Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Ζητούν ομαδικές απολύσεις και αναζητούν διέξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα

Δεν υπάρχει κανένα θέμα οποιασδήποτε σύστασης προς την Κριστίν Λαγκάρντ και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, για να μην προσφέρονται προγράμματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, εάν απαιτηθεί να τα ζητήσουν. Αντίθετα, το ΔΝΤ έχει υποχρέωση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μελών του, και στην ουσία αυτό που ζητείται από το Ταμείο είναι 'οι καλύτερες πολιτικές για τις νομισματικές ενώσεις'. Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις τόνισε ότι επί της αρχής το ΔΝΤ θα εξετάσει κάθε αίτημα για βοήθεια χώρας-μέλους του, συμπεριλαμβανομένης της
Ευρωζώνης.
Aλλος αξιωματούχος του Ταμείου ήταν κατηγορηματικός ότι οποιαδήποτε εισήγηση από οποιονδήποτε θα απαντηθεί με άρνηση, παρά το γεγονός ότι η αίσθηση που έχει ο γράφων είναι ότι η κ. Λαγκάρντ και οι αξιωματούχοι του Ταμείου θα αντιμετώπιζαν με ανακούφιση μία απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ευρωζώνη, μέχρις ότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες λάβουν τις σημαντικές αποφάσεις που απαιτούνται για να τερματιστεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση που διατηρεί δέσμια την Ελλάδα στους δανειστές της.
Στο ΔΝΤ έχουν βαθιά στο μυαλό τους ότι η κυοφορούμενη τραπεζική κρίση της Ιταλίας ίσως αποδειχθεί παράγοντας αλλαγής του παιχνιδιού (game changer) που θα συνετίσει τους βόρειους και θα επιβάλει μία ισορροπημένη οικονομική πολιτική. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί 'ευσεβή πόθο' (wishful thinking) αυτή τη στιγμή, το μέγεθος της ιταλικής κρίσης θα καθορίσει και τις 'θεραπείες', πιστεύουν αξιωματούχοι στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι οποίοι γνωρίζουν και τον τρόπο σκέψης του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου.
Συνεδρίαση
Στο Ταμείο δεν πρόκειται να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην έκθεση του IEO (Independent Evaluation Office) αλλά ως εκ του καθήκοντός τους η κ. Λαγκάρντ και τα μέλη του ΔΣ θα τη μελετήσουν, θα απαντήσουν και βεβαίως θα αποκρούσουν την όποια επιχειρηματολογία των μελών του Γραφείου, το οποίο αν και ανεξάρτητο έχει λάβει εντολή από τη γενική διευθύντρια να ερευνήσει ενδελεχώς 'πώς πήγαν τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας'.
Αξιωματούχος είπε στο 'Εθνος της Κυριακής' ότι δεν πρόκειται για παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game), αλλά για μία πρακτική που προς τα έξω δείχνει πως τα στελέχη του ΔΝΤ δεν είναι αλάνθαστα και όταν κάνουν λάθη τα παραδέχονται και τα αποδέχονται. Βεβαίως, στην περίπτωση της Ελλάδας, τα όποια λάθη έχουν αποβεί εις βάρος της χώρας και του λαού της, και δεν έγινε καμία διορθωτική κίνηση από το Ταμείο για να αφαιρεθεί έστω και λίγο από το τεράστιο βάρος που προστέθηκε στους ώμους των Ελλήνων πολιτών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τζέρι Ράις, στις 19 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ για να διεξαχθεί συζήτηση επί της έκθεσης του ΙΕΟ, η οποία αποτελείται από 500 σχεδόν σελίδες (με τα παραρτήματα), ενώ αναμένεται να προστεθούν οι απόψεις της κ. Λαγκάρντ, της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης και άλλων αξιωματούχων, νυν και πρώην, ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος συνάντησε τα μέλη της ομάδας στο ξενοδοχείο Ακροπόλ στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι τα μέλη του Γραφείου 'ένιωσαν' πως στελέχη του ΔΝΤ που συμμετείχαν στα Ελληνικά Προγράμματα έθεσαν εμπόδια, ενώ δεν ζητήθηκε η γνώμη και αξιωματούχων, οι οποίοι αποτελούσαν σε κάποιες στιγμές οι ίδιοι μέρος των διαδικασιών, από την Ουάσιγκτον και την Αθήνα.
