Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Τουλάχιστον 194 νεκροί στο πραξικόπημα της Τουρκίας

Το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην Τουρκία, το βράδυ της Παρασκευής, φαίνεται σταδιακά και σταθερά να υποχωρεί. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέστρεψε από την Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν, μέσα σε αποθέωση από τον λαό που τον περίμενε στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και σε διάγγελμά του, κατηγόρησε το "παράλληλο κράτος" που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα, καλώντας παράλληλα τον στρατό να επιστρέψει στα στρατόπεδα και υπογραμμίζοντας ότι οι υπαίτιοι θα πληρώσουν βαρύ
τίμημα και πως ο στρατός "θα καθαρίσει οριστικά".
Στις πρώτες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ χαρακτήρισε τρομοκρατική εξέγερση κατά του λαού την κίνηση μερίδας του στρατού.
Χάρη στη δύναμη του λαού που βγήκε στους δρόμους αλλά και τις έξυπνες κινήσεις του Ερντογάν, το πραξικόπημα κράτησε λίγες ώρες αν και μέχρι το πρωί του Σαββάτου υπήρχαν ακόμη συγκρούσεις.
Τουλάχιστον 194 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.154 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος που σημειώθηκε τη νύκτα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον προσωρινό αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων οι 104 από αυτούς ήταν πραξικοπηματίες και από τους υπόλοιπους 90, οι 47 τουλάχιστον ήταν πολίτες και οι υπόλοιποι αστυνομικοί.
Αυτό αναφέρει η η Εισαγγελία της πρωτεύουσας, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν στα παραπάνω θύματα συμπεριλαμβάνονται και τα 12 που έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις στο τουρκικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Ισμαήλ Καχραμάν, κανένας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του στις επιθέσεις εναντίον του κτιρίου κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. 'Όλα τα μέλη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είναι ασφαλή και μόνο αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν το κτίριο βομβαρδίστηκε', είπε ο Καχραμάν, σύμφωνα με το Associated Press.
Μεταξύ των νεκρών είναι και οι 16 στρατιώτες που σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το διοικητή της γενικής ασφάλειας Τζελαλετίν Λεκεσίζ, κατά την επιχείρηση των αστυνομικών στο γενικό επιτελείο στρατοχωροφυλακής.
Έχουν επίσης συλληφθεί 1.374 στρατιωτικοί, ενώ αποπέμφθηκαν 29 συνταγματάρχες και 5 ανώτατοι αξιωματικοί.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως, 'εάν είχαν επικρατήσει οι πραξικοπηματίες, θα άλλαζε ακόμη και το καθεστώς'.
Το πρωί τα τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν εικόνες από διάφορες περιοχές στην 'Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες να παραδίδονται στους αστυνομικούς, αλλά και στους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, μετά την παράδοση των στρατιωτικών, ένας από αυτούς δολοφονήθηκε από το πλήθος.
Την ίδια ώρα, μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο ανταποκριτή του
Αλλά και δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανταποκριτές του επί τόπου.
Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μεταδίδει ότι αεροσκάφη έπληξαν την πλατεία Ταξίμ, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι 13 στρατιωτικοί οι οποίο αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ένας στρατηγός έχασε τη ζωή του, χωρίς να δοθούν παραπάνω στοιχεία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι τραυματίες υπολογίζονται περίπου στους 150.
Εξάλλου το Ανατολή έκανε επίσης γνωστό πως περίπου 200 στρατιώτες, που είχαν οχυρωθεί στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα, πααδόθηκαν στις δυνάμεις της τάξης.
Οι άνδρες αυτοι, απλοί στρατιώτες, είχαν προηγουμένως καταθέσει τα όπλα τους, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν σε ομάδα στρατιωτών που είχαν παραδοθεί σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, αφού είχαν συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, πριν η αστυνομία επέμβει για να τους διασώσει, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.
Ο Ερντογάν κάλεσε επανειλημμένα τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για να βοηθήσουν να κατασταλεί η απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία υποστήριξε πως πραγματοποιηήθηκε από μια φράξια των ενόπλων δυνάμεων πιστή στον αντίπαλό του, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ
Όλα αυτά βέβαια δεν έγιναν αναίμακτα, καθώς οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 17 νεκρούς αστυνομικούς, από τις επιθέσεις των πραξικοπηματιών και άλλους 12 από τον βομβαρδισμό του κτιρίου της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, με τους πραξικοπηματίες όμως να μοιάζουν να χάνουν συνεχώς έδαφος.
O Γκιουλέν
Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε "με τους πιο κατηγορηματικούς όρους", από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί, την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από στασιαστές στρατιώτες.
"Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρονια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικο το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον Ερντογάν ότι συνδέεται με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.
"Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία", τόνισε ο 75χρονος Γκιουλέν.
"Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία", αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του.
Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα, ο οποίος από το 1999 ζεί απομονωμένος σε μια ορεινή περιοχή της αμερικανικής πολιτείας της Πενσιλβάνια (βορειοανατολικές ΗΠΑ), ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.
Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμά μέσω Facetime, τονίζοντας πως 'είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα, αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων'. Πρόσθεσε πως 'τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραξικόπημα, αλλά για απόπειρα κάποιων ομάδων που με ανεύθυνο τρόπο και χρησιμοποιώντας τον οπλισμό που τους έχει δώσει το κράτος, επιχειρούν σε διάφορες περιοχές να ακινητοποιήσουν το λαό', τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Tούρκος πρόεδρος, ενώ κατέδειξε τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως υπεύθυνο για την κατάσταση.
Ο Τούρκος πρόεδρος όπως είναι το πιθανότερο σενάριο βρισκόταν απέναντι από την Ρόδο, στην περιοχή του Μπουντρούμ (Αλικαρνασσός) και μόλις ειδοποιήθηκε ότι η κατάσταση εξομαλύνεται και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται, αναχώρησε στις 2 τα ξημερώματα για την Κωνσταντινούπολη. Προτού προσγειωθεί μάλιστα έκανε 4-5 γύρους πάνω από την περιοχή ανάμεσα στο Γκόνεν και την Μπίγκα μέχρι να δοθεί το 'πράσινο φως' και να κατέβει το αεροσκάφος στο Ατατούρκ. Ο Ερντογάν έγινε δεκτός μέσα σε αποθέωση, όμως το σκυθρωπό ύφος του έδειχνε ότι ο Τούρκος ηγέτης μόνο ικανοποιημένος δεν ήταν με την κατάσταση που αντιμετώπισε και παραλίγο να του στοιχίσει ακριβά.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας στις δηλώσεις του επανέλαβε ότι οι πραξικοπηματίες θα πάρουν αυτό που τους αξίζει και ότι καμία δύναμη δεν είναι πάνω από τη θέληση του λαού. Έχοντας στο πλευρό τους τον γιο και τον γαμπρό του και υπό το άγρυπνο βλέμμα των ανδρών της προσωπικής του φρουράς τόνισε: 'Το μεσημέρι μάθαμε ότι υπήρξε κινητικότητα στις ένοπλες δυνάμεις. Ακολούθησε προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους μας. Η ομάδα του παράλληλου κράτους προσπάθησε να επέμβει στα εσωτερικά της χώρας. Ήταν κρυμμένοι για σαράντα χρόνια. Πρόκειται για προδοσία και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Έχουμε τη ψήφο του λαού. Η κίνηση ήταν χάρη του Θεού γιατί θα γίνει αιτία να ξεκαθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις'. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι οι πραξικοπηματίες λαμβάνουν εντολές από τον Γκιουλέν και έκανε έκκληση στους στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα τους, αλλιώς όλοι θα αντιμετωπιστούν όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...