«Την 15-12-66 εις ΣΤΥΛΙΔΑ ευρισκόμενος εν ευθυμία και μετά ομάδος αριστερών πολιτών έψαλεν άσματα του Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ.Ούτος συναναστρέφεται μετά πολιτών αριστερών φρονημάτων».
«Δεν εξεδηλώθη αντεθνικώς. Ετήρη στάση επιφυλακτική.Χρήζει παρακολουθήσως». «Ο κομμουνισμός επροξένησεν τεράστιες ζημιές εις την χώραν μας. Τόσας όσους δεν επροξένησαν όλαι οι άλλαι μαζί εχθρικαί δια την Ελλάδα χώρας. Η επιδίωξεις του νομίζω είναι η εξαφάνισης της ελληνικής φυλής από το πρόσωπον της γης».
«Ο πρόσθεν αναγραφόμενος, διαμένων ενταύθα από 1964, ανήκει εις την οργάνωσιν Ν. ΛΑΜΠΡΑΚΗ, επισκέπτεται τα γραφεία αυτής, λαμβάνει μέρος εις τας συγκεντρώσεις και συναναστρέφεται κομ/στας».
«Πρόκειται περί καλής οικογενείας. Δεν έχει συγγενείς εις το Σ/Π (Σιδηρούν Παραπέτασμα)».
«Δελτίον Αντεθνικής Δράσεως»
* Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγέθυνση
«Δελτίον Νομιμοφροσύνης», «Δελτίον Ποιού», «Δελτίον Αντεθνικής Δράσεως»: Το tvxs.gr ανοίγει τον φάκελο των «κοινωνικών φρονημάτων» και φέρνει στο φως, για πρώτη φορά, τα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής των μεγάλων διώξεων, του εθνικού διχασμού, του στιγματισμού και της θυσίας χιλιάδων πολιτών στο βωμό της αντι-κομμουνιστικής υστερίας.
Στη μεγάλη έρευνα που ξεκινά από σήμερα, το tvxs.gr δημοσιεύει τα περίφημα - και απόρρητα μέχρι σήμερα - «Δελτία Νομιμοφροσύνης» ή «κοινωνικών φρονημάτων» που τηρούντο όχι μόνον κατά την περίοδο της χούντας, αλλά και επί της ταραγμένης εποχής πριν και μετά τη δικτατορία. Έχει τη δική του σημασία, δε, και ιστορική αξία, το γεγονός ότι τα εν λόγω δελτία κοινωνικών φρονημάτων συνέχιζαν να τηρούνται για αρκετά χρόνια μετά τη μεταπολίτευση - έως τις αρχές της δεκαετίας του '80, ακόμη και το πρώτο διάστημα μετά τις εκλογές του '81 και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Πρόκειται για δελτία «Νομιμοφροσύνης» και «Αντιεθνικής Δράσεως» τα οποία, εκείνη την εποχή συντάσσονταν σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες της χώρας όπου παρουσιάζονταν και υπηρετούσαν οι φαντάροι. Για καθέναν εξ αυτών - όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που θα δημοσιεύσει από αύριο το tvxs.gr - συγκεντρώνονταν και αποστέλλονταν πληροφορίες από τις διευθύνσεις Ασφάλειας των περιοχών απ' όπου έκαστος είχε ζήσει ή περάσει και συντασσόταν το περίφημο «Δελτίο Νομιμοφροσύνης», το οποίο... επικαιροποιείτο ανά δίμηνο και τον ακολουθούσε σε όλον τον ένστολο - και όχι μόνον - βίο του...
«Χρήζει παρακολουθήσεως»....
«Αμετάβλητος. Χρήζει παρακολουθήσεως», ή «κατά το ανωτέρω διάστημα ουδεμία αντεθνικήν εκδήλωση», είναι κάποιες από τις ενδεικτικές σημειώσεις των στρατιωτικών αρχών, στην ανά δίμηνο τακτική ενημέρωση των «Δελτίων Ποιού» που κατέγραφαν την πρόοδο ή τις... μεταβολές στα κοινωνικά και πολιτικά φρονήματα του φαντάρου.
Τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων που τηρούντο στις στρατιωτικές μονάδες χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: Στα «Δελτία Νομιμοφροσύνης» και στα «Δελτία Αντεθνικής Δράσεως». Αμφότερα εμπεριείχαν τα «Δελτία Ποιού» τα οποία ενημερώνονταν σε τακτά χρονικά διάστημα και αφορούσαν διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Και τα τρία έντυπα περιλάμβαναν τυποποιημένες φόρμες με «πληροφορίες» και «ερωτήσεις περί του ατόμου» - ερωτήσεις του τύπου «Υπήρξεν χαρακτηρισμένος κομμουνιστής;» ή «ποίας γενικώς πληροφορίας έχετε περί του ατόμου και του οικογενειακού του περιβάλλοντο και εάν υπάρχη τις εκ των συγγενών του εις το Παραπέτασμα».
