Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Τζον Κάλαμος στη «Ν»: Ο επενδυτής πηγαίνει όπου του φέρονται καλύτερα

Tα οικονομικά προβλήματα δεν λύνονται με φόρους, αλλά με δίκαιους κανόνες και αποκρατικοποιήσεις που θα ενδυναμώσουν τον ιδιωτικό τομέα και θα αυξήσουν τις προσλήψεις, δηλώνει στη «Ν» ο ιδρυτής και Global Chief Investment Officer της Calamos Investments, Τζον Κάλαμος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο επενδυτής πηγαίνει όπου του φέρονται καλύτερα.
 Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα για να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Economist, εντοπίζει δυναμική επενδύσεων στους ελληνικούς τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της γεωργίας.
 Ο ίδιος προτρέπει για κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιήσουν τη νέα γενιά των «άριστα
εκπαιδευμένων και πολύγλωσσων» Ελλήνων, βάζοντας φρένο στο brain drain.
 Τονίζει επίσης ότι ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει απλούς και σαφείς κανόνες που θα επιτρέπουν το fair play στην ελληνική αγορά.
   Έχετε πει ότι το κεφάλαιο πηγαίνει όπου του φέρονται καλύτερα. Πώς θα λέγατε ότι φέρεται στο κεφάλαιο η Ελλάδα;  
 «Το κεφάλαιο ρέει σε περιοχές όπου οι φορολογικές πολιτικές και οι κανονισμοί στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την υπεύθυνη ανάληψη ρίσκου, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μικρών επιχειρήσεων. Αγκαλιάζοντας περισσότερο τις ιδιωτικοποιήσεις, πιστεύω ότι η Ελλάδα θα γίνει ένας καλύτερος προορισμός για το κεφάλαιο - τόσο τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια όσο και το ανθρώπινο κεφάλαιο.
 Οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί όπου τους αντιμετωπίζουν καλύτερα, κάτι που παρατηρούμε σήμερα ως κινητήρια δύναμη της μετανάστευσης. Βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι μεταναστεύουν, αναζητώντας μεγαλύτερες ελευθερίες και ευκαιρίες ανταμοιβής της εργασίας τους.
 Αν ο ιδιωτικός τομέας μπορούσε να αναπτυχθεί λογικά, θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας και θα ευημερούσαν περισσότεροι άνθρωποι. Δεδομένου ότι αυτό θα ωφελούσε και τους Έλληνες όλων των ηλικιών, πιστεύω ότι ένας ισχυρότερος ιδιωτικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου περισσότεροι νέοι άνθρωποι θα έμεναν στην Ελλάδα.
 Η νεότερη γενιά -άριστα εκπαιδευμένη και πολύγλωσση- στην Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος πόρος. Παρέχοντας σε αυτούς τους νέους ουσιαστική δουλειά, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να γίνουν επιχειρηματίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να σπείρει τους σπόρους της ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες».
   Θεωρείτε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι ικανό να κάνει τη διαφορά στο πεδίο των επενδύσεων; Πολλοί χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα φιλόδοξους τους στόχους του. Ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης, που καλείται να το υλοποιήσει, εκφράζουν αυτήν την άποψη.   
 «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
 Πιστεύω ότι η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας εργάζονται καλύτερα όταν αναλαμβάνουν συμπληρωματικούς ρόλους.
 Την ώρα που οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι εταιρικοί ηγέτες επικεντρώνουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους για την οικοδόμηση επιχειρήσεων και τον ανταγωνισμό στην παγκόσμια οικονομία, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ο διαιτητής που εξασφαλίζει ότι απλοί και σαφείς κανόνες επιτρέπουν το fair play.
 Η εποπτεία αυτή θα πρέπει επίσης να εστιάσει στη διασφάλιση ότι το παιχνίδι εξελίσσεται με καλό ρυθμό».
   Σε ποιους τομείς μπορείτε να εντοπίσετε επενδυτική δυναμική στην Ελλάδα;  
 «Στην παρούσα συγκυρία, βλέπω δυνατές ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία που συνδέονται με τον τουρισμό -όπου ήδη υπάρχει καλά εδραιωμένη γνώση- όπως και στην ενέργεια και τη γεωργία».
   Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, έπειτα από 7 χρόνια κρίσης, είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος στις προβλέψεις σας για το μέλλον της χώρας;  
 «Είναι δύσκολο να προβλέψω το μέλλον. Όχι πολύ καιρό πριν, οι παγκόσμιες αγορές αναταράχθηκαν μπροστά στην πιθανότητα ενός Grexit. Ποιος θα το φανταζόταν ότι αντ’ αυτού θα είχαμε ένα Brexit;
 Έτσι, ασφαλώς, η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη είναι μια αιτία ανησυχίας. Αλλά, από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες έχουν επιδείξει απίστευτη επιμονή αυτά τα τελευταία χρόνια».
   Πώς αξιολογείτε ευρύτερα την προοπτική της Ευρώπης και ποιες βασικές διαφορές εντοπίζετε ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και το αμερικανικό σύστημα σε όρους επενδύσεων;  
 «Όταν πρόκειται για την επίτευξη καλύτερης και βιώσιμης ανάπτυξης, πραγματικά σκέφτομαι ότι η Ευρώπη και η Αμερική αντιμετωπίζουν πολλά κοινά εμπόδια.
 Τα τελευταία χρόνια, και οι δύο χώρες έχουν στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στη νομισματική πολιτική για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, όταν πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούν στη δημοσιονομική πολιτική.
 Με αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη και χαμηλά επιτόκια στην Αμερική, δεν υπάρχει πια πολύς χώρος για ελιγμούς από τις κεντρικές τράπεζες.
 Τόσο η Ευρώπη όσο και η Αμερική χρειάζονται δημοσιονομικές πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν νομίζω ότι μπορούμε να λύσουμε τα οικονομικά προβλήματα με την αύξηση των φόρων.
 Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις και να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, που θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση των προσλήψεων.
 Αυτή η αύξηση της απασχόλησης θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση των συνολικών εσόδων, και αυτή με τη σειρά της σε μια καλύτερη, ισχυρότερη οικονομία».
   * (07-07-2016) Οι συγκεκριμένες απόψεις εκφράζονται τη δηλωμένη ημερομηνία, υπόκεινται σε αλλαγές ανάλογα με τις μεταβολές στις αγορές ή τις οικονομικές συνθήκες και δεν θα συμβούν αναγκαστικά. Οι πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν αφορούν μόνο ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρούνται επενδυτικές συμβουλές.  
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...