Αποφεύγεται η κριτική στην ομάδα του Πολ Τόμσεν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν την έκθεση ως σικέ. Η έκθεση καταγράφει τα λάθη του πολλαπλασιαστή, που κόστισαν ακριβά στην Ελλάδα, ενώ ζητά καλύτερο συντονισμό με τους Ευρωπαίους δανειστές και ενίσχυση της εποπτείας επί των ελληνικών κυβερνήσεων - δεν θεωρεί προφανώς ότι η Ευρωπαϊκή Διεύθυνση του ΔΝΤ έσφαλε. Επίσης πιστεύει ότι πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για να αποτρέπονται οι πολιτικές παρεμβάσεις στα τεχνικά θέματα και να αναπτυχθεί μία πολιτική για τις νομισματικές ενώσεις.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πέραν του πολλαπλασιαστή, που επρόκειτο περί τραγικού λάθους, κατηγορούνται οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι το 2013 -κάτι που συμβαίνει μέχρι και σήμερα- ότι δεν έλαβαν την ιδιοκτησία (ownership) του Προγράμματος, ενώ απουσίασε η διοικητική ικανότητα όσων ανέλαβαν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους δανειστές.
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση του ΔΝΤ, ο αναγνώστης της έκθεσης μένει με την εντύπωση πως τα στελέχη της έδιναν την πληροφόρηση με το σταγονόμετρο. Ο γράφων αντιλαμβάνεται ότι αξιωματούχοι με σοβαρότατο ρόλο, όπως οι κ. Μπλανσάρ, Μπομπ Τράα και Ρεζά Μογκανάμ, δεν ρωτήθηκαν για να εξηγήσουν τις ενέργειές τους.
'Μητέρα των μαχών'
Κατά τα άλλα η 'μητέρα των μαχών' κατά τη δεύτερη αξιολόγηση θα διεξαχθεί για τα εργασιακά.
Ο εκπρόσωπος κ. Ράις ανέφερε ότι η αξιολόγηση ουσιαστικά είναι συνεχιζόμενη και στο πλαίσιο αυτό (ίσως και μέσα στον Αύγουστο) θα καθοριστούν και θα συζητηθούν οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις που θα απαιτηθούν. Ο κ. Ράις ήταν κατηγορηματικός ότι κατά τη δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να προσαρμοσθούν οι συνθήκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Πάντως, αξιωματούχος που ενημέρωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας έδωσε μία εικόνα ως εξής: Υποστηρίζουν στην Αθήνα ότι το ΔΝΤ θέλει να πιει το αίμα των Ελλήνων, όπως διατείνεται ο κ. Κατρούγκαλος, με τον οποίο είναι θυμωμένοι. Ο αξιωματούχος θεωρεί ότι πολιτικοί της σημερινής κυβέρνησης θέλουν το Ταμείο 'σάκο του μποξ' για μικροπολιτικούς λόγους.
Το ΔΝΤ διαμήνυσε στους αρμόδιους υπουργούς ότι για να πειστούν οι επενδυτές 'να αγοράσουν Ελλάδα' πρέπει να μετατραπεί σε ένα 'φυσιολογικό κράτος' αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις. Ουσιαστικά το Ταμείο απαιτεί να επιβληθεί η δυνατότητα ομαδικών απολύσεων και να τερματιστούν τα προνόμια των συνδικαλιστών. Αναφέρθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συνδικαλιστών 'δεν έχει ούτε μία ώρα εργασίας'.
Κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, στην οποία παραβρέθηκε το 'Εθνος της Κυριακής', έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά του κ. Ράις ότι το Ταμείο εμπλέκεται πλήρως ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα Πρόγραμμα. Για να συμβεί αυτό, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος, πρέπει να υπάρχουν εκ μέρους της Ελλάδας οι κατάλληλες πολιτικές μεταρρυθμίσεων, η ανάλυση βιωσιμότητας του Ταμείου να αποδεικνύει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, και οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας να αποδεχθούν την ελάφρυνση του χρέους.
Ο κ. Ράις μίλησε, όπως είπε, ρεαλιστικά και τόνισε πως η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει αναφορικά με την ανάπτυξη, την απασχόληση και άλλους τομείς.
