Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ο Ερντογάν ανακτά τον έλεγχο: 265 οι νεκροί, πάνω από 2.800 οι συλλήψεις

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Αλικαρνασό, έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» από όπου και συντόνισε τις επιχειρήσεις εναντίον των πραξικοπηματιών. Η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο στην Άγκυρα παραμένουν ακόμη ορισμένοι πυρήνες πραξικοπηματιών. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση «κατά 90%». «Ορισμένοι
στρατιωτικοί διοικητές εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τους συνωμότες», είπε.
«Οι ένοχοι θα πληρώσουν ακριβά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας ως υποκινητή των πραξικοπηματιών τον Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχό του και σήμερα ορκισμένο εχθρό του. Ωστόσο ο Γκιουλέν, που κατοικεί στις ΗΠΑ, απέρριψε τις κατηγορίες. «Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους το πραξικόπημα και είναι προσβλητικό να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση με αυτό», δήλωσε. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από Τούρκους αξιωματούχους,τουλάχιστον 265 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις συγκρούσεις μεταξύ των πραξικοπηματιών και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.
Η τουρκική τηλεόραση που επαναλειτουργεί μεταδίδει πλάνα από συλλήψεις στρατιωτικών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Στο βίντεο που ακολουθεί στρατιώτες εμφανίζονται να παραδίδονται στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη με ψηλά τα χέρια. Πάνω από 2.800 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε όλη την Τουρκία, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πέντε στρατηγοί και δεκάδες συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους. «Το πραξικόπημα απετράπη και οι οργανωτές του συλλαμβάνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν. 
Υποστηρικτές του Ερντογάν εμποδίζουν στρατιώτες και άρμα μάχης
Διαβάστε εδώ όλα όσα έγιναν τη νύχτα του πραξικοπήματος στην Τουρκία
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι οι πρωτεργάτες της απόπειρας πραξικοπήματος συνελήφθησαν. «Μην ανησυχείτε είμαστε στην αρχή του έργου μας. Ο λαός είναι η μόνη δύναμη που θα οδηγήσει το έθνος» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Την ίδια στιγμή αξιωματικοί του στρατού που συνδέονται με τον πραξικόπημα διαμήνυαν πως η μάχη συνεχίζεται με αποφασιστικό τρόπο. Οι εν λόγω αξιωματικοί, που αυτοαποκαλούνται «Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα», καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.
Βομβαρδισμοί σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη
Οι συγκρούσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, που μαίνονταν για οκτώ περίπου ώρες από την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ήταν πρωτοφανείς. Αεροπλάνο έριξε βόμβα κοντά στο προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ενώ μαχητικά F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των στασιαστών κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ πυροβολισμοί εξακολουθούν να ακούγονται το πρωί του Σαββάτου σε πολλές συνοικίες της Άγκυρας αλλά και της Κωνσταντινούπολης. Το κοινοβούλιο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν άρματα μάχης, βομβαρδίσθηκε στην Άγκυρα, όπου τουλάχιστον 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν, μετέδωσε το Ανατολή.
* Ο βομβαρδισμός του κοινοβουλίου
* Ο βομβαρδισμός του προεδρικού Μεγάρου
Στην Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, προκαλώντας δεκάδες τραυματίες, όπως ανέφερε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Αεροπλάνα F-16 κατέρριψαν επίσης ένα ελικόπτερο των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση. Οι μεγάλες αρτηρίες, κυρίως αυτές που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ, αποκλείσθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης και η παρουσία της αστυνομίας ήταν μαζική. Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν στα καταστήματα για να αγοράσουν φιάλες νερού και τρόφιμα και στα μηχανήματα αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών για να σηκώσουν μετρητά.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...