόκια, καθώς λειτουργούν σε ένα ευρύτερα διεθνοποιημένο περιβάλλον.
Στον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς, ο πελάτης συνθέτει μόνος του το προϊόν που επιθυμεί, μέσω μιας εφαρμογής wizard όπου επιλέγει επιμέρους χαρακτηριστικά για την προθεσμιακή κατάθεση (π.χ. οι αλυσίδες καταστημάτων που τον ενδιαφέρουν).
Ετσι διαμορφώνει το τελικό επιτόκιο (σταθερό πάντα) και συμμετέχει, μέσω λογαριασμού πόντων, στο πρόγραμμα επιβράβευσης της τράπεζας. Ελάχιστο ποσό 5.000 ευρώ. Eίναι η Προθεσμιακή Κατάθεση 'Στα μέτρα σου', με επιβράβευση. Η Τράπεζα ξεκίνησε ήδη διαφημιστική καμπάνια και καλεί τους πελάτες της στα καταστήματα ώστε να συζητήσουν με τους εξειδικευμένους ανθρώπους της τράπεζας τις ανάγκες τους.
Στην Εθνική Τράπεζα προχωρούν σε νέα διαφημιστική καμπάνια για συγκεκριμένα καταθετικά προγράμματα προθεσμίας που συνδυάζουν κάποιου τύπου παροχές. Η φιλοσοφία στα προϊόντα αυτά δεν είναι το μεγαλύτερο επιτόκιο, οι προσφορές και παροχές, όπως και η επιστροφή χρημάτων μέσω καρτών.
H Alpha Bank που γνωρίζει καλά τα συστήματα bonus λανσάρει ήδη στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια την Alpha Προθεσμιακή με Bonus. Ο καταθέτης (ελάχιστο ποσό 10.000 ευρώ) μαζί με τους τόκους συγκεντρώνει πόντους bonus, τους οποίους στη συνέχεια μπορεί να εξαργυρώσει για την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών σε πάνω από 3.000 καταστήματα.
Πολύ πρόσφατα, το προϊόν διατέθηκε και on line. Με ελάχιστο ποσό τις 5.000 ευρώ, μπορεί ο ενδιαφερόμενος καταθέτης να υποβάλει τη σχετική αίτηση για την Alpha On line Προθεσμιακή με Bonus και να δημιουργήσει το προϊόν που επιθυμεί, επιλέγοντας διάρκεια προθεσμίας και συνδυάζοντας τόκους και bonus πόντους, τους οποίους στη συνέχεια θα εξαργυρώνει.
Στην Eurobank συνδέεται η προθεσμιακή κατάθεση με την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Mε την 'Προθεσμιακή Κάθε Μέρα' οι καταθέτες, εκτός από απόδοση, απολαμβάνουν ένα επιπλέον όφελος (5% Επιστροφή) στα καθημερινά τους έξοδα από αγορές σε σούπερ μάρκετ και βενζίνη με τη χρήση των καρτών τους, πραγματοποιώντας αγορές σε περισσότερες από 7.000 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του προγράμματος.
Η ανταπόκριση από τους καταθέτες της περιφέρειας είναι αρκετά ικανοποιητική δηλώνουν ανωνύμως τραπεζικά στελέχη. Αντίθετα στο κέντρο τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα και υπάρχει μεγαλύτερη δυσπιστία στο κάλεσμα. Η δυσπιστία αυτή δεν προέρχεται από φόβο των καταθετών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των καταθέσεών τους. Κάθε άλλο! Αυτό που οι περισσότεροι έχουν να αντιπαραβάλουν είναι τα δημιουργημένα ήδη χρέη στην εφορία ή αυτά που δυνητικά θα τους δημιουργηθούν και διαμορφώνουν ως υπαρκτό τον κίνδυνο να υπάρξει δέσμευση της κατάθεσης.
Οι εκτιμήσεις
Την εκτίμηση ότι η χαλάρωση των capital controls θα βοηθήσει τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα η Moody's.
Η αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσει έτσι τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, από τον οποίο αντλούν σήμερα ρευστότητα περίπου 54,4 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%.
Όπως σημειώνει η Moody's, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις προσφέρουν κατά μέσο όρο επιτόκια 0,85% -τα στοιχεία αφορούν στο τέλος Μαΐου- και αυτό σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης, αν καταφέρουν να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις στο ορατό μέλλον.
Σημειώνει δε πως αναμένει ότι η σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων συνδυασμένη με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και η δυνητική επιστροφή σε οριακά θετική κερδοφορία φέτος, μετά τις σημαντικές ζημιές των τελευταίων χρόνων, θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί εν μέρει η εμπιστοσύνη των καταθετών. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για να γυρίσουν στο σύστημα τα περισσότερα από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων που χάθηκαν μετά τον Νοέμβριο του 2014.
Εισροή χρημάτων με το... σταγονόμετρο
Ανοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τον Ιούνιο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 1,04 δισ. ευρώ, ή 0,85% σε μηνιαία βάση, στα 122,74 δισ. ευρώ, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2003. Τον Μάιο οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί στα 121,7 δισ. ευρώ. Από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν εκροές καταθέσεων ύψους 42 δισ. ευρώ, ενώ οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στις 28 Ιουνίου του 2015 βοήθησαν ώστε να περιοριστεί η εκροή, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.
Η άνοδος των καταθέσεων τον Ιούνιο επειδή αφορά επιχειρήσεις εκτιμάται πως προέκυψε από τον τουρισμό.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...