Ζήτησε απ' όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, 'να εργαστούμε για να έχουμε ένα πρόγραμμα που θα μας πάει εκεί που θέλουμε, ένα βιώσιμο και οικονομικά υγιές αποτέλεσμα. Παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτό', είπε.
Χαρακτήρισε την αποτυχία του Ελληνικού Προγράμματος εξαίρεση στον κανόνα των άλλων όπως της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισλανδίας, ακόμα και της Λετονίας. 'Ηταν πολύ πιο αποτελεσματικά', είπε.
Επίσης, ήταν χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την ερώτησή μας που αφορούσε τη φράση της κ. Λαγκάρντ περί 'αποδιοπομπαίου τράγου'. Αμφισβήτησε ότι το ΔΝΤ έκανε τον ελληνικό λαό αποδιοπομπαίο τράγο. Δεν υπάρχει κανείς στο Ταμείο, δήλωσε, που να συμμερίζεται αυτή την άποψη.
ΣΤΟ 'ΕΘΝΟΣ'
Επιμένουν για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών
Το ΔΝΤ παρεμβαίνει με δήλωση εκπροσώπου του στο 'Εθνος της Κυριακής' και ζητά να προχωρήσει έως το τέλος η διαδικασία αντικατάστασης των μελών των τραπεζικών διοικήσεων.
Η ερώτηση ήταν στοχευμένη και αφορούσε τις συζητήσεις που γίνονται για τον 'αφελληνισμό' των τραπεζών, καθώς αρκετοί από τους αντικαταστάτες θα προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ έχει ιδιαίτερη σημασία και με δεδομένο ότι εκτός της Λούκας Κατσέλη, που θεωρείται πολιτικό πρόσωπο, δεν αναμένεται να επηρεαστούν τα ηγετικά στελέχη των ελληνικών τραπεζών.
Το Ταμείο πιστεύει ότι έφτασε η στιγμή για να ασχοληθούν στην Ελλάδα σοβαρά με τα 'κόκκινα' δάνεια και φαίνεται ότι δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις που εξέφρασε η επικεφαλής της αποστολής του, Ντέλια Βελκουλέσκου. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι τα ξένα στελέχη θα μπορούσαν να χειριστούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα θέματα αυτά.
Δέσμευση
Η ερώτηση που τέθηκε από το 'Εθνος της Κυριακής' ήταν ότι 'οι ελληνικές τράπεζες έχουν παραδοσιακά επιχειρηματίες, συνδικαλιστές ηγέτες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολιτικούς στα διοικητικά τους συμβούλια. Αλλά στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης του ESM η Ελλάδα συμφώνησε να προσπαθήσει να "απο-πολιτικοποιήσει" τους δεσμούς μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, να προωθήσει την τεχνογνωσία σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου και να βελτιώσει τη διακυβέρνηση των τραπεζών. Πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε ''αφελληνισμό'' του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Συμφωνείτε με αυτό; Πιστεύετε ότι η αυξημένη εκπροσώπηση των επενδυτικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες είναι κάτι θετικό;'.
Λάβαμε την απάντηση ότι 'στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη διακυβέρνηση των τραπεζών στη βάση του αναθεωρημένου νόμου του ΤΧΣ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ορίζει συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
Η αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ είχε συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το περασμένο έτος.
Τα κριτήρια επιλογής των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού τομέα και τις έκτακτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αν μη τι άλλο και το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πιστεύουμε ότι τα κριτήρια αυτά εξακολουθούν να είναι κατάλληλα και η εφαρμογή τους στο πλαίσιο της εν εξελίξει επανεξέτασης των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών θα ενισχύσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα'.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΒΕΝΤΕΤΑ ΜΕ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ
Στο Ταμείο αρνούνται να 'καταπιούν' τις δηλώσεις Κατρού-γκαλου, για τον οποίο πιστεύεται ότι έχει ξεκινήσει προσωπική βεντέτα με τα στελέχη του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του ταμείου, κ. Ράις απέφυγε ενοχλημένος να απαντήσει στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, όπως τις παρέθεσε ο ανταπο-κριτής του 'Εθνους της Κυριακής', και σύμφω-να με τις οποίες το ΔΝΤ είναι απομονωμένο και θα χάσει (ο κ. Κατρούγκαλος εννοεί στις απαιτήσεις του για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας).
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...