«Αυτοβιογραφικό Σημείωμα»
Στα «Δελτία Ποιού» συμπεριλαμβανόταν ενίοτε και το λεγόμενο «Αυτοβιογραφικό Σημείωμα», το οποίο καλείτο να συμπληρώσει - άγνωστο υπό ποιές συνθήκες - ο φαντάρος, και περιείχε τις περίφημες «οικειοθελείς» δηλώσεις νομιμοφροσύνης και αποκήρυξης του κομμουνισμού, όπως: «Πιστεύω ότι εάν καμία φορά οι κομμουνισταί κατωρθόσουν να κυριαρχήσουν επό την χώραν μας αυτό θα σημάνει το τέλος της ελληνικής φυλής, επομένος και το δικό μου, της οικογενείας μου, της δικής μου πατρίδος».
Για τη συλλογή των πληροφοριών που διαμόρφωναν το «εθνικόφρων» ή «αντεθνικό» προφίλ των στρατευμένων χρησιμοποιούνται τα στοιχεία που έστελναν στις μονάδες τα κατά τόπους τμήματα Ασφαλείας σε όλη την Ελλάδα και οι πληροφοριοδότες τους και αφορούσαν την προηγούμενη δραστηριότητα των νέων στην πόλη, το χωριό τους, το Πανεπιστήμιο, ακόμη και στο εξωτερικό.
Για όλα αυτά υπάρχουν έγγραφα, στοιχεία και ιστορικά ντοκουμέντα, τα οποία το tvxs.gr θα παρουσιάσει στη διάρκεια της έρευνας.
Πέραν των στοιχείων από την Ασφάλεια και τους πληροφοριοδότες της, σημαντικός κρίκος στην συλλογή στοιχείων «εθνικοφροσύνης ή μη» ήταν και τα λεγόμενα «ΔΑΣ» - Δίκτυα Ασφαλείας Στρατεύματος, τα οποία είναι αξιοσημείωτο ότι στήθηκαν μετά τη χούντα, και συγκεκριμένα το 1976.
Εδώ, έχει ενδιαφέρον η αποκάλυψη για το πώς στήνονταν αυτά τα δίκτυα, ποιές επαγγελματικές τάξεις - καταστηματάρχες κ.λπ. - χρησιμοποιούνταν ως πληροφοριοδότες, όπως επίσης και πώς παραδίδονταν οι πληροφορίες μέσω... διαύλων αντάξιων διεθνών μυστικών υπηρεσιών: Μεταξύ αυτών - κατά τις... απόρρητες στρατιωτικές οδηγίες - ήταν η «διαβίβαση του σημειώματος κατά την χειραψίαν» ή η «ανταλλαγή, δήθεν εκ λάθους, ομοίων χαρτοφυλάκων» κ.λπ.
Ολόκληρο το... εγχειρίδιο λειτουργίας των μεταχουντικών πρακτόρων των Δικτύων Ασφαλείας Στρατεύματος θα δημοσιευθεί στην πορεία της μεγάλης έρευνας του tvxs.gr.
«ΔΕΛΤΙΟΝ ΠΟΙΟΥ»
Το πρώτο «Δελτίον Ποιού» που δημοσιεύει το tvxs.gr συντάσσεται εν έτει 1969 από την Αστυνομική Αρχή Δ... και αφορά κάτοικο Δ... Κιλκίς. Το συγκεκριμένο δελτίο είναι ένα από τα τρία του φακέλου του και περιέχει πληροφορίες τόσο από τη διαμονή του στο χωριό, όσο και από ένα διάστημα διαμονής του στη Θεσσαλονίκη.
Ο συγκεκριμένος φάκελος εμπεριέχει δύο ακόμη «Δελτία Ποιού» από άλλες περιόδους και δραστηριότητές του.
Το πληροφοριακό δελτίο με το «ποιόν» του «ατόμου» αποτελείται από 16 τυποποιημένες ερωτήσεις και ισάριθμες χειρόγραφες απαντήσεις από την αστυνομία.
