Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Τα πολιτικά φλερτ και τα πολιτικά διαζύγια της απλής αναλογικής

Ανευ ουσιαστικής πιθανότητας να βρεθούν οι 200 θετικοί ψήφοι και με τη μάχη να δίνεται πλέον επί των μελλοντικών πολιτικών συμμαχιών και αναδιατάξεων, ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική που προτείνει η κυβέρνηση.
H συζήτηση θα ειναι τελικά τριήμερη αντί διήμερης και η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η απόφαση για «επιμήκυνση» της συζήτησης ελήφθη προκειμένου να δοθεί ο χρόνος για τοποθετήσεις περισσότερων βουλευτών. Είναι ωστόσο ενδεικτική
και της πρόθεσης της κυβέρνησης να εξαντλήσει τόσο τα περιθώρια διαλόγου και ευρείας συναίνεσης, όσο και της μάχης των πολιτικών εντυπώσεων και ανάδειξης της ανακολουθίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αρνούνται να υπερψηφίσουν την απλή αναλογική.
Στρατηγικός στόχος του Μαξίμου, άλλωστε, είναι μέσα από τις τοποθετήσεις για την απλή αναλογική είναι να προσδιοριστούν το «προοδευτικό» και το «μη προοδευτικό» - ή το «κεντροαριστερό» και το «δεξιόστροφο» - πολιτικό τόξο, με κυβερνητικές πηγές να εντάσσουν ήδη το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στη «σφαίρα επιρροής Μητσοτάκη».
Ο Παπανδρέου κι ο Κουβέλης
Δεν είναι, δε, καθόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός προγραμμάτισε για σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης του εκλογικού νόμου στη Βουλή, συναντήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Φώτη Κουβέλη και αντιπροσωπεία των Οικολόγων – Πρασίνων.
Είναι μια κίνηση που στοχεύει αφ΄ενός στο άνοιγμα των διαύλων συναίνεσης με τα μικρότερα, μη κοινοβουλευτικά κόμματα που στηρίζουν την απλή αναλογική και αφ΄ετέρου στο χτίσιμο νέων πιθανών συμμαχιών και συνεργασιών στο μέλλον. Με τη μεν προσέγγιση με τον Γιώργο Παπανδρέου να πιέζει ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, τις δε γέφυρες με τον Φώτη Κουβέλη να αποτελούν μήνυμα με εσωκομματικούς αποδέκτες και εντός ΣΥΡΙΖΑ.
«Ουρά της ΝΔ» το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι
Στο πλαίσιο αυτό, η τακτική που έχει σχεδιάσει το Μαξίμου για την τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση προβλέπει ότι τα πυρά θα στοχεύσουν κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, στα οποία η κυβέρνηση χρεώνει ότι για λόγους εσωτερικών – και όχι μόνον – σκοπιμοτήτων επέλεξαν «να γίνουν ουρά της Νέας Δημοκρατίας».
Το στίγμα έδωσε ήδη η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δηλώνοντας ότι η μεν Ν.Δ. αντιλαμβάνεται την άσκηση εξουσίας με βάση τις κομματικές της προτεραιότητες, το δε Ποτάμι «πνίγεται σχεδόν από την ίδρυσή του στις αντιφάσεις του και γίνεται πάντα, στις δύσκολες αποφάσεις, η ουρά της ΝΔ».
Οσο για το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «δείχνει εγκλωβισμένο στα εσωτερικά αδιέξοδά του», δείχνοντας ουσιαστικά την ομηρία της Φώφης Γεννηματά στην γραμμή Βενιζέλου. Το «όχι», άλλωστε, του ΠΑΣΟΚ στην απλή αναλογική και η ανακολουθία σε σχέση με τις ίδιες τις δικές του προτάσεις είναι το «χαρτί» που σκοπεύουν να παίξουν με ένταση τα κυβερνητικά στελέχη για να ακυρώσουν τη ρητορική ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που έχει υιοθετήσει η Φώφη Γεννηματά.
«Ακόμη και οι πρώην σύντροφοι τους ερωτούν γιατί συμμαχούν ανοιχτά με τη ΝΔ», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικός παράγοντας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση που δήλωσε ότι, αρνούμενο την απλή αναλογική, το ΠΑΣΟΚ «εκτελεί εν ψυχρώ την αξιοπιστία και τον αυτοσεβασμό του».
Αναθέρμανση του «φλερτ» με τον Λεβέντη
Στον αντίποδα, η κυβερνητική πλευρά σκοπεύει να αναδείξει – και να ανοίξει ακόμη περισσότερο – τις διαύλους συναινεσης που διαμορφώνει η απλή αναλογική με το ΚΚΕ και την Ενωση Κεντρώων, έστω και από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες.
Και στο μεν ΚΚΕ, παρά το «ναι» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η επιφυλλάξεις και η καχυποψία του Περισσού παραμένουν και περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια οποιονδήποτε περαιτέρω συγκλίσεων, με την Ενωση Κεντρώων όμως του Βασίλη Λεβέντη η εικόνα είναι διαφορετική.
Κυβερνητικοί βουλευτές σημειώνουν ότι ο Βασίλης Λεβέντης αποδείχθηκε «εξαιρετικά συνεπής στο πάγιο αίτημα της απλής αναλογικής», ενώ δεν διαφεύγει της προσοχής και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα αποτέλεσε και τον πλέον μαχητικό κατήγορο του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
«Δωρίζει 50 έδρες στον Μητσοτάκη» ήταν το μήνυμα Λεβέντη για το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τον Σταύρο Θεοδωράκη δήλωσε πως «εάν δεν ταυτίζεται με τη Νέα Δημοκρατία, φλερτάρει μαζί της».
Η στάση αυτή θεωρείται ότι ξανανοίγει τις γέφυρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Λεβέντη εν όψει μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων, κι έχει ενδιαφέρον το πως θα εξελιχθεί το εν λόγω φλερτ και στο κοινοβουλευτικό τριήμερο της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο...
 http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...