Ιδού: (Η ορθογραφία και το συντακτικό διατηρούνται ατόφια)
«Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΤΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποία η οικονομική του κατάστασις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετρία
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ανεμείχθη εις αντεθνικάς Οργανώσεις;
α) εις ποίαν;
β) Πότε;
γ) Επί πόσον χρόνον;
δ) Υπό ποίας συνθήκας; (οικειοθελώς, βιαίως ή παρασυρθείς;)
ε) Ποία η αναπτυχθείσα δράσις του;
β) Πότε;
γ) Επί πόσον χρόνον;
δ) Υπό ποίας συνθήκας; (οικειοθελώς, βιαίως ή παρασυρθείς;)
ε) Ποία η αναπτυχθείσα δράσις του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ανεμίχθη
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Κατηγορήθη, συνελήφθη, κατεδικάσθη ή εξετοπίσθη δι'αντεθνικήν δράσιν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ
ΕΡΩΤΗΣΗ 4:
α) Εξεδηλώθη ή εκδηλούται υπέρ των αντεθνικών ιδεών ή οργανώσεων και κατά ποίον τρόπον;
β) Αναγιγνώσκει κομμουνιστικά ή γενικώς αντεθνικού περιεχομένου έντυπα;
γ) Συναναστρέφεται άτομα ύποπτων κοινωνικών φρονημάτων και ήθους και επηρεάζεται υπό τούτων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά τα έτη 1965 και 1966, αν και μικρής ηλικίας εξεδηλώθη υπέρ της Δ.Ν. Λαμπράκη
ΕΡΩΤΗΣΗ 5:
α) Υπήρξε χαρακτηρισμένος κομμουνιστής;
β) Απεχαρακτηρίσθη;
γ) Ποία η μετά τον αποχαρακτηρισμόν διαγωγή του; (διεπιστώθη εμπράκτως η πραγματική ιδεολογική του μετάνοια ή απλώς δεν εκδηλούται;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν Εχαρακτηρίσθη
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Υπήρξε μέλος εθνικής οργανώσεως και ποίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ
ΕΡΩΤΗΣΗ 7:
α) Ρέπει εις κακάς έξεις;
β) Ποιείται χρήσιν ναρκωτικών ή ηδονιστικών ουσιών ή πνευματωδών ποτών;
γ) Τυγχάνει ισχυρού ή ασθενούς χαρακτήρος παρασυρόμενος ευκόλως;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Δεν ρέπει
Δεν ποιείται Χρήσιν
Ισχυρού Χαρακτήρος
Δεν ποιείται Χρήσιν
Ισχυρού Χαρακτήρος
ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποία είναι η γνώμη σας επί της προσωπικότητος του υποψηφίου. Είναι κατάλληλος να γίνη αξ/κος; (Αύτη συμπληρούται εφ' όσον αφορά υποψήφιον Σχολής Αξιωματικών ή Υπαξιωματικών)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν κρίνεται κατάλληλος να γίνει Αξ/κος ή Υπαξ/κος
Β. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ανεμίχθησαν οι γονείς, αδελφοί, σύζυγος εις αντεθνικάς οργανώσεις;
α) Ποιοί β) Πότε γ) Επί πόσον χρόνον δ) Υπό ποιάς συνθήκας (οικειοθελώς, βιαίως ή παρασυρθέντες;), ε) Ποία η αναπτυχθείσα δράσις του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Πατήρ του τυγχάνει αποκατασταθείς Κομ/στής από το έτος 1956. - Μετά την αποκατάστασίν του εψήφισε την ΕΔΑ εις τας εκλογάς, πλην του έτους 1961 ότε δεν εξεδηλώθη. Κατά την προεκλογικήν περιοδον των ετών 1963 και 64 εξεδηλώθη αναφανδόν υπέρ της ΕΔΑ. Εδέχετο εις το Καφενείον του εν Δ... τους υποψηφίους της, εζητοκραύγαζε και εχειροκρότη τας ομιλίας τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Κατηγορήθησαν, συνελήφθησαν, κατεδικάσθησαν ή εξετοπίσθησαν οι ανωτέρω;
α) Ποίοι εξ αυτών;
β) Δια ποίον λόγον;
γ) Επί πόσον χρόνον;
β) Δια ποίον λόγον;
γ) Επί πόσον χρόνον;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ
ΕΡΩΤΗΣΗ 11.
α) Υπήρξαν χαρακτηρισμένοι κομμουνισταί;
β) Απεχαρακτηρίσθησαν;
γ) Ποία η μετά τον αποχαρακτηρισμόν διαγωγή των; (διεπιστώθη εμπράκτως πραγματική των μεταστροφή ή απλώς δεν εκδηλούνται;)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπήρξε ο πατήρ του όστις απεχαρακτηρίσθη το έτος 1956. Μετά τον αποχαρακτηρισμόν του εξακολουθησε να εμμένη εις τον Κομ/σμόν.
ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Υπήρξαν εκ των ανωτέρω μέλη εθνικής τινός οργανώσεως ή ανέπτυξαν εθνικήν τινά δράσιν και ποίαν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ
ΕΡΩΤΗΣΗ 13. Οι εκ των ανωτέρω τυχόν αντεθνικώς σκεπτόμενοι δράσαντες ή δρώντες ασκούν επιρροήν επί των κοινωνικών φρονημάτων του αναφερόμενου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασκεί ο Πατήρ του.
ΕΡΩΤΗΣΗ 14: Υπάρχουν έτερα πρόσωπα επηρρεάζοντα τον υποψήφιον αξ/κον ή υπαξ/κόν λόγω ειδικών συνθηκών; (Συμπληρούται εφ' όσον αφορά υποψήφιον Σχολής Αξιωματικών ή Υπαξιωματικών)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ
ΕΡΩΤΗΣΗ 15: Ποίες γενικώς πληροφορίες έχετε περί του ατόμου και του οικογενειακού του περιβάλλοντος και εάν υπάρχει τις εκ των συγγενών του εις το Παραπέτασμα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν έχει συγγενείς εις Σ/Π
ΕΡΩΤΗΣΗ 16: Τόσον το εν λόγω άτομο όσο και τα μέλη της οικογενείας του είναι ή υπήρξαν μέλη Θρησκευτικής τινός αίρεσης (χιλιασταί κ.λ.π.)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ
http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου